keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Punaista kukkaa ja vähän valkoistakin Viime kesänä istutetut akileijat kukkivat nyt. Sain inspiksen punaisiin monivuotisiin kukkiin, kun mieheni sanoi lilan väristä kukistani "pitääkö kaikki aina olla violetin värisiä, mun mielestä kirkkaan punainen on hienoin väri kukissa". Yleensä olen heti erimieltä (jostain kumman syystä...), mutta sitten aloin miettimään, että antaahan kunnon punainen kivasti väriä muuten vihreään puutarhaan. Ostin viime kesän kukka-alesta muutamia punaisia perennoja ja pidän niistä tosi paljon.


Sukulaiselta sain lilan värisen akileijan alun pari vuotta sitten. Annoin tänä keväänä sille enemmän luonnonlannoitetta, niin johan alkoi kukkimaan.
Akileijan juurelle istutin keväällä pari kaunokaista. Voisin istuttaa niitä lisää syksyllä reunakasviksi. Ovat piristäviä väripilkkuja ja kukkivat kauan.

Ensimmäinen ikioma pioni teki ensimmäistä kukkaansa viime viikolla ja sai sen valmiiksi juhannukseksi. Pionit ostin samaan syssyyn viime syyskesällä. Tämä ekaksi kukkinut on 'Rubra Plena'.Hopeahärkit sain samalta sukulaiselta kuin lilan akileijan. Härkit siirsin jo kerran. Nyt ne kasvavat ison kiven juurella. Niiden mukana tuli ikävä tuliainen, olisko se vuohenputki ? Kasvaa ja leviää joka paikkaan. Olen repinyt niitä aina silloin tällöin. Kuulin joskus, että ne voivat hävitä, kun vain jaksaa nyppiä irti tarpeeksi kauan, jokaisen alun. En tiedä, ovat kasvaneet jo monena vuonna, uudestaan ja uudestaan.


Kiitos Sarille, tämä kukka sai nimen itselleen minunkin puutarhassa, se on varjorikko. Tämäkin on peräisin sukulaisilta. Otin muistaakseni 3 lehdykkää mukaani ja nyt ne ovat levinneet jo noin paljon.

Katsoin kukkaa, että onko niistä tippunut yksi terälehti. Ihan kuin siitä puuttuisi se yksi lehti, mutta kaikki kukat näyttävät olevan samanlaisia. Hauska yksityiskohta :)
Kasasin juhannusaaton ratoksi "puron" terassille. Sammakot loikkivat siihen oitis kasvihuoneelta. Puro toimi tasan 2 päivää. Illalla otin sähkön pois ja kun aamulla laitoin takaisin päälle, ei toiminut enää. Mikä lie tullut yön aikana. Harmi, pitäisi jonkun viisaamman tutkia pumppua. Ajettelin laittaa puron puutarhaan lurisemaan isolta kiveltä alaspäin kukkapenkin uumeniin. 
Edessä näkyy puna-valkoista neilikkaa, sitä voisin hakea lisääkin (jos johonkin vielä mahtuu...). Neilikan vasemmalla puolella on yksi keväällä tilaamistani tuoksupelargonista 'Concor Lace'. Pelakuissa on nuppuja tällä hetkellä. Vähän niiden lehdet ovat kellertäviä, pitäisköhän lannoittaa enemmän? Vai olenkohan kastellut liikaa ?8 kommenttia:

 1. Minäkin sanon aina varmuudeksi ensin 'ei'! Siitä on tullut jo perhevitsi. Minulle pitää uudet asiat ujuttaa...

  Minä pidän sinisistä, vaaleanpunaisista ja valkoisista kukista eniten, siksi oikein suosin valkoista akileijaa. Ja miten sitä sain. Ostin muutaman valkoisen alppiakileijan ja japaninakileijan. Lehdossamme kasvoi jo ´joitakin valkoisia, sitten tietty lilaa ja jotain vaaleanpunaista. Kukat risteytyivät ja tuli aivan uskomattomia mutantteja. Tämän vuoden huippu on oikein iso valkoinen, joka jossain kohtaa antaa kalpean aavistuksen hentoon roosaan.

  En pidä keltaisista kukista, mutta isoon puutarhaan niitäkin mahtuu. Mutta kullerot ovat ihan ok ja keltakurjenmiekat.

  Punaista minäkin kartan paitsi idänunikoissa, jotka muuten kukkivat juuri nyt. Ja ruusut ovat asia erikseen, mutta ei niistä peruspunaista kyllä löydy...

  Tuon kivikkokasvin näin tänään pihalla, jossa olin kuvaamassa, mutta edes pihan rouva ei tiennyt sen nimeä. Olen heikko kivikkokasveissa...

  VastaaPoista
 2. PS. Mutta tuo sun eka kuva on niin hyvä, että kukkakin näyttää taiteelta, vaikka onkin punainen. Hieno!

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia : ) Meilläkin on lehtoakileijaa, joka on aivan ihanasti tehdyt eri variaatioita... on vaaleita ja tummia sävyjä sekä korkeudetkin vaihtelevat paljon. Toki noin kirkkaanpunaista niistä ei löydy ; )
  Nimeä vaille oleva kasvisi on varjorikko. Kuten nimi jo kertoo, viihtyy varjoisemmilla paikoilla : )

  VastaaPoista
 4. Kauniita kukkivia, ja hei mulla on luultavasti tuo samainen pioni jonka olen ostanut ennen tätä puutarhahurahtamista.. Siis aikaan ennekuin kaikille kasveille on alkanut kaivata nimeä, ja nyt sen nimen täältä sinulta bongasin, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtavaa oli saada nimi varjorikolle. Siirsin sitä juuri omaan pihaani kivikkotarhaani ja se on aika nuukahtanut. Pitäänee siirtää se varjoisemmille maille.Minä luulin sitä paahteisen paikan kivikkokasviksi ulkonäön perusteella. Blogeista löytyy aina vastaukset kaikkeen =)

  VastaaPoista
 6. Mulla on joku omituinen vastenmielisyys keltasiin ja oransseihin kukkiin. Niitä kuitenkin on pihaan jostain johkaantunut ja olen pitkälti keräillyt niitä samalle istutusalueelle ja jopa istutellut niitä lisää,kuten tänä keväänä siperianunikkoja. Olen ajatellut,että siinä penkissä mennään sitten tuon väristen kukkien ehdoilla,kun en ole niitä raaskinut hävittääkään.

  Punainen pionisi on komea <3

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista tietää, että akileijat voivat risteytyä. Mikäs väri puna/valkoisesta ja lilasta tulisi, hmm...

  Tuntuu itsestäkin hyvältä, kun joskus kuvat onnistuu. Kamerasta katsoessa ei vielä näe lopullista tulosta, mutta kun kuvat laittaa koneelle, putkahtaa eteen näitä iloisia yllätyksiä :)

  Kiitos varjorikon nimestä ! Ne kasvavat sitten ihan hyvässä paikassa, kun ovat tuijien, liljojen, kuunliljojen ym. takana, tarhan pohjoispuolella.

  Jätin onneksi pioneihin nimilaput viime syksynä. Ajattelin, etten muuten muista, mikä missäkin on.

  Blogit ovat parhaita idea- ja tietopankkeja, mitä on keksitty ;)

  Mulla on Katja sama juttu keltaisen kanssa, mutta siitä huolimatta aloin ajatella keväällä, pitäisikö yhteen paikkaa kerätä kaikkea keltaista ;) ja toiseen paikkaan voisi laittaa oranssia ja kolmanteen... Mä olen alkanut innostua perennoista tämän kesän aikana. Kun on saanut noita syötäviä kasveja tarpeeksi, olisi kiva alkaa kerätä kukkivia.

  VastaaPoista
 8. Värimieltymykset vaihtelevat ja minä olen suorastaan hullaantunut punaisiin kukkiin. Tuo punavalkoinen akileija on sellainen, josta olen haaveillut. Kylvinkin sellaisen siemeniä toissa kesänä, mutta pettymys oli suuri, kun sieltä paljastuikin vaaleankellertävä kukka. Ei ole punaisesta tietoakaan! :(
  Tuo varjorikko on kivan näköinen! Pitääkin katsoa, jos jostain osuisi kohdalle!

  VastaaPoista