lauantai 26. tammikuuta 2013

Kasvihuoneen laajennus suunnitelmia
Kävin viikko sitten pudottelemassa lumia kasvihuoneen katolta. Sinne olikin kertynyt jo n. 20 cm kerros. Tämä kasvihuonemuovi on ollut hintansa väärtti. Huone seisoo tuossa nyt neljättä talveaan, eikä muovi ole rikkoutunut vielä mistään kohdasta. Koska muovi on noin kestävää, uskallan suunnitella samasta materiaalista laajennusta huoneelle. Tämä ovi jäisi sisäoveksi, jos kasvihuoneen laajennus toteutuisi keväällä. Tarkoitukseni olisi tehdä toisesta osasta enemmän oleskeluhuone. Siellä voisi nauttia kesäkahvit sateella ja tuulellakin. Suunnitelmalleni on näytetty jo vihreää valoa, kunhan kevät etenee ja lumet sulavat.Kasvihuoneen sisällä on luolamainen tunnelma, kun lunta on joka puolella. Siellä on aika pysähtynyt lokakuulle; muutama kuivettunut lehti viiniköynnöksessä ja yksi pieni rypäleterttukin on jäänyt paikoilleen.  En ehkä leikkaa tänä keväänä viiniköynnöstä ollenkaan, koska typistin loppukesästä sivuversoja. Kuivat lehdet pitää kerätä pois, kun seuraavan kerran pistäydyn huoneella.Kasvihuone laajenisi päädystä marjapensaisiin päin. Siinä on tilaa melkein saman kokoiselle huoneelle kuin nykyinenkin on. Uuteen osaan pääsisi aurinko paistamaan esteettömästi. Nykyistä huonetta varjostaa liiaksi suuriksi kasvaneet karhunvadelma- ja gojimarjapensaat. En hoksannut, että ne kasvavat 3 metriä korkeiksi. Gojia tarkoitukseni oli leikata syksyllä lyhyemmäksi, mutta se unohtui. Karhunvadelmasta poistin syksyllä marjoneet versot ja samalla puska siirtyi kuin itsestään puoli metriä kauemmas kasvihuoneen seinästä.


Nämä kuvat otin lumisateella, joten ne ovat aika sinisiä. En ole vielä löytänyt kamerastani asetusta, saisko tuota sinisyyttä vähennettyä. Itsellä ainakin sinertävä väri ottaa silmään.


Goji-marjat talvehtivat Mustat- ja punaisetviinimarjat talvehtivat kasvihuoneen edessä. Jäniksen jäljet näkyvät menevän metsään päin, saikohan vatsansa täyteen puutarhasta ? Ainakin kuutamohortensia pensas oli saanut typistysoperaation osakseen.


Tämän hetken fiiliksiin sopii sanonta, "paistaa se aurinko lopulta risukasaankin" ;)
Koko viikko on mennyt meidän perheellä flunssaa sairastellessa. Nyt alkaa tuntua pikkuhiljaa siltä, etteiköhän ensi viikolla pääse jo uloskin.  Nämä aamuaurinkokuvat nappasin oven raosta. Puut ovat olleet niin kauniita koko viikon, kun niissä on paksu kerros lunta.Hyvää viikonlopun jatkoa !

20 kommenttia:

 1. Kauniita lumikuvia! Meillä on ihan samat haaveet! Olen suu vaahdossa puhunut miehelle, että haluaisin vanhoista ikkunoista tehdyn tunnelmallisen kasvihuoneen, jossa voisi kasvattelun lisäksi myös oleskella. Ei tuo nyt ajatusta ihan tyrmännytkään. Lisäksi on tilauksessa kasvulavat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse yritin puhua aluksi terassikatoksen puolesta (huonoin tuloksin), mutta sitten keksin kasvihuoneen laajennus idean. Mielestäni se onkin parempi ajatus, koska on edullisempi, helpompi tehdä ja sinne pääsee kunnolla suojaan sateelta ja tuulelta. Mieskin kannatti sitä ajatusta heti. Jatka vaahtoamista vaan... ;)

   Poista
 2. Ihana ajatus! Itse en halunnut pergolaan muovikattoa, mutta viime kesänä siinä ei sitten hirveästi istuttukaan. Eikä tuo Suomen kesä ylipäätänsä ole niin hiveän lämmin. Suojaisa kahvittelupaikka on varmasti ihana.

  Liityin samalla lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin alku- ja loppukesästä olen kaivannut lämmintä ja suojaisaa paikkaa puutarhaan. Alkukesästä on niin tuulista ja loppukesästä sateista. Keskikesällä tarkenee istuskella terassilla.

   Tervetuloa lukijaksi sinulle ja parille toisellekin uudelle jäsenelle !

   Poista
 3. Kiva blogi sinulla, mukavaa että löysit minun blogin, toivottavasti piipahdat toistenkin! Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samat sanat sinullekin ! Blogisi sisustuskuvat ovat mieleeni. Tarkoitukseni oli tänä talvena tehdä sisustushommia, mutta eihän siitä mitään ole tullut. Flunssat yms. ovat vieneet kaiken tarmon.

   Poista
 4. Kivoja kevätsuunnitelmia, kasvihuoneen laajennussuunnitelma tuo kesän lähemmäksi.

  VastaaPoista
 5. Suojaisa kahvittelupaikka kasvihuoneen yhteyteen kuulostaa hyvältä ajatukselta. Ihania kuvia lumisesta puutarhasta ja metsästä.

  VastaaPoista
 6. Hienoja suunnitelmia! Naapurini teki kasvihuoneensa kaksinkertaisella muovilla; laittoi puukehikon päälle ja alapuolelle muovin. Väliin jää rungon välinen. En tiedä lisäisikö tuo idea kestävyyttä:) Itselläni on myös haaveissa kasvihuone. Varattuna on jo lähes sata vanhaa lasiruutua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on kestävämpi tuollainen kaksinkertainen muovi. Mieleeni tuli vain se, että saavatkohan kasvit tarpeeksi valoa kaksinkertaisen muovin läpi ? Onko naapurisi sato kypsynyt hyvin kasvihuoneessa ? Tuollainen yksinkertainenkin muovi on niin sameaa verrattuna lasiin. Toisaalta muovihuonetta ei tarvitse varjostaa millään.

   Poista
  2. Naapurin sato on kypsynyt aivan tavanomaisesti. Hän kertoili, että pakkasta hieman pidättelee paremmin väliin jäävä ilmarako.

   Poista
 7. Ihana idea, Suomen kesässä suojainen taukopaikka on tarpeen. Pienellä sateella voi juosta sitten kasvariin tauolle, mikäs sen ihanampaa. Itsekin ajattelin jättää uuteen kasvariini edes nurkan, johon saan tuolin ja laskutason kahvikupille, luksusta ! Ja nyt on hyvää aikaa tehdä suunnitelmat, eipä aikaakaan kun pääsette jo hommiin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut nykyisessä huoneessa tuoli ja pieni pöytä. Mutta sitä on joutunut siirtelemään pois tieltä kasvien vallatessa tilaa. Olisi ihana, kun voisi ihan kunnolla sisustaa huonetta ja istuinpaikat mahtuisivat sinne kunnolla.

   Poista
 8. Hei! Blogissani on sinulle haaste :) http://puutarhaterapiaa.blogspot.fi/2013/01/lempiasioita.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Kävinkin jo katsomassa. Palaan asiaan lähiaikoina.

   Poista
 9. Kiva idea laajentaa kasvihuonetta oleskelualueeksi :)
  Kun meidän lapset oli pieniä menimme aina keväisin kasvihuoneeseen "kevät kahville". Se oli vähän kuin kevään aloitusrituaali. Usein myös isovanhempia oli mukana. Sinne vain työkasvariin vietiin puutarhakalusto ja kestit pystyyn..

  Hyvin kestäviähän ne kasvihuonemuovit on. Ennemmin menee puuosat rikki kuin muovi. Ellei sitten muoviin tule jostain viiltohaavaa.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja vaaleanvihreitä kasvihuone haaveita!!

  VastaaPoista
 10. Kaunista on puutarhassasi talvellakin. Metsä tuplaa kauneuden..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsä on kaunis talvella ja kesällä eli aina :)

   Poista
 11. Kyllä nuo lumiset puut vaan ovat nättejä,vaikka en mikään talven ystävä olekaan.

  Olisi niin hienoa saada sellainen vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone pihan koristeeksi,mutta haaveeksi taitaa jäädä,kun en kerran itse osaa sellaista tehdä,enkä toisaalta ole hanakka työstä muillekaan maksamaan.
  Jospa tuon muovihuoneen tilalle sitten jossain vaiheessa kovamuovinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele, mitä kaikkea voisimmekaan rakentaa omaan pihaan, jos itse osaisimme. Ei muuta kuin peräkärryt auton perään, lautakauppaan ja vasara heilumaan. Olis se unelmaa. Mä rakentaisin myös lasihuoneen, puutarhavajan, terassikatoksen, kesäkeittiön, kodan... ehkä se on parempi, etten osaa. Tontti voisi jäädä pieneksi ;)

   Poista