keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Vuorimäntyjen vuosikasvujen lyhentämistä

Meidän tontilla pilkistelee siellä sun täällä vuorimäntyjä. Istutimme niitä kuutisen vuotta sitten ajatuksella, että talvellakin olisi vihreää. Tähän asti ne ovat peittyneet lumihankeen, kun sitä lunta on ollut metrikaupalla. Olen 'malttanut' turhan vähän typistellä uusia vuosikasvuja ensimmäisinä vuosina. Allaoleva on kasvanut harvahkoksi. Tämä on kolmas kesä, kun lyhentelin tästä yksilöstä. Yleensä teen sen juhannusviikolla, mutta nyt se jäi heinäkuun 1.lle päivälle. Huomasin, etteivät vuosikasvut enää katkenneet yhtä helposti. Ne on saanut sormin taittamalla poikki, mutta nyt piti hakea sakset apuun. Ehkä olin vähän myöhässä asialla.Tässä näkyy viime vuonna typistetystä kohdasta haaroittuneet uudet alut. 


Noin 1/3-osa pois päästä, niin oksa haaroittuu taas siitä ensi kesänä.


Mitähän pätkistä voisi tehdä ? Eikös kuusen vuosikasvuista tehdä kuusenkerkkäsiirappia tai jotain sellaista ? Isäni tapasi ostaa sitä luontaistuotekaupasta flunssan aikaan.


Tässä lyhennettynä versiona...


 Seuraavaksi toiselle vuorimännylle sama juttu. Sitä jäin miettimään, pitäisikö ns. pääverso eli keskimmäinen isoin, jättää kasvamaan ? Nyt kyllä typistelin nekin. Näiden mäntyjen ei tarvitsisi enää paljoa korkeutta kasvaakaan, tuuheutta vain.
  

Ja kolmannelle... latvoista 1/3- osa pois...

Tämä kuva on otettu aikaisemmin kesällä. Vuosikasvut ovat vielä lyhyitä.

... ja neljännelle, viidennelle, kuudennelle...


... seitsemännelle jne...


Näissä talon päädyllä kasvavissa oli taimien ostohetkellä lappu, jonka mukaan osa niistä pitäisi olla kääpiökasvuista vuorimäntyä. Ne ovat kyllä kasvaneet hienon tuuheiksi ja tiheiksi, vaikka en typistellyt niitä neljään vuoteen yhtään. Vasta viime ja tänä kesänä tein sen.


4 kommenttia:

 1. Minä olen katkonut sen pääversonkin ja korkeutta kyllä tulee noiden haaroittuneidenkin kautta lisää. Olen samalla menetelmällä typistnyt myös tavallisia mäntyjä saadakseni niistä pensasmaisia ja tuuheita.

  VastaaPoista
 2. Viimeksi jätin yhden oksan katkomatta ja nyt siinä on käpyjä :) on vain huvittava näky kun yksi oksa törröttää muita ylempänä. Päätin kuitenkin antaa sen sen olla koska kävyttämään rupesi.
  Tahtoisin kasvattaa vuorimännystä sellaisen bonsai-tyyppisen, mutten tiedä pitäisikö sen ensin antaa kasvaa ilman leikkausta muutama vuosi jotta rungoksi jäis vain muutama ja typistellä vasta myöhemmin, osaatko neuvoa ?

  VastaaPoista
 3. Hienoa,että jaksat typistellä vuorimäntyjäsi. Täälläpäin näkee monilla pihoilla hirveän isoiksi kasvaneita harvoja räyskiä,kun ei olla viitsitty niitä leikellä,ja se ei kyllä näytä hyvältä.

  VastaaPoista
 4. Kauniita nuo vuorimännyt =) Mukava blogi muutenkin=)

  VastaaPoista