torstai 13. kesäkuuta 2013

Karpalon ja mesimarjan taimitilaus


Laitoin maanantaina tilauksen  Peuraniemen Taimitarhalle ja paketti oli postissa keskiviikkona iltapäivällä, nopeaa toimintaa. Matka taisi olla niin vauhdikas, että yksi mesimarja ja muutama karpalo olivat heittäneet parit voltit pahvilaatikossa. Mutta ei hätiä mitiä, kaikki taimet näyttivät elinvoimaisilta. Ja hyvän kokoisia ovat, varsinkin mesimarjat. 


Karpalot eivät olleet pysyneet purkeissaan, ne olivat molemmilla puolin laatikkoa vähän sikinsokinsekaisin. Varpuja (vai miksi karpalon rönsyjä kutsutaan ?) oli mennyt onneksi vain yksi poikki.


Mesimarja sixbag, terveellistä laatua ;)


Uskoni mesimarjan kasvatukseen palautui näiden terhakoiden taimien myötä.
Ehkä tässä vielä saadaan suut makeiksi ...


Karpaloissa olevat lajikelaput olivat myös purkeista irrallaan, joten en tiedä mikä taimi on mitäkin lajiketta. Mutta osa on luonnon kantaa ja loput Sazonovskajaa. 


Karpalojen ja mesimarjojen multapaakut olivat vielä kosteita. Postin seurantajärjestelmä on kyllä kätevä, kun siellä pystyy seuraamaan paketin kulkua asema kerrallaan kellonaikoineen. Heti, kun meidän oma posti oli kirjannut paketin saapuneeksi, minä pinkaisin hakemaan taimet hoivaani. 


Mesimarjoissa oli jo yksi raakile...... ja muutama nuppu.
Sitten vain pohjoisen taimet kainaloon ja istuttamaan ne Pohjanmaan multiin...En saa aivan selvää oikean puoleisesta lajikkeesta, mielestäni siinä lukee Severjanka.
Mutta taimitarhan sivulla ei sellaista lajiketta näy, joten kopsasin tiedot Sazonovskajasta. Eiköhän kaikki karpalot ole aika lailla saman makuisia.

karpalo3
kuva ja Sazonovskajan tiedot: Peuraniemen Taimitarhan sivulta
Sazonovskaja: Marjat violetinpunaiset, muodoltaan pyöreänsoikeat. Marjan koko 13*12 mm. Maku makean hapan ja mehukas. Keskipaino 0,83 g ja maksimisato 2 kg/m2. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Kestää pakkasta lumen alla -30 C.Laitoin karpalojen juuripaakkujen päälle n. 1 cm turvetta ja pinnalle kuorikatetta. Istutin ne samaan "pieneen suohon", missä kasvavat viime kesänä istuttamani lakat. Siinä on lannoittamatonta turvetta ja muovi pohjalla (jossa on muutamia reikiä),  joten maa pysyy tasaisemman kosteana.


Hyvä, kun istutin viime keväänä kuolleelta näyttäneetkin lakan taimet. Keväällä lähti juuresta kasvamaan uudet alut. Suossani kasvaa 3 lakkaa ja muutama juuresta versonut uusi alku.
Mesimarjoissa on 2 kpl Elpee lajiketta ja 4 kpl Pimaa.  
Mesimarja vaatii pölyttyäkseen eri lajikkeita.

mma240
kuva ja teksi mesimarjasta; Peuraniemen Taimitarhan sivulta
Euroopan hienomakuisimmaksi marjaksi sanotun mesimarjan kesyttämisestä puutarhakasviksi on saatu uusia, rohkaisevia tuloksia. Mesimarjan ihanaa aromikasta makua ei enää tarvitse vain muistella, sillä sen viljelyä voi kokeilla omassa puutarhassaan marjapensaiden tai omenapuiden varjossa kosteutta pidättävässä maassa.

Kesä-heinäkuussa ilmestyvät vaaleanpunaiset kukat vaativat marjoakseen ristipölytyksen, siksi istutuksessa on oltava vähintään kahta lajiketta. Mesimarjalajikkeista on saatavana meiltä Susannaa, Pimaa, Elpeetä ja ilomantsilaista luonnon kantaa.

Kypsät marjat ovat kuultavia ja pehmeitä ja silloin niissä on aromi parhaimmillaan. Jo muutama mesimarja mustikkasopan seassa antaa ihanan tuoksun ja aromin koko keittiöön...Elpeet olivat mustissa ruukuissa (tulkitsin niin, koska mustia oli kaksi).  Juuristo oli kasvanut purkin alle niin tiiviksi, että jouduin sitä vähän irroittelemaan.

Hyvä juuristo vai mitä ?

Mesimarjatkin istutin niin, että multaa tuli n. sentin verran juuripaakkujen päälle. 


Istutin Elpeet kummallekin reunalle, että ne pölyttäisivät kaikki Pimat.


Etureunassa eli kuvan alareunassa kasvaa keväällä istuttamani kaksi jalomaarainta, niissä on lajikkeet Beata ja Sofia.


Viime vuonna istutetuista kolmesta mesimarjasta lähti yksi kasvamaan keväällä. Siinä oli onneksi kumpaakin lajiketta Pimaa ja Susannaa, koska kukista on kehittynyt raakileita.


Viimevuotisen Piman ja Susannan raakileita


Ensimmäinen jalomaarain punertaa.

Kuuden mesimarjan ja kuuden karpalon taimelle tuli hintaa postikuluineen 50,11 eur. Yhtäkkiseltään tuntui vähän paljolta, mutta kaikki harrastuksethan maksavat. Marjojen ja hedelmien kasvatus on minun harrastukseni. Sormet syyhyten ja vesi kielellä, jään odottamaan kuinka nämä marjat alkavat kasvaa.

13 kommenttia:

 1. Oi, sulla on oma suo täynnä kaikkea ihanaa <3
  Tosi hyvältä kuulostaa ja näyttää ! Komeita alkuja postipoika toi, vallan toista kuin ne melkein näkymättömät..

  VastaaPoista
 2. Hyvännäköisiä alkuja sait tällä kertaa. Sinulla on jo tosi monipuolinen valikoima noita marja- ja hedelmäkasveja pihallasi!

  VastaaPoista
 3. Hienot taimet sait. Ilmeisen vauhdikasta kyytiä olivat saaneet. Sulla on siellä suo ja vaikka mitä! Voi hertsileijaa! Syksyllä saat upean sadon.

  VastaaPoista
 4. Minäkin istutin tänään kolme mesimarjaa ja yhden jalomaaraimen. Mesimarjoissa oli samassa ruukussa aina kahta lajia. Saas nähdä menestyvätkö :)

  VastaaPoista
 5. Sinulla oli todella tuuria taimien kanssa. Minä en ikinä enää tilaa mitään taimia! Viime vuonna tilasin jostain, nimeä en enää muista, mesimarjan taimia ja ne olivat todella pieniä, eivätkä ikinä edes kukkineet. Istutin ne todella hyvin ja suojatusti uuden luumupuun ympärille ja hoidin ja vaalin, mutta mitään niistä ei tullut. Sen oeptuksen sain, että luotan vain omaan kauppapuutarhaani eli Viherlandiaan. Mesimarja olisi niin herkullinen tuoreena...Lapsuudessani sitä kasvoi kotipitäjässäni peltojen pientareilla vaikka kuinka...

  VastaaPoista
 6. Samasta paikasta tilasin jokunen vuosi sitten kesäkukkien taimia ja olivat kyllä ihan hirveitä räyskiä;ennemmin kasvatan sitten itse siemenestä,kun maksan niistä onnettomista joita kotiini sain.

  Mesimarjat ja lakat ovat todella herkullisia. Nuo uudet taimesi näyttävät todella elinvoimaisilta :)

  VastaaPoista
 7. Mullakin on niin haaveissa tällainen suomarjapenkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpoimmalla pääset, kun laitat lannoittamatonta ja kalkitsematonta luonnonturvetta vaikka johonkin isoon astiaan ja istutat siihen suomarjoja.
   Kastelu säännöllisesti, ettei pääse välillä kuivumaan täysin. Tai vaikka suoraan säkkiin, idea sun omasta blogista, kävin äsken vierailulla :D

   Ja olihan tuolla taimitarhalla valmiita karpalo ja lakka-amppeleitakin myynnissä. Niistä luvattiin marjoja samana kesänä.

   Poista
 8. Ihania, houkuttelevia herkkuja on siis luvassa! Voi, ihan tulee vesi kielelle!

  VastaaPoista
 9. Postilaatikkosi sisälsi hyvän näköisiä taimia. Kannattaisiko lähettäjälle antaa sellaista palautetta, että jatkossa tukisivat taimet paremmin, jotta eivät niin herkästi pyörisi pitkin laatikkoa. Minulla on aika huonoja kokemuksia taimien verkkotilaamisesta, mutta ainahan sitä ei ole mahdollista reissata kasveja hakemaan. Kerrothan sadon valmistumisesta.

  VastaaPoista
 10. Oi, miten ihanaa marjojen odottelua sinulla tiedossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pian päästään maistelemaan.

   Poista
 11. Hienoa..itsellä pieni suo..1.20+80sm jossa kasvaa karpaloita..myöskin luonnonpuolukkaa ja pensaspuolukkaa samankokoiset alat..kolmisen vuotta meni kunnes alkoivat tuottaa satoa

  VastaaPoista