tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kesäkukkia, maisseja yms.

purppurapipo  

Tiedätkö näiden suikalelehtisten viherkasvien nimeä ? 

Punalehtinen näyttäisi olevan viherliljapuu 'Red Star' (Cordyline australis), kestää pientä pakkastakin.
Viihtyy valoisassa paikassa mutta ei suorassa auringonpaisteessa.

Onkohan vaalealehtinen samaa sukua vai ihan eri kasvi ?
Sain vinkin, että olisi samoja Viherliljapuita.

Löysin tällaisia tietoja;
 Traakkipuu ja liljapuu ovat lähisukulaisia ja niitä on vaikea erottaa toisistaan. Juuret ovat liljapuilla valkoiset ja nuijamaiset ja traakkipuilla oranssinkeltaiset.
Lisätään latva- tai versopistokkaista
päivän hillovärkit 


Istutin  kahta laatua lehtisalaatteja laatikkoon, joka on terassilla. Siinä ne pysyvät terveinä ja puhtaana. Kasvimaalla salaatinlehdet ovat reikiä täynnä. Ehkä niitä kotiloja ja etanoja pitäisi alkaa pyydystämään.  

On tullut tässä mieleen, että voisi ensi kesäksi kehitellä saalaateille, yrteille yms. terassille jonkun siistin kasvulaatikon tai vitriinin tapaisen. Terassilta on niin kätevä napata ruuanlaiton lomassa tarvittavat vihannekset. Katsoin kaupassa Kekkilän jalallista viljelylaatikkoa ja vitriiniä. Ne olisivat valkoisina kauniit ja sopisivat valkoisten terassikaiteiden viereen. Olisivat justiin passelit siihen tarkoitukseen, mutta niiden hinta on niin huikea. Odottelen vielä, jos tulisivat syksyllä tarjoukseen. Pitäisköhän pitkästä aikaa lotota...


Muutamia herneitä on rouskuteltu. Aika pieniä ovat vielä vaikka palko on paksu.


Maisseihin on kasvanut töyhtöjä eli satoakin pitäisi tulla. Aika myöhäiseksi maissien kypsyminen menee täälä pohjanmaalla. Niitä saisi tulla nyt, kun on grillikausi. Mutta voihan syyskuullakin vielä grillailla.


Heinäkuun viimeiset päivät ovat olleet sateisia. Vesiastiat ovat taas täynnä. Nyt voisi aurinko vaihteeksi näyttäytyä. Katselin tänään huolestuneena kurkkuja. Pienet alut muuttuvat heti vaaleiksi, kun on sateista. Johtuukohan se  korkeasta ilmankosteudesta vai lämpötilan laskusta ?

16 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia ja komeat maissikukinnot! Minulla on mökillä vain neljä maissia kasvamassa, ihan liian pienessä multatilassa, mutta kyllä nekin sentään jo kukkivat.

  VastaaPoista
 2. Sinulla on ihanan hyvinvoivan näköisiä kesäkukkia! Siilille näyttää maistuvan kuivaraksut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin aluksi kuivaraksuja pakastusrasiaan veden kera, mutta siili kaatoi sen ensimmäisenä. Sittemmin olen vienyt pannupizzan aluumiinivuoassa raksut niin se ei pysty kaatamaan sitä. Kuivia raksuja ei käsittääkseni siileille saisi antaa, kun niiden hampaat eivät ole mitkään jyrsijän tasoiset.

   Poista
 3. Tosi ihana tuo ensimmäinen ruukku kukkineen. muutkin ovat kyllä nättejä. Niin ja tuo sinun siilisi! Minä niin toivoisin, että meillekkin joskus kotiutuisi siili pihapiiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä meillä on siiliystävällinen pihapiiri, kun on vähän risukasojakin ja pitkää heinää siellä sun täällä.

   Poista
 4. Onpas sulla paljon ihania kesäkukkia. Verililjapuita ovat nuo joista kyselit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITTI tiedosta! Onko tuo vaalealehtinenkin verililjapuu ? Etsin tietoa, mutta löysin vain punalehtisen verililjapuun kuvia.

   Poista
 5. Upeita kesäkukkia sinulla! Veikkaisin vasemmanpuoleista jonkin sortin traakkipuuksi, voin olla hyvin väärässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITTI vinkistä ! Traakkipuut ja verililjapuut näyttävätkin olevan lähisukulaisia. Pitääpä tutkia juuria, kun muutan ne eri ruukkuun. Liljapuilla pitäisi olla valkoiset juuret ja traakkipuilla oranssinkeltaiset.

   Poista
 6. Hyvässä vaiheessahan sulla on maissit! Mulla on vasta kukkia (ei siis tähkien töyhtöjä vielä näy) ja asun kuitenkin Savossa. Mutta ehtiihän niitä tosiaan vielä grillailla ;)

  VastaaPoista
 7. Kauniita kesäkukkaistutuksia, niistä on paljon iloa koko kesän. Salaattimaa terassilla on hyvä idea, minulla on aina keväällä ja alkukesällä ruukussa, portaanpielessä ensimmäiset salaatit, kätevää. Hyvät satonäkymät sinulla :)

  VastaaPoista
 8. Mulla on tuollainen vaalea verililja uudessa kasvarissa. Sillä nimellä se ainakin mulle myytiin. Tykkään siitä kovasti. Kauniita kesäkukkia sinulla. Ihana siili. Voi, kun meilläkin olisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaaleakin sitten varmaan on verililja. Mä olin niin tohinassa alessa, etten huomannut painaa nimiä mieleen :D

   Poista
 9. Kauniita kesäkukkaistutuksia! Minä löysin viime kesänä ensi kertaa verililjapuun puutarhalta, ja ihastuin siihen oitis. Tänä kesänä niitä on jo kolme ruukuissaan. Sisareni sai viileässä talvetettuakin omansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin sen blogissasi. Olenkin miettinyt veisinkö ne talvehtimaan varastoon vai ihan sisälle olohuoneeseen ??

   Poista
 10. Sulla on kyllä värisilmää;sen näkee noista kesäkukkaistutuksista.

  Meillä myös maisseista tulossa satoa,tai ainahan niistä on tullut. Joskus hiukan aikaisemmin joskus myöhemmin. Meillä grillikausi jatkuu läpi vuoden,kun pihassa on kota,niin ei ole niin väliä milloin kypsyvät :)
  Herneet on jo kohtapuolin meidän puskista syöty.

  VastaaPoista