maanantai 2. heinäkuuta 2012

Kasvimaakehikko

En ole tainnut mainita, että sain kauan kaipaamani kasvimaakehikon toukokuulla. Pappa tuli tekemään sitä vaikka olimme unohtaneet (oikeestaan meidän saamattomuutta) hakea lautoja. Pappaa se ei haitannut, hän kysyi, "saako pari lavanpohjaa hajottaa ?" Kyllä vanha kansa osaa ja viitsii, niin hän naputteli laudat irti. Oikeestaan mua nolotti, kun en ollut 'muka jaksanut' lautakaupassa käydä.


Pohjalta kaivoin ensin nurmikon pois. Möyhensin lapiolla maata ja nypin kaikki juurenpätkät pois. Sitten tehtiin kehikko. Laitoin  niiteillä kiinni ruskeaa maisemointikangasta kehikon sisäreunoille. Pohjamaan päälle laitoin sanomalehtiä. Sitten vaan  kehikkoon Mustaa Multaa 3 säkkiä, 1 Hevonkakka kompostisäkki ja puutarhamultaa yli 10 säkkiä.  Taisinpa laittaa sinne pari turvesäkkiäkin. Lopuksi sekoitin kaikki hyvin.
3.6. istutin sinne maissit, kesäkurpitsat, latva-artisokat, valkosipulit, parsat, kiinansipulin ja ananasmansikat. Paljon mahtuu pieneen tilaan, kun kaikenlaista on kiva kokeilla  ;)Kuukaudessa maissit ovat kasvaneet aika vahvoiksi. Jännä seurata, minkälaisen maissipellon saan. Naapuri ehdotti, että pidettäisiin sadonkorjuujuhlat elokuulla. Katotaan nyt, kun näkisin ensimmäisen maissintähkän.


Lupaavalta näyttää... paitsi, pitäisköhän tälle tehdä jotain ? Tämän maissin kasvu on pysähtynyt.Tästä odotellaan Keltaista kesäkurpitsaa...Pinaatin alun ostin taimimyymälästä. Mitenkähän tästä tehdään pinaattikeittoa ? Tai olisiko yleensäkin vihjeitä pinaatin käytölle ? Se on minulla ensimmäistä kertaa viljelyssä.Latva-artisokka, ainut taimistani, joka on näin 'suuri'. Muut latva-artisokat eivät paljoa ole kasvaneet.
Kukkakaalin taimia ostin myös muutaman taimimyymälästä.
Öhöm..., tässä ei kasva yrttejä, vaan porkkanarivi. Pitäisköhän vähän harventaa ? :D 
Lehtisalaattia saa aloittaa napsimaan tällä viikolla.
2 parsan alkua istutin toukokuulla. 2-3 vuoden kuluttua saan toivottavasti maistella ensimmäiset vihreät parsat.
Ensimmäistä kertaa on kasvamassa myös härkäpapuja. Niiden kukissa on hyvä tuoksu. Menin eilen kasvimaalle ja nuuhkin, mikä siellä tuoksuu hajuvedelle. Yleensähän siellä tuoksuu kanan- tai hevonkakka. 
2 kpl Ananasmansikkaa pääsivät laatikon reunalle, kolmas taimi ei lähtenyt kasvamaan. Näistä kahdesta on tullut jo rönsyjä, joita olen laittanut toiseen riviin kasvamaan.  Olen joskus kuullut, että vain rönsyn ensimmäiseen uuteen alkuun tulee mansikkoja. Onkohan siinä mitään perää ?


7 kommenttia:

 1. Vau, noita maisseja. Mun maassa taitaa olla nyt kasvussa jotain vikaa. Pitää mennä kylvämään lisää lannoitetta tai vastaavaa.

  VastaaPoista
 2. Vau mitkä kasvut! Ja ompas tuo härkäpapu kaunis.

  VastaaPoista
 3. Sulla alkaa maisseihin jo kehittyä tähkiä 8o
  Oonpas nyt kateellinen..kaikki muukin huomattavasti rehevämmässä kasvussa kuin meillä..

  VastaaPoista
 4. Tuota härkäpapua voisikin kokeilla jo ihan kukkien tuoksun vuoksi, vaikka kukkapenkissa ; )
  Komeat kasvustot sinulla...

  VastaaPoista
 5. Eija, tästä kirjasta löytyy ihana pinaattilisuke, jolla voi korvata perunan, pastan ja riisin aina silloin tällöin http://leenalumi.blogspot.fi/2012/04/sikke-ruokaa-rakkaudella.html

  Olet todella hyötyviljelijä! Hyvä sinä!

  VastaaPoista
 6. Mahtava määrä ja hyvin näyttää kasvavan. Meillä vasta salaatit ja rucola kasvaa kuin pellossa, muut tuli laitettua niin myöhään maahan (enkä suojannut niitä vaikka oli tarkoitus)... No, ehkä ensi vuonna meilläkin on noin komea kasvimaa. ;-)

  Mielestäni mansikan kaikki rönsyt tuottavat satoa, ainakin kukkia oli kaikissa säilyttämissäni ja niihin on mielestäni kaikkiin tullut marjojakin. Osan olen kyllä antanut pois, mutta hyvännäköisiä nekin olivat. Ehkä mansikoissakin on eroja?

  VastaaPoista
 7. Hevonkakkakompostisäkki oli hyvä valinta kasvimaalle. Taidan laittaa sitä ensi vuonnakin.

  Leena, kävin kurkkaamassa pinaattilisukkeen reseptiä, se kuulosti herkulliselta. Kokeilen sitä, kun pinaattini on kasvanut vähän isommaksi. Ja kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista