torstai 4. huhtikuuta 2013

Tuhka sulattaa lumet


Viime päivinä lumet ovat sulaneet pikkuhiljaa, mutta vieläkin sitä riittää. Olen rompannut lumihangessa ristiin rastiin ja leikannut ja sahannut oksia.


Joku tässä yksipäivä ihmetteli, kuinka olen päässyt jo leikkaushommiin vaikka lunta on niin paljon. Tehokas lumensulatuskonstini on tuhkan levitys. Olen ripotellut tuhkaa jo aikaisemminkin talvella omppupuiden ympärille ja viinimarjoille. Kuvissa näkyy hauskat renkaat niissä kohdin, mihin olen tuhkaa laittanut. Nurmikkokin sieltä jo pilkottaa.


Olen myös lapioinut lunta talven aikana verkkojen ympäriltä, kun jänikset alkoivat hyppiä verkon sisäpuolelle.  Onhan se lapioiminenkin auttanut lumen sulamista noista kohdista.


Viinimarjojen juurelle pääsi jo aika hyvin. Nämä pensaat ovat kaikki nyt 8 vuotta vanhoja, joten alkoi olla nuorennusleikkauksien aika. Luin, että punaiset viinimarjat saavat kasvaa n. 8 vuotiaiksi, ennenkuin tarvitsee leikata. Mustiaviinimarjoja pitäisi alkaa nuorentaa 5 vuotiaina. Ajattelin, että leikkaan vain maahan kaatuilevat oksat. Mutta innostuin sitten karsimaan vanhempia oksia myös. Ne kyllä erotti hyvin joukosta. Vanhat oksat olivat jo vähän kaarnaisia ja muutenkin vanhan näköisiä.


Mustatviinimarjat käskettiin leikata mahdollisimman läheltä maan pintaa, tappeja jättämättä. Jätin kyllä muutamaan yhden oksan jäljelle, jos se sattui olemaan terve ja hyvässä paikassa.  Ajattelin leikata tällaiset puoliksi harvennetut oksat kokonaan pois seuraavana keväänä. Iskeeköhän leikkauskohdasta jotkut tautipöpöt vai minkä takia viinimarjan oksat käsketään leikata maata myöden ?


Punaisiaviinimarjoja neuvottiin leikkaamaan varovaisemmin. Tässä pensaassa oli niin paljon lamoavia oksia, että ne sai surutta kyytiä. Olen kiertänyt ja kiertänyt niitä ruohonleikkurilla joka kesä. Enää ei tarvitse kiertää.


Tämä mustaviinimarja näytti jo aika pieneltä. Vähän alkoi jo kaduttamaankin, leikkasinko jo liikaakin. Mutku tämän pensaan viereen voi tulla ensi kesänä kasvihuoneen laajennus niin ajattelin, että sille pitää olla tilaa.


Aika kasa viinimarjoista tuli oksia. Olisihan noihin vielä tullut paljon marjoja, mutta pitää yrittää ajatella pitkällä tähtäimellä. Pysyisivät pensaat aina nuorekkaina.  Jänikset eivät näytä piittaavan näistä oksista. Omppupuun oksat vain kelpaavat.
Mustikkamaakin alkaa pikkuhiljaa pilkottamaan lumen alta.


Pensasmustikoiden silmuissa on jo kevään merkkejä. 
On se ihme, heti kun lumet alkavat sulaa, silmut alkavat kasvaa.16 kommenttia:

 1. Tuhka on hyvä konsti sulattaa lumia. Ajattelin ripotella sitä kukkapenkkien kohdille, saavatpa samalla kotilot sitä niskaansa. Karmea herätys niille talviunilta! :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kotilot muuttavat kauas pois.

   Poista
 2. Meillä myös on isäntä huiskinut tuhkaa pihalla, ja kyllä ne paikat erottaa jo. Tuhkasta tulee mieleeni vanha juttu, kun työkaveri sanoi kahvipöydässä, että oottekos kuulleet, niitä on sellaisia hulluja, jotka levittävät tuhkaa, että lumet sulaisivat nopeammin. Sanoin siihen rauhallisesti, että minä olen levittänyt jo :D Sanoja meni hetkiseksi sanattomaksi :)
  Harmi etteivät pupuille kelpaa viinimarjan oksat, olisi hyvää syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän sortin hulluja taitaa olla aika paljon ;) Sehän on aina ollut tapana entisaikoinakin heitellä tuhkat puutarhaan. Niin vaari kertoi joskus. Ennen kun oli vielä enemmän tulisijoja joka talossa niin sitä tuhkaakin kertyi paljon.

   Poista
 3. On kyllä tehokasta tavaraa tuo tuhka :) Tappeja ei sais jättää, taudit ja lahoviat iskee niihin helposti. Ei kai siinä muuta taikaa ole. Aurinkoista loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leviääköhän taudit sitten koko pensaaseen vai lahoaako vain tappi ?
   Kiitos samoin sinulle hyviä viikonloppuja!

   Poista
 4. Minä käytän myös tuhkat aina puutarhaan ripottelen vähään joka puolelle
  Tuhka on hyvä maan parannus aine,olen niin kuullut:)

  VastaaPoista
 5. Nopeasti näyttää huvenneen, täytyis itsekin ripotella. Uuden nurmen kohdalle sitä mies on parina keväänä levitellyt.

  VastaaPoista
 6. Hienosti on lumet sulaneet. Ihan kade. ;)

  VastaaPoista
 7. Hyvä kun muistutit, minullakin on tuolla tuhkaa sinkkiämpärissä odottamassa. Pitääkin lähteä ripottelemaan. Joku joskus neuvoi, että sitä olisi hyvä ripotella hedelmäpuiden juurelle, mutta tosiaan, voisikos sitä heitellä tonne kukkapenkkeihinkin..? Että jos vaikka saisi sipulikukat nopeammin esiin:D Täällä on vielä täysi talvi päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tietääkseni kaikki muut paitsi happamassa maassa viihtyvät kasvit pitävät tuhkasta. Kaikki sipulikasvit hyötyvät kalkituksesta ja tuhkasta sitä saa ilmaiseksi. Luin, että perinteisesti tuhkalla on torjuttu tuholaisia sipulikasvustoista. Sinne vain tuhkat penkkiin, jos ei siellä kasva näitä "happamia kasveja" havuja, alppiruusuja, hortensioita, mustikkoja yms.

   Poista
 8. Hyvin tuhka näyttää sulattavan lumet.. on se vaan niin ihanaa, kun tulee kevät:)

  VastaaPoista
 9. Tuota konstia saisi itsekin käyttää, meillä on joka paikka niin lumessa vielä, ja paksusti!

  VastaaPoista
 10. Lumelle mekin tuhkat sirottelemme, perinteinen kikka ja ihan käyttökelpoinen. Aika hyvin teillä on lumet lähteneet sulamaan. Tuo pensaiden leikkaaminen on kyllä tunteellista puuhaa. Ensin tuntuu, ettei millään malttaisi leikata, mutta lopultakin se on pensaiden ja marjojen kannalta tärkeää.

  VastaaPoista
 11. Puutarhaharrastajille ei voi sanoa,että viekää ,vaikka tuhkat pesästä :)

  Sun pihasi muuten näyttää todella hyvältä näin talvellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, puutarhaharrastajille voisi sanoa vaikka esim. "viekää vaikka ruuat jääkaapista" sanonta... kyllähän sitä pari päivää voisi (ainakin itse) olla syömättä, kunhan kasvit voivat hyvin :D

   Poista