perjantai 17. helmikuuta 2012

Kevät-talven ihanuuksia ja kurjuuksia...

En enää malttanut odottaa ensimmäisten siementen kylvämistä. Laitoin itämään vajaa 2 viikkoa sitten sokerimaissia, paprikaa, tilliä, persiljaa, salaatteja. Eilen istutin myös herneitä. Maissit lähtivät muutamassa päivässä itämään ja viikon vanhoina näyttivät jo tältä:

Epäilin, mahtavatko itää ollenkaan, kun laitoin entiseen pizza-pohjaan vain 2 cm multaa. Minulla näet oli niin pieni multapussi kotona, että jouduin hakemaan kasvihuoneen lattialta hienoa hiekkaa lisäksi, että sain edes maissinsiemenet peittymään ;) Into oli sillä hetkellä niin suuri, etten malttanut edes kauppaan lähteä multaostoksille ;)


Eilen otin pienet taimet ylös ja laitoin isompiin ruukkuihin. Niihin oli kasvanut jo n. 20 cm pitkät juuret ! Juuret mennä luikerteli pizzalaatikon pohjalla ristiin rastiin.

En tiedä olisiko kannattanut istuttaa heti isompiin ruukkuihin, kun näyttävät kasvavan turbonopeudella. En ole ennen maissia kasvattanut, mutta nyt innostuin, kun ne ovat niin hyviä kesällä grillattuina. Saas nähdä saadaanko satoa ja kasvavatko ne yli metrin mittaiseksi, ennenkuin ne voi viedä kasvihuoneeseen.


Sitten niistä kurjuuksista puheenollen. Eilen, kun tulin töistä, tein kotipihalla lumitöitä. Sain pihan kolattua ja ajattelin, että otanpa vielä terassiltakin lunta pois. Kun nostin kolaa terassille, selkään sattui vietävästi. Tuntuin, kuin maailma olisi pysähtynyt siihen paikkaan. Ei pystynyt oikein liikkumaan mitenkään ja hengittäminenkin sattui. Päivän mittaan kipu hellitti paljon ja kävin vielä illalla tekemässä 4 tunnin iltavuorosijaisuuden.

Tänään aamulla ajattelin, että pitää käydä lääkärin puheilla, kun kaikki kääntymiset ja kurkottamiset sattuu vieläkin. Lääkäri meinasi, että siellä on varmaan joku pieni kylkiluun murtuma. Nyt vain särkylääkettä naamaan 5 vrk ja odotella, että murtuma paranee itsekseen. Pienestäkin ponnistelusta kylkiluu voi murtua, kun lumikola ei ollut edes raskas, kun sitä nostin. Mutta se oli vain just huonossa asennossa.10 kommenttia:

 1. Ihania nuo pikkumaissit! Ja harmillista tuo selkäjuttu - pikaista parantumista!

  VastaaPoista
 2. Pikaista paranemista! En ole koskaan kasvattanut maissia, mutta taimesi näyttävät terhakoilta!

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti paranet pian! Ihanat viljelykset.

  VastaaPoista
 4. Höh tuota selkää. Toivottavasti paranee nopeasti!

  Nuo maissit ovat lähteneet hurjaa vauhtia kasvamaan. Enpä taida vielä uskaltaa laittaa omiani kasvamaan. Tänä vuonna aion laittaa maissit ulos aurinkoiseen paikkaan. Viime vuonna kasvihuoneessa niiden sato jäi heikoksi.

  VastaaPoista
 5. Kivat viljelmät jo sinulla!:) Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 6. Kiitos tervehdyksistä ! Kyllä tässä pärjäilee, kun syö 3 Voltarenia/pv.
  En ole malttanut aivan laakereillaan olla, istutin tänään vesimelonin siemeniä.
  Siivoukset saa nyt kyllä odottaa tai toivon, että joku muu tarttuisi imuriin (vapaaehtoista ei ole vielä löytynyt).

  VastaaPoista
 7. Me olemme saaneet maissista ihan hyviä satoja täällä kakkosvyöhykkeellä.
  Hiukan,kun esikeittää ja panee grilliin ,niin a-vot,kun maistuu hyvälle:)

  Itse aloitan maissin esikasvatuksen vasta toukokuun alussa,sillä ei välttämättä pidä kovin pitkästä esikasvatusajasta.

  VastaaPoista
 8. Mun maisseille on käymässä köpelösti, suurin osa niistä on nyypähtänyt. Taisi tässä tapauksessa hätähousu saada palkkansa. Kasvihuoneen hiekassa tuli varmaan joku kasvitauti mukana, kun taimet on mädäntyny juuresta. Tai sitten istutin ne liian syvään. 2 tainta on terveen näköisiä. Ei kannata ottaa vinkkiä tästä jutusta :D Nooh, aina oppii, kun säheltää :))

  Pitää istuttaa toiset siemenet tässä myöhemmin keväällä.

  Oletko Katja kasvatanut maisseja ulkona vai kasvihuoneessa ?

  VastaaPoista
 9. Olen kasvattanut avomaalla sekä kasvihuoneessa viime kesänä ihan kokeilumielessä. Avomaalla tulos huomattavasti parempi.

  VastaaPoista
 10. Taidanpa istuttaa maissit kasvualtaaseen johonkin suojaiseen paikkaa puutarhassa. Kyselin tänään kaupassa, saisiko niiltä puisia kehikkoja, joita tulee tavarojen mukana.

  VastaaPoista