keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Auringonkukan ja pinaatin versoja Ostin viime kesänä pussin auringonkukansiemeniä, joita olen laittanut salaatteihin ja paahtanut pannulla. Nyt siemenet tuntuivat jo niin vanhoilta, etten ole viitsinyt syödä niitä. Ajattelin, että kokeilenpa itävätkö ne, epäilin etteivät. Laitoin siemeniä persiljan ja salaatin viereen yrttiruukun multaan. Muutaman päivän päästä alkoi nousemaan versoja. Pieninä ne olivat tosi rapeita ja makeita. Nyt ne ovat kasvaneet n. 15 cm.n korkuisiksi ja maku on muuttunut vähän kitkeräksi. Menee kuitenkin vielä leivän päällä siinä missä salaatitkin. Taidan laittaa uudet siemenet multaan. On kätevää, kun kotoa löytyy aina jotain vihreää naposteltavaa.


Yllättävää, että katkaistusta versosta lähtee uusi alku kasvamaan. Auringonkukan varsi näyttää siltä, ettei siinä ole mitään silmuja tms. mistä uutta kasvua lähtisi. Mutta kyllä sielläkin on jotain kasvupisteitä tms.Pinaatin siemeniä istutin myös kiinansipuliruukun reunoille. Tarkoitus oli koulia niitä ruukkuihin. Mutta pääsivät kasvamaan niin pitkiksi, että taidan syödä ne versoina. Laitan myöhemmin uudet siemenet kasvimaata varten. 


Turveruukkuihin istutin pensas-ja isoköynnöskrassin siemeniä. Keräsin niitä syksyllä kasvimaalla kasvaneista krasseista.
Näissä on kesämalvikin siemenet. Ne keräsin terassilla kasvaneesta kukasta kevättalvella. Vein nämä turveruukut viileään varastoon, etteivät kasva liian nopeaa. Ovatpa siellä kuitenkin valmiiksi mullassa odottamassa kesää. Jos ne itävät, siirrän aurinkoisempaan paikkaan.
9 kommenttia:

 1. Huh huh, postauksesi lukeminen aiheuttaa pientä paniikkia täällä päässä! Olet jo täysin kylvötöissä! Minulle kasvaa joka kesä auringonkukat-ne ainoat- lintulautojen läheisyyteen! Arvaat varmaan miksi!?

  Missähän minun krassinsiemenet on......ja onkohan meillä enää auringonkukan siemeniä....

  Aurinkoista pääsiäisen odotusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain siemenet multiin :) Kiitos samoin sinulle !

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, auringonkukansiemeniä täytyykin laittaa multaan kehittymään leivänpäälliseksi.

  VastaaPoista
 3. On tosiaan ihanaa kun tähän aikaan saa jotain tuoretta vihreää omasta takaa. Sinullahan on siellä kasvamassa vaikka mitä :)
  Meillä on naposteltu viime päivät herneen versoja. Namm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin muistaa ostaa ruokahernepussin seuraavalla kauppareissulla. Siitä riittää pitkäksi aikaa versovärkkiä. Herneeversot ovat kaikkein parhaan makuisia niistä mitä olen kokeillut.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Tulee enemmän syötyä vihreää ruokaa, kun sitä kasvaa ruokapöydäsä.

   Poista
 5. Sulla on todella terveellisen kuuloinen ruokavalio ja ovathan nuo versot kivan näköisiäkin :)

  Mukavat pyhät teidän perheellenne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän meillä syödään aika paljon hampurilaisaterioita, pizzoja yms. laiskanpäivänruokaa, muttei niitä viitsi mainostaa ;)
   Kiitos, samoin teidän perheelle rauhallista pääsiäisen aikaa !

   Poista