lauantai 7. heinäkuuta 2012

Saksankurjenmiekka ??


Jos voisin palata ajassa taaksepäin, en toisi maahumalaa kilometriä lähemmäs puutarhaani. Se leviää joka paikkaan ja peittää alleen pienemmät kukat. Alkukesästä se näyttää kivalta sinisine kukkineen, mutta nyt alkaa jo ruskettua ja kaatuilla. Sain tässä illalla tarmonpuuskan ja revin suurimman osan humaloista kompostin piristykseksi :D


Olipas tämä (tarhapäivänlilja Autumn red) Saksankurjenmiekka (kiitos lukijoille oikean nimen löytymisestä!) tummanpunainen ! Nuppu on melkein musta. Olis pitänyt uskoa myyjää, kun hän kertoi, että tämä kukka on tosiaan tummanpunainen, melkein ruskea. Mulla oli päässä vain punainen väri ja ajattelin, että kyllä tämänkin 'kunnon' punainen täytyy olla. Eihän ruskeanpunaista kukkaa voi ollakaan, kun en ollut sellaista nähnyt ;)


Tämä on osaksi varjoinen paikka, kun vaahtera on kasvanut niin isoksi. Kauempaa katsottuna Saksankurjenmiekka näyttää tummalta kuivettuneelta kukalta. Voisin istuttaa tähän vaaleampia kukkia kaveriksi, vaikka syksyllä.
Pikkulinnut olivat kylpemässä isolla kivellä. Muut kerkesivät pyrähtää pois, ennenkuin sain kameran hyppysiini. Tämä sinitiainen ? jäi kuivattelemaan yksin.


5 kommenttia:

 1. Tosi upean värinen kukka,mutta taitaa olla kurjenmiekka eikä päivänlilja.Sama juttu mullakin,maahumalaa en ottais lähellekään meidän pihaa,on se sellainen soluttautuja...

  VastaaPoista
 2. Rakastuin tähän ruosteiseen punaiseen. Pakko saada näin kauniita kukkia!

  VastaaPoista
 3. Minunkin mielestäni kuvassa on joku kurjenmiekka. Jännä väri, mutta kaunis! Minulla on kirjavalehtistä maahumalaa ruukuissa ja suunnittelin päästäväni ne vapauteen eli istutan ne syksyllä jonnekin pihan laidalle... ehkä se ei olekaan mikään hyvä idea.

  VastaaPoista
 4. Mulla on parissa penkissä isolla alueella maahumalaa ja onhan se vähän sellainen kiikun-kaakun-kasvi.Onhan se hyvä peittokasvi,mutta esim. samaan aikaan penkkiin istuttamani tertturuusu the fairyt tuntuvat hiukan jäävän sen varjoon. Olen sitä välillä sitten raa'alla kädellä repinyt pois ruusujen tieltä (ehtii kuitenkin kasvaa takaisin nopeasti).

  VastaaPoista
 5. Hih ja heh, mun kukkatuntemukselle... tarkemmin ajatellen eihän tuo liljalta näytä :D Mulla on ollut väärä nimilappu kukkapurkissa tai sitten istutin nämä Autumn redit toiseen penkkiin. Koska sinnekin istutin jotain punaista. Ne on nyt nupulla.

  Elise, oikea nimi tälle tummalle kaunottarelle on luultavasti Saksankurjenmiekka, eri lajikkeita näkyy olevan valtavasti. Katson tarhasta vielä, löytyykö sieltä lisää nimilappuja :)

  Maahumala on tosiaan hyvä peittokasvi sellaisessa paikassa, missä kasvaa isompia ja voimakaskasvuisia kasveja. Pienemmät, kuten mulla sammalleimut, akileijat, liljat tahtovat jäädä niiden alle. Tuijien alla kasvavat kiipeilevät pitkin tuijaa, revin ne irti eilen. Pionitkin jäivät vähän maahumalan varjoon, joten otin niidenkin ympäriltä humalaiset pois.

  VastaaPoista