perjantai 15. maaliskuuta 2013

Pikkusitrukset pääsivät saviruukkuihinIstutin nämä mandariinin ja verigreipin siemenet multiin vuosi sitten keväällä. Alkukevään 2012 ne olivat olkkarin ikkunalla. Kesäksi vein ne kasvihuoneeseen. Ja syksyllä taas sisälle. Vajaa kuukausi sitten alkoi uusia lehtiä kasvamaan.

Plantiksessa käydessäni etsimässä valkosipuleita, joita en löytänyt, ostin pieniä saviruukkuja. On näillä ruukuillakin hintaeroja. Toisena päivänä kävin K-Raudassa ja siellä samat ruukut näyttivät olevan melkein puolta halvempia. Valkosipuleita en ole vielä löytänyt. Haluaisin nyt kotimaista kantaa, koska luin niiden kasvavan paremmin meidän oloissa. Yleensä valkosipulieni varret ovat kuivettuneet alkukesästä. Viime kesänä vain muutama kasvatti yksikyntisen sipulin.

Tein multaseoksen sitruksille B.n istutusmullasta, orkideamullasta, perliitistä ja vermikuliitista.
Sitruksien juurien pitää päästä hengittämään eli mullan on oltava aika kevyttä ja kuohkeaa. Toivottavasti seokseni kelpaa, vielä ainakin näyttävät pirtsakoilta. Liian isoon ruukkuun ei myöskään saa vaihtaa. Sen virheen tein itse viime kesänä Kalamondiinille.Niin onhan siinä yksi tämän kevään siemenestä kasvanut mandariini, vasemmalla. Toinen ruukku odottaa vielä tulevaa asukkiaan. 


13 kommenttia:

 1. Melko hidaskasvuisia tuntuvat olevan nuo sitrukset,jos kylvöstä on jo kuitenkin vuoden verran.
  Mahtaakohan niistä saada satoa,jos pitää niitä kesällä kasvihuoneessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kasvu päätä huimaa, mutta olen tyytyväinen että ovat hengissä. Sitruskirjassa kerrottiin, että siemenistä kylvetyistä sitruksista VOI saada satoa n. 6 vuoden jälkeen muttei sekään ole varmaa. Mielenkiintoista vain kokeilla kaikkea.

   Poista
  2. Olisihan se hienoa saada itsekasvatettuja hedelmiä niistä :)

   Poista
 2. Oletko kasvattanut koskaan avokadoa siemenestä? Minulla on noin vuoden vanha avokado viettänyt pimeän talven olkkarissa. Tekee nyt vahdilla uusia lehtiä. Kasvaa vaan pituutta aivan mahottomasti eikä taida tehdä oksia yhtäkään!! Mielenkiintoisia kasvatettavia nämä etelän hetelmä!

  Hyvää viikonloppua! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut avokadoa, kun en ole syönyt niitä pitkiin aikoihin.
   Näistä etelän hetelmistä tulee vähän eksotiikkaa pohjolaan ;)
   Kiitos samoin mukavat viikonloput !

   Poista
 3. Mielenkiintoisia kasvatuksia ! Ja olet nähnyt paljon vaivaa ruukkujenkin kanssa. Koulutyttönä kasvatin ihan vaan uteliaisuudesta pähkinöitä. Kukkivatkin muistaakseni, mutta sitten kuolivat pois. Mutta oli niistä iloa ikkunalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin mielenkiintoista nähdä, mitä pienestä siemenestä kasvaa, jos sen yleensä saa kasvamaan.

   Poista
 4. Aina ei ole tärkeintä päämäärä vaan matkalla oleminen. Muistelen jonkun sanoneen jotenkin tuohon tapaan, tässä tapauksessa lause kuvaa mielenkiintoista haastettasi seurata sitruksen taivalta siemenestä kasviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa. Sama pätee elämään yleensäkin.

   Poista
 5. Olen lukenut pariin kertaan kirjan "Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taalelipalmu" ja siitä saanut inspiraatiota kokeilla kaikenlaisia eksoottisia kasveja. Luin tuon ensimmäisen kerran teininä ja silloin onnistuin kasvattamaan kiiwistä köynnöksen, joka sitten kuoli muutossa. Kokeilin myös banaania siemenistä, mutta siitä ei tullut hentoa heinää kummempaa, joten en ollut varma, oliko se banaani vai rikkaruoho.
  Hauskaa on kokeilla kaikenlaista kummaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kirjaa en olekaan lukenut. Täytyypä tsekata seuraavalla kirjastoreissulla.

   Poista
 6. Olisi aika kiva saada sitrussatoa, vai mitä? Oletko kasvattanut avokadoa? Äitini sai sen joskus kasvamaan aika isoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis se hienoa, kun saisi omatekoista marmeladia. Siihen taitaa olla aika pitkä matka. Avokadoa en ole kokeillut.

   Poista