lauantai 23. kesäkuuta 2012

Lakka- ja mesimarjamaan tekeminen

Tein pensasmustikkojen taakse omat maat kolmelle lakan taimelle ja enää yhdelle, kunnolla kasvussa olevalle, mesimarjan pikkutaimelle. Nyt, kun sain kasvualustat tehtyä, voisin ostaa muutaman taimen lisää, jos löydän niitä jostain. Ainakin mesimarjaa pitäisi ostaa, koska yksi taimi ei tee marjoja. Täytyy olla vähintään kahta lajiketta, että pölytys tapahtuu. Istutan kyllä kuolleen näköisetkin taimet maahan, voihan ne juuresta lähteä kasvamaan.


Ensinnäkin, maltoin ostaa vain yhden säkin turveharkkoja (maksoivat 14,50). Päätin leikata ne ohuimmiksi paloiksi, jolloin sain kierrettyä koko alueen harkkokaistaleilla, olinpas nuuka :o


Kaivoin nurmikon pois koko alueelta ja harasin kaikki juuret pois, mitä näkyi. Seuraavaksi levitin sanomalehtiä maan päälle.


Sitten hiekkaa sanomalehtien päälle, muutaman sentin kerros. Päädyissä on halkaistut turveharkot ja reunassa  yksi harkko neljäksi sahattuna.


Ostin viime kesänä reuna-aidan palasia, joita en käyttänytkään mihinkään. Laitoin takaosaan kaksi sellaista tueksi, kun turveharkot olivat niin ohkaisia, etteivät itsekseen pysyisi pystyssä. Sitten aloin miettiä, onkohan ne kyllästetty, kun ovat vähän vihertäviä? En tiedä, pitäiskö vielä 14,50 sijoittaa tähän projektiin ;) = 1 säkki turveharkkoja. Otin myöhemmin puureunukset pois ja ostin sen turveharkkosäkin.


Siinä se valmiina. Erotan tämän pienen 'altaan' vielä kahdeksi, koska lakat ja mesimarjat tarvitsevat erilaiset kasvualustat.


Lapioin karkeaa hiekkaa pohjalle kymmenisen senttiä. Erotin 'altaan' kahdeksi parilla muurinkiven palalla.


Lakkamaa pitää muistuttaa kosteaa suota, missä ne luonnostaan kasvavat. Muotoilin hiekan reunoja kohden nousevaksi 'loivaksi rinteeksi'. Hiekkapedin päälle laitoin kaksi muovisäkin palaa, joihin tein muutaman reiän, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Maa pitäisi pysyä koko kesän kosteana, joten kastelua varmasti tarvitaan. Luulisi muovin kuitenkin jonkin verran pidättävän vettä ja auttamaan maata pysymään pitempään kosteana.


Lakka on happaman maan kasvi, joten täytin alustan kokonaan lannoittamattomalla ja kalkitsemattomalla luonnonturpeella.


Mesimarjamaahan sekoitin puolet karkeaa hiekkaa ja toiset puolet tavallista puutarhamultaa. Mesimarjat suosivat multavaa hietamaata, että eiköhän tämä pitäisi niille kelvata. Lannoitusta mietin, kun Kodin Kukilta tulleessa ohjekirjasessa sanotaan "mesimarja tarvitsee vain vähän ravinteita ja peruslannoituksen jälkeen voidaan odottaa 2-3 vuotta ennen seuraavaa lannoituskertaa", että minkälainen se peruslannoitus mahtaa olla ? Ja ohje jatkuu kirjasessa "Lannoitetta, esim. marjaravinnetta, annetaan n. ruokalusikallinen taimea kohti. Mesimarja viihtyy happamassa maassa, joten kalkitusta on syytä välttää".  Onhan puutarhamulta lannoitettua, mutta laitoin silti ruokalusikalliset marjalannoitetta maan reunoille. Eiköhän se mene peruslannoituksesta ?Mesimarjat matkalla uuteen kasvupaikkaan

1. mesimarja on ok

2.ssa on minimaalista vihreää havaittavissa

3. ssa ei näy kuin jotain sienen tapaista vihreää, ehkä juuressa pilee...

Lakat matkalla suolle
3 lakkaani Nybyt, ne ovat elinvoimaisia. Yes, olen saanut pidettyä ne hengissä ja vähän kasvamaankin !

2. lakan taimi 22.6.12

Jihuu, nyt se on valmis ! Taisi mun kädet jo vähän täristä, kun kuvasta tuli samea. Eikun täälä on sumuinen ilma :DSiinä me lakka-kolmoset kasvamme.


Mesimarja keskellä yläreunas. Toinen oikeassa yläreunassa. Kolmas niiden välissä.

Mesimarja perillä, nyt vain kasvuonnea !


Lakka Nyby minisuolla.
Arvatkaa montako kertaa päivässä käyn näitä katsomassa ?  Terassilta voi tulla uusi polku meidän ikiomalle suolle :D


Mustikka-mesimarja-lakkamaa

Mustikka-lakka-mesimarjamaasta tuli kuin avoinna oleva kirja :D Muutin mustikkamaahankin männynkuorikatteen. Luin sen happamoittavan maata ja siitähän mustikat tykkää !. K-Raudassa oli muuten edullista, vain 3,90/ säkki !

8 kommenttia:

 1. Hyvä siitä tulee. :) Muaki kiinnostais joskus kokeilla tuota lakkaa, tässähän on vinkkiä ihan mukavasti. Muista vaan kastella joka päivä niitä, siellä juuriston alla pitäs olla vettä koko ajan, se ei sais missään vaiheessa kuivua pois. Hauskaa kun saa näitäkin taimia jo ostaakin. Mesimarja ois muuten ihan hyvä kasvi metsäpuutarhaan, vaikka alppiruusujenkin alle aluskasviksi.

  VastaaPoista
 2. Lakkoja ja vaniljajätskiä alkaa tehdä mieli,kun katselee kuvia projektistasi :)

  VastaaPoista
 3. Kastelin maata kahtena päivänä, ennenkuin istutin lakat. Kannoin sinne ainakin 10 kannullista sadevettä. Tänään lakat sitten pääsivät nevaansa ;) Nyt taivas näyttää lupaavasti tummalta, pian saamme, valokit ja minä, uutta vettä taivaalta.

  Saas nähdä, päästäänkö joskus niin pitkälle, että saadaan lakat omasta maasta jätskin päälle :)

  VastaaPoista
 4. Lakat varmaan innostuvat kasvuun, kun pääsevät 'suolle'. Toivottavasti mesimarjatkin lähtevät kasvuun. Tykkäisiköhän ne rhodomullasta?

  VastaaPoista
 5. En tiedä sanoa rhodomullasta. Ohjekirjasessa sanotaan, että 'lannoittamaton ja kalkitsematon rahkaturve on hyvä. Tavalliset mullat ja pitkälle maatuneet turpeet ovat lakalle liian tiiviitä kasvatusalustoja'. Voisin lukea huomenissa rhodosäkistä, mitä sen koostumuksesta sanotaan :)

  VastaaPoista
 6. Tlasin kokeeksi kolme taimea mesimarjaa joltain postimyyntiliikkeltä. Kun ne saapuivat koko oli about 1 cm. Istutin ne uuden luumupuun juurelle. Ne eivät ole yhtään kasvaneet...Jos vielä tähän ryhdyn, otan taimet omalta kauppapuutarhalta Viherlandiasta.

  Minun lapsuudessani mesimarjaa oli niin paljon rannikkopitäjässä, josta olen kotoisin, että lähdin oikein astian kanssa poimimaan. Mikään, mikään maku muuten ei ole kuin on mesimarjan, tuoreen mesimarjan maku.

  Lykkyä tykö sun upeaan penkkin ja isoa satoa toivottaen!

  VastaaPoista
 7. Tervetuloa Leena ja Katinka uusiksi lukijoiksi :) Etsin muutaman isomman mesimarjan taimen lisää niin satoennusteet vähän paranevat ;)

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Ja minä odotan ensi kevättä ja otan uudet taimet Viherlandiasta luottopuutarhuriltani. Mun taimet, siis mesimarjat, muistuttavat noita sun kuvia 2 ja 3. Siis toivotonta. Alkoi kyllä vähän jo naurattaakin, kun muistin miten näin itseni jo niitä marjoja syömässä;-)

  VastaaPoista