lauantai 17. maaliskuuta 2012

Taimitilaus ananasmansikka, mesimarja ja lakka

Selailin  uutta puutarha kuvastoa ja siellä oli kaikkea mielenkiintoista, mitä piti tilata.

Ananasmansikat 3 kpl 3.6.2012
Ensimmäisenä silmiini pisti Ananasmansikka 'white dream'.

Marjat pitäisi maistua miedosti ananakselta.
Raakoina marjat ovat vihreitä ja kypsyessään muuttuvat valkoisiksi.

Mansikat viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä kasvupaikassa humuspitoisessa maassa.

Voidaan kasvattaa myös ruukuissa esim. parvekkeella.Mesimarjoja korkeus 1-2 cm 
Toinen tilaamani marjakasvi on Mesimarja.

'Pima' ja 'Susanna' lajikkeita tulee yhdessä pakkauksessa ensinmainittuja 1kpl  ja jälkimmäistä 2 kpl. Mietin kyllä tilaisinko enemmänkin, mutta kokeillaan näillä nyt aluksi.

Mesimarjat ovat monivuotisia kasveja.

Satokausi kestää heinäkuusta syyskuulle.

Mesimarja viihtyy valoisessa muttei paahteisessa paikassa.

Sitä voi käyttää myös maanpeitekasvina esim. havupuiden alla, koska kukat ovat kauniin vaaleanpunaisia ja lehdet muuttuvat syksyllä loistavan punaisiksi. Voi kasvattaa myös ruukuissa ja amppeleissa.Mesimarjan alut olivat todella pieniä. Yksi taimi oli selvästi hengissä, toinen jotenkuten ja kolmas jonkun sienikasvuston tms. valtaama = ei vihreä. Tästä on todella pitkä matka maanpeitekasviksi tai edes ensimmäisen marjan saamiseen.Ennen ulos istuttamista elossa on enää yksi taimi. Istutin kuitenkin kuolleetkin taimet, jos juuresta lähtisi uutta kasvua ensi kesänä.


Tein mesimarjoille ja valokeille omat suot mustikkamaan viereen.

Yksi mesimarja on elossa kesäkuulla

Ja edelleen syyskuulla

Ensi kesää odotan mielenkiinnolla. Toivottavasti lähtevät talven jälkeen kasvuun.Lakat tulivat 22.5.2012
Kolmas uusi tuleva marjakasvini on Lakka 'Nyby'. 
Se on kotimainen, itsepölyttyvä lakkalajike, jonka kasvatus onnistuu hyvin myös ruukuissa. Lakan luvataan pärjäävän hyvin hoidettuna samassa ruukussa 2-3 vuotta. Puutarhaan voi myös rakentaa istutusaltaan, joka täytetään lakalle sopivalla turveseoksella.

Nyby on talvenkestävä koko maassa. Satoa pitäisi tulla heinä-elokuussa.

Olisi aika hienoa, jos saisi edes muutaman lakan omasta puutarhasta. Suolla rämpiminen ei ole lempipuuhaani.26.5.2012 Lakat ovat vähän kasvaneet neljässä päivässä.


Kesäkuulla valmistui suo lakkoja varten.

Yksi lakan alku syksyllä 2012


Tilasin vielä muitakin esikasvatettuja taimia ja 2 kirjaa, mutta kerron niistä toisessa postauksessa. Pitäisi välillä keretä laittamaan perheelle ruokaakin ;)


Keväisen lämmintä viikonlopun jatkoa Sinulle, joka kävit sivuillani !

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia marjauutuuksia olet löytänyt! Välillä tuntuu, että meillä syödään hyvin nopeatekoisia tai pohjaan palaneita ruokia... äiti on taas viihtynyt koneella liian hyvin. Mutta minkäs teet, kun jatkuvasti löytyy kiinnostavaa luettavaa :)!

  VastaaPoista
 2. Onpa hauskat mansikat! Näyttävät kyllä ihan raaoilta... Jäisivätköhän vahingossa syömättä, hih.

  VastaaPoista
 3. Hauskannäköinen tuo valkoinen mansikka. Tuo keskimmäisessä kuvassa oleva kasvi kuulostaa aika kivalta, kun sopii kerta havupuidenkin juurelle. Pitäisi kehittää jotain kivaa maanpeitekasvia tuonne meidänkin puutarhaan kivien juurille...

  VastaaPoista
 4. Mesimarjat ovat kyllä maukkaita ja lakkahillo vaniljajätskin kera :p

  Kiva,kun niitäkin myydään nyt noin kotitarhurin tarpeisiin ja todellakin: tätä netissä notkumista voisi välillä hieman vähentää..

  VastaaPoista
 5. Eija: minäkin olen viimeksi lapsena mesimarjoja maistellut;niitä löytyi täältäsuunnalta silloin vielä ihan luonnosta. Nyttemmin en ole niitä enää luonnosta löytänyt,mikä on kyllä harmi,sillä muistan hyvin niiden hyvän maun vieläkin.

  VastaaPoista
 6. Hei! Onko jollain täällä tietoa, olisiko ananasmansikka 'white dream'siemeniä saatavilla jostain? Olisin lähettänyt niitä eräälle ystävälle.

  VastaaPoista
 7. Jos anonyymi (ti 10. huhtikuu 2012) vielä joskus käy täällä, niin tiedoksi hänelle, ettei ananasmansikka kasva kovin hyvin siemenistä, koska se on hybridilajike, ja kasvitkin ovat pelkästään naaraspuolisia, joten ne pitää lisätä joko pistokkaista tai tuottaa siemeniä ristiinpölyttämällä jonkin tavallisen mansikkalajikkeen kanssa.

  VastaaPoista