tiistai 21. elokuuta 2012

Marjat ovat nyt parhaimmillaan

Pensasmustikat ovat kypsyneet pikkuhiljaa. Olemme syöneet niitä viikon ajan joka päivä. Ne ovat kivoja puutarhamarjoja, kun kasvavat ja kypsyvät monen viikon aikana. Koko loppukesän saa tuoreita mustikkoja pensaista. Jotkut ovat kasvaneet todella isoiksi möllyköiksi, melkein viinirypäleen kokoisiksi, nam ! Ensimmäisen kerran satoa tulee niin paljon, että vähän saa pakastimeenkin. Tähän asti primavera-kulho on tyhjentynyt muutamassa minuutissa, mutta aion jossain välissä salaa pakastaakin niitä ;)

Omppuja tulee myös hyvin. Harmi vain, kun uusissa puissa on heti muumiotautia. Olemme harva se päivä keränneet kaikki mädäntyneet omput muovipussiin ja ne roskikseen kaatopaikalle vietäväksi. Muumiotautisia omppuja, kun ei kannata heittää kompostiin tai tontin rajan toiselle puolelle, koska sieni-itiöt leviävät sieltä takaisin omaan ja naapureidenkin puutarhoihin.

Toisessakin omppupuussa on jonkinverran omppuja, muttei läheskään yhtä paljoa, kuin ensimmäisessä. Nämä kypsyvät vähän myöhemmin. En ole vielä maistanut, kun ovat aika pieniä.

Ensimmäisen kerran tähän puuhun tulee näinkin paljon satoa. Meni monta vuotta, kun puussa ei ollut ompun omppua. Taitaa olla sellaista lajiketta, joka tulee myöhemmin satoikään.

Mustiaviinimarjoja saisi poimia ja mehustaa. Esitin pienen toiveen, josko mieheni aloittaisi sen homman, kun minä menen taas äitiä katsomaan huomenna.

Punaisetviinimarjat ovatkin melkein poimittu (huom. minä en ole poiminut marjaakaan) ja keitetty hilloiksi (siihenkään en osallistunut). Olen päässyt helpolla tässä marjanpoiminnassa.

Karviaisia olen poiminut iltaisin pienen kipollisen. Niitä on kiva napsia illan mittaan, parempi vaihtoehto, kuin keksit tai karkit.

Muutama sipuli jäi keväällä entiseen legoastiaan kasvamaan, nyt ne kukkivat.


Tuoksuherneet kukkivat puuladon seinällä.

10 kommenttia:

 1. Kotimaiset omput ovat herkkua, teille näkyy tulevan komia sato! .)

  VastaaPoista
 2. Samoin täällä muumiotautisia on saanut keräillä enemmän kuin nais muistiin ikänä :(

  Hei, teillä on hyvä tuo työ järjestys, sinä kasvatat ja mies jalostaa sadon. Yritän pyrkiä samaan, kunhan se ukkeli vain jostakin löytyisi ;)

  Ja ed. postaukseen : oot sinä aika kasvimaa velho, niin komialta ja kätevältä näyttää telineet, tuet ja lavat. Tulen ensi keväänä vakoilemaan taas tätä juttua, jos/kun saan kasvimaa paikan valmiiksi..

  VastaaPoista
 3. Makea, terveellinen ja kaunis postaus! ♥ ♥

  VastaaPoista
 4. Kyllä kotimaiset marjat on parasta ja omenat myös. Nyt kun muutimme keväällä omakotitalosta rivariin, niin haikeana muistelen marjapensaiden ja omenapuiden satoa. :( onneksi pääsen pian äidin luo maalle siellä on marjapensaita ja veli lupasikin , että saan poimia hänen mökiltään marjoja, saunomisen lomassa. Ihanaa.
  Pensasmustikat on aivan ihania, olen niihin ihan koukussa, kaupasta kun ostan pienen rasian, se menee hetkessä, ne vaan eivät ole valitettavasti suomalaisia.
  Kerran sain suomalasia luomupensasmustikoita ja kyllä olivat ihan parhaita.
  Oikein marjaisaa ja aurinkoista loppukesää sinulle.

  VastaaPoista
 5. Meille tulee tänä vuonna kamalasti omenia. Muumiotauti jyllää meilläkin. Kamalasti on pudonnut raakileita. Niitä saa haravoida päivittäin oikein sankokaupalla.

  Eka kerran tuli jonkin verran mustikkaa, mutta räkätit tyhjensivät pensaat erittäin tehokkaasti, kun odottelin mustikoitten kypsyvän...

  Joo, karviaiset ovat kivoja napostelltavia.

  VastaaPoista
 6. Tuija, kuulostaa ihanalta, mökki, saunominen, marjanpoiminta, loppukesä = ei enää hyttysiä :) Tekisi mieli laajentaa vieläkin pensasmustikkamaata. Ne ovat niin hyviä marjoja, ei ärsytä herkintäkään vatsaa. Marjaisaa loppukesää sinullekin !

  Satu, ajattelin kokeilla tänä syksynä urea-helmien liottamista ja sillä kastelemista omppupuiden juuristoalueelta. Meillä on kuorikatetta juuristossa, ja siihen ehkä jää muumiotaudin sieni-itiöitä piileskelemään. Oletko sinä kokeillut ureaa, onko siitä mitään apua ?

  Meillä on marjamaan pelätteinä cd ja dvd-levyjä sekä leikkikäärmeitä. En tiedä onko ne tepsinyt, mutta pensasmustikat ovat saaneet kasvaa rauhassa. Voi auttaa sekin, kun jänisverkko on mustikkamaan ympärillä. Räkätit eivät pääse pomppimalla syömään.

  VastaaPoista
 7. Pensasmustikoita olen ajatellut hankkia, mutta ovat vielä paikkaa vailla.
  Hyvin näyttää teille omenoitakin tulevan muumioista huolimatta, meilläkin on tänä vuonna sitä vaivaa, johtuu varmaan märästä kesästä.
  Meillä marjat ovat kyllä mun vastuulla alusta loppuun ja mun juuri piti ne hoitaa pensaista tällä viikolla. Flussa vain vei voimat, joten toivottavasti eivät rupea putoilemaan vielä.
  Kauniita ovat nuo tuoksuherneet, mulla eivät kuki vielä, saa nähdä ehtivätkö...

  VastaaPoista
 8. Sinulle on pieni tunnustus blogissani :)

  http://viher-jakasityopiiperrysta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 9. Kiitti Katja, piristävä yllätys !

  VastaaPoista
 10. Mustakissa, suosittelen lämpimästi pensasmustikkojen hankintaa :) Meillä ovat viihtyneet hyvin turveharkoista tekemässäni kohopenkissä, se on lämmin kasvupaikka. Harkkojen sisustan täytin rodomullalla. Mustikat kun pitävät happamasta maasta.

  VastaaPoista