sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Ensimmäiset pensasmustikat kypsyvät


Eilen pääsin maistamaan ensimmäisen pensasmustikan. Mmmm.. se oli iso makea North Blue mustikka ! Tänään niitä on sinestynyt paljon lisää. Huomenna voi löytää taas muutaman kypsän herkkumarjan. Nämä mustikat ovat 2 tai 3 kertaa suurempia kuin luonnonmustikat. Nyt taas tuntuu siltä, että 'Kannatti kaivaa keväällä mustikkamaan laajennusosa'. Ovat nämä niin suussasulavia marjoja, aivan erilaisia kuin tavalliset mustikat. 


Luin pari viikkoa sitten Sarin puutarhat blogista, että varikset voivat käydä syömässä yöllä raakoja pensasmustikkoja. Kuulosti aluksi hassulta ajatukselta, mutta seuraavana yönä se todettiin omin silmin. Mieheni heräsi yöllä ja kävi katsomassa mustikkamaalla. Eiköhän sieltä lentänyt 2 varista marjavarkaista. Ei auttanut muutakuin laittaa verkot mustikkojen suojaksi, kun en muutakaan suojaa keksinyt. En kyllä tykkää yhtään noista verkoista, ne ovat ärsyttäviä. Ensinnäkin ne tarttuvat joka paikkaan,oksiin, lehtiin, mun lippikseen.. Sitten saa pelätä, että siilit tarttuvat niihin. Mustikkamaan verkko ei mene maahan asti, koska siinä on aitaverkko. Aidassa oli kylläkin liian suuret aukot, pikkulinnut mahtuvat lentämään raoista. Eipä tullut mieleen aitaa valittaessa.


Tänä keväänä istutettuun Patriot pensasmustikkaankin tulee jo muutama maistiainen.


Mesimarjat näyttävät olevan niin pikkulintujenkin suosiossa, että ne ehtivät aina ensimmäisenä maistamaan. Täytyy ensi vuonna kiertää aitakin lintuverkolla tms.lla, ettei mistään kolosta mikään pääse marja-apajille.
Sinivatukkakin kasvaa nyt valokkien vieressä. Se on kukkinut ja nytkin on nuppuja, mutta marjan alkuja ei näy. Se ei oiken viihdy köynnöksenä. Sinivatukka kasvaa yleensä maatamyöden, mutta olen yrittänyt tehdä siitä ylöspäin kasvavan.

Vein vesimelonitkin kasvamaan mustikkamaalle. 

Toinen köynnös mustikkamaalla on tänä keväänä istutettu Palsamiköynnös ' Schisandra chinensis', siitä käytetään myös nimeä Sitruunaköynnös. Siihen kypsyy (jos on hyvä tuuri) sitruunanmakuisia punaisia marjoja elo-syyskuussa. Marjat kasvavat 5-10 cm.n pituisissa tertuissa. Marjoista saa mehua ja hilloa. Ne sisältävät erittäin paljon C vitamiinia.  Tämä kyseinen taimi oli talvehtinut meidän lähellä sijaitsevassa taimitarhassa peiteltynä viime talven. Voisin laittaa sen suojaksi vaikka havuja ensi talveksi. 

Uudessa kirsikkapuussa on ensimmäisen kerran muutamia kirsikkoja, ne ovat puhtaita ja terveitä.

Vanhassa kirsikkapuussa sen sijaan kaikissa kirsikoissa on ruskeita pisteitä ja täpliä, liekö muumiotautia niissäkin. Puu on kaatouhan alla. Se on suurimmaksi osaksi kuivettunut.

Puutarhavadelmia tulee nyt hyvin, niin punaisia kuin keltaisiakin.Poimin päivällä vadelmia, kun mansikkamaalta kuului tuttua rapinaa. Siili-simpurainen sieltä heräili päivänokosilta ja tuli nenä pystyssä haistellen minua kohti. 

Sillä on jo näköjään tuttu kiertoreitti mansikkamaan päädystä.


Siili kävi nuuhkaisemassa kenkääni ja vielä tyhjää marjakippoa (tai oli siellä 2 keltaista vadelmaa, mutta ne eivät houkutelleet) ja jatkoi matkaansa syöden pudottamiani vadelmia. Katsoi vielä pari kertaa taakseen, olisko sulla muuta ruokaa. Ihana siili, olisi tehnyt mieli kumartua ja rapsuttaa. 
Jos kippo olisi ollut jo täynnä siilen tullessa nuuhkimaan, en tiedä olisinko antanut sen maistaa niitä. Vai olisinko kadehtinut ja napannut kipon, 'ne on mun'...


Liljat aloittelevat kukintaansa.

               

Marjakuvat tuntunut niin syksyisiltä, mutta huh-hellettä, nythän on täysi kesä. Olemme käyneet joka päivä uimassa eri rannoilla. Tuulensuojaisissa paikoissa vesi tuntuu jo vähän lämmenneen.Raippaluodon silta näkyy taustalla.Helteistä sunnuntaita !

18 kommenttia:

 1. Juurikin mummilta kyselin, että jokohan Eijan mustikat on kypsyneet ja täältähän se vastaus löytyikin!

  Meillä oli tulossa parisen vikkoa sitten kirsikkapuuhun vaikka millä mitalla kirsikoita, mutta nyt puussa on jäljellä enää kolme! Oiskohan joku syönyt niitäkin. Ihmettelin vaan miten ne raakoina kelpaavat, mutta kai nekin sitten kelpaavat jollekin...

  Ihana siili. Meillä ei pihasiilejä tänä vuonna olekaan näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rastasparvi tyhjää puun muutamassa hetkessä. Puita on vähän hankala suojata, kun verkot tarttuvat joka oksaan ja lehteen. Sitten, kun niitä ottaa pois repii helposti puuta. Olen kuullut huminalangasta, mutten ole vielä kokeillut. Sen pitäisi karkottaa humisevalla äänellä lintuja.

   Jaa siskomummi on siellä. Jätin eilen viestiä, muttei ole kerinny kiireiltään vastaamaan :)

   Poista
 2. Hyvä tietää, että linnut ovat kiinnostuneita pensasmustikasta! Olemma laittamassa mustikkapensaita ja täytyypä laittaa semmoiset aitaukset, etteivät linnut mene..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti suojata linnuilta. Jäniksillekin pensasmustikat ovat suurta herkkua.

   Poista
 3. Oi, kun näyttää herkullisilta nuo mustikkasi! Pitänee minunkin laittaa mustikoita kasvamaan:)

  VastaaPoista
 4. Sulla on siellä kyllä vaikka mitä hieman harvinaisempaakin marjakasvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun suurin puutarhaintohimo on Marjat. On niin ihanaa saada itse kasvatettua herkullisia marjoja ja tietysti hedelmiäkin.

   Poista
 5. Mustikkapensaita minullakin on mielessä ollut! Ja myös vadelmia. Miten muuten mustikoiden suojaamisen teet talveksi? Eikö jänikset syö niitä pensaita mielellään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut jänisverkko koko ajan mustikkamaan ympärillä kesät talvet. Nyt laitoimme siihen oikein aitaverkon kiertämään koko alueen. En halua ottaa riskiä, että yhtenä aamuna pensas tai pensaat on syöty maan tasalle. Istutan nyt verkon ulkoreunallekin kasveja, niin se ei pistä silmään. Laitoin yhden valkoisen viinimarjan ns. säleikköpensaaksi verkkoon.

   Poista
 6. Herkullisia mustikoita ja vadelmia. Nyt on tosiaan tulossa hyvä vattuvuosi. Meillä on vain muutama vadelmapensas, mutta hetkessä keräsin niistä puoli litraa maisteltavaa. Täytyy vain muistaa käydä joka päivä keräämässä, kun kypsyvät niin eri tahtiin.
  Ihana ja toivottava siili-vieras, tuollaista tuhisijaa kyllä mielikseen katselee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, vadelma-aikana ei voi olla montaa päivää pois kotoa. Siilit ovat suloisia tuhisijoita.

   Poista
 7. Mmm herkullisen näköisiä marjoja. Harsot ovat erittäin rumia,mutta niillä olen itse suojannut esim. mansikoita. Verkot ovat ikäviä juuri sen vuoksi,että niihin jää lintu tai joku muu eläin helposti kiinni ja esim. linnun irroittaminen verkosta ei onnistu kovinkaan helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, eipä tullut mieleen harsot. Voisin käyttää niitä ensi kesänä. Onneksi ei ole lintu tai mikään mukaan (lippistä lukuunottamatta) jäänyt verkkoihin kiinni.

   Poista
 8. Monenlaista herkkua sulla näyttää taas kasvavan. Aivan ihana siili. Meilläpäin ei niitä näy. Tänä kesänä en ole nähnyt yhtään siiliä missään. Oletpa reipas, kun käyt uimassa. En ole uinut kertaakaan. En edes silloin, kun muut perheestämme uivat, kun veneilimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meressä uiminen on hauskaa, kun pääsee alkuun. Nyt ei enää tunnu kylmältä. Tänään sataa, onneksi, kasteluvedet oli melkein loppu. Iltauinnilla voisi käydä.

   Poista
 9. Mulla oli pilvikirsikassa tosi paljon marjoja tänä vuonna ja kypsyttelin niitä - ja sitten yks aamu ei ollut ensimmäistäkään! Juprahuitti että otti pannuun!! Viinimarjoja on aina riittänyt sekä meille että linnuille, mutta ilmeisesti nämä ovat parempaa herkkua -enhän tiedä, kun en ehtinyt maistaa...
  sulla kasvaa kyllä vaikka mitä kivaa. Saman suuntaisia kasvatuksia minullekin on tulossa, kunhan keksin paikan pensasmustikoille. Myös keltaiset vadelmat ovat ostoslistalla.
  Ihana ilma ollut tänäänkin ja taitaa jatkua. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut monen sanoneen, että linnut ovat syöneet isonkin kirsikkapuun marjat. Täälä on satanut 2 päivää, nyt taas riittäisi.

   Poista