torstai 12. heinäkuuta 2012

Marjasinikuusama kypsytti ensimmäisenä marjansa

Ensimmäiseksi marjapensaaksi marjansa kypsytti tänä kesänä; TADAAA... MARJASINIKUUSAMA ! Mustikan makuisia marjoja oli tänäkin vuonna vain muutamia. Iso vaahtera vie voimat tältä puskalta. Siirtohommia olisi tiedossa syksyllä. Tavallinen sinikuusamahan on myrkyllinen, ettei pidä sekoittaa näitä kahta pensasta. Olisi mielenkiintoista tietää miten tästä marjasinikuusamasta on saatu jalostettua myrkytön marjapensas, kun kuusama-nimi on kuitenkin ?


Pappa toi n. 15 cm mittaisen vaahteran alun n. 6-7 vuotta sitten. Nyt se peittää jo melkein koko puuladon takanaan. Taitaa olla ainakin 3 metriä korkea. Marjasinikuusama kasvaa sen juurella.


Siniluumut kasvavat nopeaa vauhtia, kohti terassin kaidetta. Saa napsia taas terassilla istuen luumuja, kunhan nyt kypsyvät aikanaan syksyllä. Siihenhän on vielä piiiiiiiiiiitkä aika !


Ensimmäisiä Honeoye-mansikkoja olemme maistelleet kilpaa rastaiden kanssa. Siippa laittoi verkot mansikkamaan päälle, että meillekin jäisi vähän. Tänään laitoin vielä olkikatetta mansikkamaalle, kun Bells Garden myi loppuunmyynnissään niitä 3,33 eur/säkki. Oljesta tulee ihana maalaistunnelma hajuineen mansikkamaalle :)


Saas nähdä tuleeko tänä kesänä valkosipulia, yrittävät nytkin kuivaa. Viime päivinä on satanut niin paljon, että toivottavasti kosteus vauhdittaa niiden kasvua. Ensin laitoin katteeksi ruohosilppua, sitten turvetta (kun sitä jäi valokkimaasta ylimääräistä) ja nyt vielä olkikatetta. Toivottavasti maa pääsee edes kastumaan kaikkien katteiden läpi :D


Kesäkurpitsat kukkivat ja näkyy siellä pieniä raakileitakin. Pieni kasvulaatikkoni vain jää Pieneksi, kun kurpitsa on niin iso kasvi. Jos tämä keltainen kurpitsa maistuu hyvältä, pitäisi ensi kesänä istuttaa kurpitsat omaan laatikkoonsa. En muista syöneeni keltaista kurpitsaa koskaan esim. grillattuna, säilykkeenä etikkaliemessä kyllä. Toivon siinä olevan enemmän makua kuin vihreässä tai siis vaaleassa kurpitsassa.


Munakoiso 'Mini Pear' oli kasvihuoneessa viime viikkoon asti. Sitten nostin sen ulos "tuulettumaan", kun siihen tuli ötököitä (olisko kirvoja ?). En tiedä vaikuttaako se, kun istutin nekin niin tiheään. Astia on syvä n. 60 cm, mutta halkaisija vain 40 cm ja siinä kasvaa 5 munakoisoa !


Pöydällä on 2 oven kahvaa, jotka ostin Bells Gardenin loppuunmyynnistä eilen, 1,25 eur/ kpl, alennusta taisi olla peräti 70 %. Laitan toisen kasvihuoneen oveen ja toisen puuladon oveen.


Näyttäis siltä, että jo vesisade poisti ötökät. Varmuuden vuoksi kastelin munakoisot vielä tänään laimealla nokkosvedellä. Hei, siellähän on kukkia... elämäni ensimmäisen kerran näen munakoison kukan, wau !Omput voivat hyvin, toivottavasti muumiotautia ei  alkaisi näkymään ollenkaan. Viime vuonna muuttui kymmenkunta omppua/puu muumioiksi.Härkäpapuihin pitäisi keksi lisää tukea. Eipä muuta tule mieleen, kuin pajunoksat. Olisko ideoita ?


Laitoin viime viikolla tosi pitkät tukikepit vadelmille. Piti kiivetä tuolille hakkaamaan keppejä maahan. Vieläkin vatut repsottaa narujen yli. Täytyis ottaa A-tikkaat apuun.


Kannoin tänään kasvihuoneesta terassille minikiivin. Se talvehti varastossa ja keväällä vein sen kasvarille. Aluksi oli yöpakkasia ja alimmaiset lehdet tummuivat. Mutta yöpakkasten loputtua lähti uuteen kasvuun. Olen hukannut tästä lapun tai sitä ei ollut ollenkaan. En tiedä lajiketta ja sitä onko itsepölyttävä. Kukkia ei ole ollut.


Istutin toukokuulla purkkiin myös 2 paprikaa ja maissinsiemeniä.


On tämä maissi vähän eri näköinen, kuin helmi-maaliskuussa esikasvatetut taimet. Paprikassahan on jo pieni raakile ! On kiva seurata taimia, kun ne on pienestä siemenestä kasvattanut. Omia pikku "kasvimukuloita" :-)Puutarhassa tapahtuu niin paljon koko ajan, että kuvia tulvii blogiin joka päivä. Tulee pakollisia taukoja, kun sataa vesikuuroja yhtämittaa. Vuorotellen paistaa, sataa, paistaa... Edellispäivänä oli ihmeellinen ilma, kun tulin kaupasta. Aurinko paistoi ja vettä satoi kaatamalla + tosi lämmin. Ei yhtään haitannut, vaikka kastuin. Mikä parasta, kaikki ihmiset hymyilivät hauskalle luonnonilmiölle :-)

ruiskaunokki


Mukavaa perjantai kolmastoista päivää !


7 kommenttia:

 1. Sinullahan on paljon satoakin tuottavia kasveja puutarhassasi :-)

  VastaaPoista
 2. Voi hyvänen aika sentään mikä määrä sinulla on kasvatteja? Mistä olet munakoison saanut tai sen siemenen? Entäs toi kiivi? Täytyy kyllä ihailla sinua!

  Viime syksynä kaadoimme tonttimme rajalta kauniin vaahteran. Huomaamattamme se kuoletti läheltään kaikki isot aitasyreenipensaat. Nyt on aidassa vaahteran kokoinen aukko, jossa kasvaa pieniä syreenintaimia.

  Satu

  VastaaPoista
 3. Hih, kasvatteja on kyllä kertynyt aika paljon ja koko ajan tekisi mieli jotain uutta. Melkein piti kahlita itsensä tuoliin, kun Bells Gardenin loppuunmyynnistä olisi tänään saanut pussillisen kukkia 3 eurolla :D Se loppuu klo 14.00, nyt saa huokaista helpotuksesta, voitin kiusauksen (tällä kertaa...)

  Satu, munakoison pieniä taimia tilasin puutarha.com'sta kevättalvella. Luepa 26.5.2012 tekemäni postaus, siellä on kuvia, minkälaisena ne tulivat postipakettissa. Kasvatin niitä ensin sisällä ja kun yöhallat loppuivat siirsin kasvihuoneeseen.

  Minikiivin alun ostin pari vuotta sitten Minimanin puutarhamyymälän alesta. Se innostui heti kasvamaan, kun pääsi ulkoilmaan. Sateen ripsottelu on varmaan sille hyväksi.

  VastaaPoista
 4. Reheviä ja hyvinvoivan näköisiä ovat kasvisi ja tuosta kasvihuoneesta olen pikkaisen kateellinen, kun en vielä satu sellaista omistamaan. Kamera kädessä on pakko lähes joka päivä pihalla kulkea, kun kaikki kasvaa kohisten. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Sulla on satoa jo ihan kohta odotettavissa monestakin kasvista! Täällä on ukkonen tulossa ihan kohta päälle ja taivaan väristä päätellen ihan kaatosade.

  VastaaPoista
 6. Miten sattuikaan, mun serkku on just innostunut puutarhailuun hyötymielessä ja hankki kasvihuoneen. Siellä minäkin sitten sain nähdä munakoison kauniin kukan. Ensi viikko on meillä omistettu munakoisoruoille, sillä saan vieraaksi oikein asiaa tuntevan ruokabloggaajan.

  Lähetän tämän linkin serkulle, sillä nuo säkit näyttävät hyviltä. Hänellä on tietty vasta eka kausi menossa, mutta kasvit kasvoivat sellaisista muovisäkeistä...

  VastaaPoista
 7. Kiitos Hitunen ! Mun kasvihuone on tehty kasvihuonemuovista + rakennusajalta ylijääneestä puutavarasta. Eli se ei maksanut kovinkaan paljoa. Olen ollut tyytyväinen kasvihuonemuoviin. Se on kestänyt jo 2 talvea, eikä mistään ole rikkoutunut (paitsi naapurin iskän jääkiekko teki kiekon kokoisen reijän. Hän paikkasi sen heti ilmastointiteipillä ja se korjaantui sillä ;)

  Saraheinä, täälläkin tulee tosi kovia kuuroja. Vesiastiat ovat täyttyneet jo moneen kertaan. Tekisi mieli ostaa lisää vesiastioita, mutta en ole löytänyt enää isoja yli 200 litraisia mistään. Kyllä se kuivakausikin taas tulee...

  Leena, sinultahan voin saada vierailun jälkeen hyvän munakoisoreseptinkin ;) Jos kokki paljastaa niitä... En huomannut mainita, että juuttisäkeissä on muovitettu sisäpuoli. Laitoin lisäksi toisen muovipussin sisälle, ettei kasteluvesi+multa pilaa juuttikangasta. Ja kasvatusonnea serkullesi kasvihuoneelle !

  VastaaPoista