torstai 28. helmikuuta 2013

Kevät alkakoon !


Ensimmäiset sadevedet on otettu talteen tänä keväänä. Tällä viikolla on ollut todella kevättä ilmassa, aurinkokin on paistellut ja vettä satanut. Lumet sulavat kovaa vauhtia.Talvetin näitä kiinansipuleita varastossa. Niihin on alkanut kasvaa jo uusia vaaleanvihreitä versoja. Juurakot ovat aika isoja. Ravistelin niistä vanhaa multaa pois, että uuteen astiaan mahtuu uutta multaa.


Istutin kiinansipulit pienehköön astiaan lähelle toisiaan tilan säästämiseksi. Pidän niitä sisällä kesään asti. Siirrän ne omiin isompiin astioihin, kun voin siirtää ne ulos. Sisälle tuli heti hyvä valkosipulin tuoksu. Ulkona kasvimaalla on loput kiinansipulit, saas nähdä lähtevätkö ne keväällä kasvuun.Sitruunamelissalle tein saman operaation. Siitä ei paljoa vanhaa multaa saanut pois, koska jaarakko oli kasvanut valtavaksi viime kesän aikana. Tämä tuoksuu pirteälle sitruunalle, kun lehtiä koskettaa. 


Istutusastia oli ihan täynnä juuristoa. Sitruunamelissakin pääsee kesällä isompaan astiaan, nyt se saa aloitella kasvuaan soikeassa ruukussa. Pärjäisköhän melissa kasvimaalla, voisi kokeilla ensi syksynä jättää se sinne. Istutusastiat ovat alelöytöjä Hemtexistä viime ja tältä vuodelta. Laitoin niihin varmuuden vuoksi muovit pohjalle, ettei kasteluvesi pääse valumaan pöydälle. Kolmanteen pyöreään astiaan muuttivat punavartinen suolaheinä, joka sekin on selvinnyt talven yli. Olen ostanut sen kaupan salaattihyllystä viime kesänä. Sitkeitä kasveja näkyvät olevan kaupan salaatit. Aivan turhia niistä usein tekee kertakäyttötavaraa ja heittää pois käytön jälkeen. Luin joskus, että salaatit kannattaa heti istuttaa, kun ne on kaupasta ostanut. Näin ne lähtevät varmemmin juurtumaan.


Suolaheinän kaveriksi istutin tänään kaupasta ostamani Romaine lehtisalaatin. Ensimmäiset lehdet siitä pääsivät jo lounassalaattiin. Odottelen nyt, jos se juurtuisi ja alkaisi kasvamaan. Jätin siihen muovisen ruukun, johon se oli istutettu. Juuret olisivat turhia katkenneet, jos istutusruukun olisi ottanut pois. Sen pohja on reikiä täynnä, luulisi juurien sieltä pääsevän kasvamaan multaan.

22 kommenttia:

 1. Kovasti on kevättä rinnassa heti kun alkaa aurinko paistaa.
  Kiva juttu tuo taimien herättely, saat jo aikaisin satoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt odottelen vesi kielellä kiinansipulien kasvua.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitti, monellekaan ei ehkä tule mieleen, että kaupan salaattiruukut voi laittaa kasvamaan. Ne ovat valmiita kasvatettuja taimia ;)

   Poista
 3. Sinullahan on jo yrttitarha täydessä kasvussa! Minulta jäi suolaheinä ja piparminttu maahan syksyllä, saapa nähdä ovatko ne talvenkestäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistappa kertoa keväällä lähtevätkö kasvuun.

   Poista
 4. Itselläni on tuo sitruunamelissa kasvanut ihan riesaksi asti viljelylaatikossa (myös vyöhyke III) eli kestää kyllä hyvin talven ulkona. Samoin on oreganon laita: ei muuta kuin kokeilemaan!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa sitruunamelissa on niin kova kasvamaan. Hyvä tietää, että istutan sen tarpeeksi väljään paikkaan.

   Poista
 5. Sulla on hyötykasvikasvatus jo hyvällä alulla! Hyvää viikonloppua, Eija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa mäkin heräilen kevättöihin. Kiitos samoin sulle !

   Poista
 6. Upeeta, valtavan hienoa talvettaa hyötykasvejakin, ei tarvitse kylvää tai ostaa uusia. Niin ja vanhoissa on tietysti aivan eri kasvuvoima. Sitruunamelissan juurakko on niin iso, että voisit halutessasi jakaakin sitä, ja osan voisit sitten jättää ulos. Oih, iskee vallan hirveä himo päästä istuttamaan jotain, kun katselen ihania taimikuviasi, hieno postaus !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jakaminen onkin hyvä idea, kiitos siitä. Voisin tehdä sen alkukesästä, kun siirrän yrtit muutenkin ulos.

   Poista
 7. Kyllä sitruunamelissa ainakin yhden talven selvisi vaikka asun IV vyöhykkeellä, samoin oregano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kokeilla, eihän siinä paljoa häviä, jos epäonnistuu.

   Poista
 8. Ihania yrttejä ! Mullakin on mielessä perustaa yrttipenkki ja täältähän löytyi siihen ideaa & kipinää. Peltijuutti ruukkusi ovat rouhean komiat = HIENOT :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän itsekin noista ruukuista. Juuttikangas on pysynyt hyvänä vaikka osa ruukuista oli viime kesän terassilla.

   Poista
 9. Olet kyllä rohkea,kun kasvatat näitä hieman erikoisempiakin kasveja, ja aina on sinulla niin siistin näköistä sekä sisällä että ulkona. Aiakmoinen ahertaja olet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siisteyttä sisällä en kyllä pysty allekirjoittamaan. Siivoaminen on tosi tylsää. Pitäisin puhtaasta ja järjestyksessä olevasta kodista, mutta ei se pysy meillä edes päivää.

   Poista
 10. Kylvin viimevuonna kiinansipulia ja sain tulokseksi lilliputtien sipulisadon. Jäiköhän ne vielä maahan, ehkä kasvavat ensi kesänä lisää. Olen istuttanut tuota viinisuolaheinää kasvimaalle, ihan kaupan ruukusta ja se on talvehtinut siellä monta vuotta ja levinnyt runsaasti. Sitruunamelissa talvehtii myös kasvimaalla. Laitan aina heti keväällä pienoiskasvimaan portaanpieleen, suureen laakeaan ruukkuun. Siitä saan satoa niin kauan kunnes kylvökset kasvimaalla alkavat tuottaa satoa. Varsinkin romana-salaatti on hyvä laji ja tuottaa jatkuvasti uutta syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kasvimaalla kasvaneet kiinansipulit kituuttivat myös koko viime kesän. Sieltä ei paljoa saanut syötävää. Paremmin kiinansipulit kasvoivat terassilla ruukuissa. Taitavat pitää lämmöstä. Jouduin nyppäämään viinisuolaheinän pois ruukusta, kun siihen ilmestyi kirvoja. Taidan ostaa kaupasta uuden. Romana-salaatti on kyllä hyvän makuinen ihan sellaisenaan rouskuteltavaksi.

   Poista
 11. Ihanasti saat jo nyt aloittaa omien tuoreiden yrttien maistelun. Ostin viime vuonna suolaheinän torilta ja kasvattaja sanoi sen olevan monivuotinen, joten jätin sen talvehtimaan ulos, kuten oreganon ja jotain muutakin. Oregano on kai jossain lähes rikkaruoho, yhtä hyvä leviämään. Jännityksellä odotan, mitä lumien sulettua löydän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että suolaheinä on monivuotinen. Pitää istuttaa kans sellainen kasvimaalle. Heitin äsken ruukussa olleen pois, kun lehdillä näkyi vihreitä kirvoja. Kevät on jännittävää aikaa, kun näkee mitä maasta nousee.

   Poista