tiistai 5. helmikuuta 2013

Kooste hedelmistä ja vihanneksista




Puutarhani antoi satoa viime kesänä mukavasti. 
Luettelen taas vasemmalta ylhäältä oikealle, mitä kipposista löytyi;

1. Sinikka siniluumuja 2-3. Samo ja toisia omppuja 4. mm. kiinansipulia (monivuotinen, valkosipulin makuinen)
5. omppuja, siniluumuja ja päärynöitä (Aunen päärynä) 6. päärynä- ja kirsikkatomaatteja 7. mm. punaluumuja
8. myrskyn jäljiltä puista tippuneet päärynät, omput ja siniluumut 9. Aunen päärynät 10. keltainen kesäkurpitsa, mansikkoja ja kurkkukin sieltä kurkkii 11. sokerimaisseja
12. keltaisia kesäkurpitsoja 13. härkäpapu 14. kukkakaali 15. pinaatin lehtiä


Omia suosikkeja olivat tietysti kaikki hedelmät. Keltainen omppu on aikaisempi lajike. Se täytyy muistaa poimia ajoissa ensi kesänä. Joka vuosi puolet ompuista pilaantuu, kun en poimi niitä tarpeeksi nopeasti talteen (hyi minua, mitä tuhlausta). Punainen omppu säilyy puussa ja keittiössä muutaman päivän pidempään. Sen maku on miedon hapokas, pirteä ja makea.

Kiinansipuli muistuttaa ruohosipulia ja sitä käytetäänkin samalla tapaa. Siinä on mieto valkosipulin haju ja maku. Silppusin niitä viime kesänä leivän päälle, kastikkeisiin ja keittoihin. Yksi taimi on talvehtimassa varastossa ja se näyttää olevan elossa. Leikkasin siitä eilen kellastuneet versot pois ja varastoon pelmahti mahtava valkosipulin haju. Muut istutin kasvimaalle, saa nähdä selviävätkö talvesta.

Keltaisia päärynätomaatteja laitan tänä keväänäkin kasvamaan. Ne olivat makeita ja satoa tuli hyvin. Muut tomaattilajikkeet ovat vielä mietintämyssyssä.

Keltainen kesäkurpitsa oli parempi valinta, kuin perinteinen iso vihreä. Pidän tämän mausta enemmän. Enimmäkseen käytin sitä grillauksessa. Kurpitsoille pitää tehdä oma kasvulava, taimet kasvavat niin suuriksi.

Sokerimaissia kasvatin ensimmäisen kerran ja sille haluankin lisätilaa, sen vuoksi kurpisat saavat etsiä uuden kodin. Kaikki maissit eivät ehtineet kypsyä, kun yöpakkaset alkoivat. Grillasimme niitä ja osaa pakastin. Nyt olen käyttänyt niitä keittoihin ja wokkiruokiin.

Härkäpapu oli mielenkiintoinen tuttavuus. Sen isoista pavuista tuli vihreää vauvanruoan näköistä mössöä. Kyllä minä itse sitä söin, mutta toiset eivät tykästyneet. 

Kukkakaalit joutuivat ötököiden suuhun, en ole onnistunut koskaan niitä kasvattamaan. Niihin tulee aina jotain matoja. Olisi pitänyt jo tuossa vaiheessa syödä ne, kun olivat vielä puhtaita.

Pinaatit ovat must have-listalla tänäkin kesänä. Niistä tekemäni muhennos valkosipulin, paahdettujen siementen ja kerman kera oli todella maukas lisäke pastan kanssa.



13 kommenttia:

  1. Olisi kiva kuulla, miten kiinansipuli talvehti ihan ulkosalla. Jos muistat, niin kerrotko sitten keväällä. Sitä nimittäin itsellekin haluaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän muistaa kertoa ja kysäise, jos unohdan.

      Poista
  2. Herkullisen ja raikkaan näköistä!

    VastaaPoista
  3. Ei oo todellista, Eija! Tuohan on kuin taivaasta tuo kollaasi! Oli mullakin paljon satoa, mutta kovin yksipuolista tuohon verrattuna. Kerrotko vielä, mistä löysit päärynätomaatin siemeniä. En ole niitä onnistunut bongaamaan mistään...

    Tajuttoman upeetaaaaaaaaaaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsih-hih...kiitti. Poikakin sanoi, kun näytin tuota kuvaa, että "tulosta tuo kuva paperille niin mä saan nuolla sitä" :D :D Päärynätomaatin siemenet ostin hmm.. en nyt muista, mutta jostain näistä; Plantagen, Kukkatori, tai Citari.

      Poista
    2. Kyllä ne päärynätomaatin siemenet taisivat löytyä Plantagenista, muisti palautuu pätkittäin.

      Poista
  4. Voi miten ihanan ja herkullisen näköinen kyllä on mannaa silmille ja sielulle :)

    VastaaPoista
  5. Ooooo, mitä herkkuja sinun puutarhasi antaakaan...ihania kuvia!

    VastaaPoista
  6. Onpas mahtava sato! Saat olla ylpeä saavutuksistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta vaan, kai sitä jotain osaa tehdä oikeinkin ;)

      Poista
  7. Mahtava sato,kun ajattelee,että viime kesä ei ilmojen puolesta ihan paras ollutkaan.

    Minäkin pidin enemmän tuon keltaisen kesäkurpan mausta.
    Pinaattia pitää myös tänä kesänä kylvää.
    Itse ajattelin kokeilla lämpimällä seinustalla avomaatomaatin kasvatusta kasvihuoneen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei pensastomaatit kypsyneet muutamaa lukuunottamatta terassilla, vein ne lopulta kasvihuoneeseen. Mutta paljonhan riippuu siitäkin millainen kesä on. Ja meillä ei tomaattiruukku ollut kovin suojaisessa paikassa. Lisäksi ulkotomaatit olivat paksumpikuorisia ja väkevemmän makuisia. Mutta kokeiluonnea ja intoa kuitenkin.

      Poista