maanantai 5. elokuuta 2013

Liljoja, liljoja ja liljoja.


Päärynöillä on aikaa kasvaa vielä monta viikkoa. Jos on lämmin elokuu niistä kasvanee ihan hyvän kokoisia. Nyt ne ovat vielä pienempiä kuin omput. Mustia täpliä vaan alkaa taas näkyä, höh.


Saskatoonin suurin sato tähän asti. Ja on niitä syöty suoraan puskastakin. Nämä marjat oikein pakastin.


Kurkkuja olemme saaneet syödä taas pitkästä aikaa. Harmi vain, kun näiden isojen jälkeen taas seuraavat näyttävät muuttuneen vaaleiksi. Olen polttanut kynttilää öisin kurkkujen lähettyvillä, ettei lämpötila putoaisi niin alas öisin. Pitäisi selvittää, onko aurinkoenergialla toimivia lämmittimiä olemassa ? Mieheni sen keksi, että sellainen ei tarvitsisi sähköä.


Keltaiset ja oranssit porkkanapaprikat kypsyvät melkein kaikki samaan aikaan. Olemme syöneet niitä voileipien päällä, ihan sellaisenaan rouskutellen ja grillattuna.


Kasvihuoneessa on kaksi keltaista paprikaa. Kummastakin on syöty 1 tai 2 ja lisää kypsyy. Mielestäni ostin punaisenkin paprikan, mutta laput oli tainnut mennä sekaisin.


 Isot tomskut ovat kasvaneet hyvännäköisiksi, samoin keltaiset kirsikkatomaatit. Parhaiten satoa tulee aina kirsikkatomaateista.punaisia kirsikkatomaatteja

Sen sijaan tavalliset tomaatit ovat pinnaltaan kuin kuiva autiomaa. Ensi kesänä kasvatan vain ja ainoastaan kirsikkatomaatteja erivärisinä. Ja päärynätomskuja voisi myös laittaa, nehän kasvoivat hyvin viimevuonnakin. 
Himrod-rypäle on kasvanut kesän aikana kattoon asti. Olen leikannut sen kaksi päähaaraa poikki n 170 cm korkeudelta. Sitten alkoi kasvamaan sivuhaaroja, ne olen leikannut 5-7 lehden takaa. Sivuhaaroihin kasvavat leikkaan 1-2 lehden takaa. En tiedä saanko vietyä sitä enää ehjänä talvisuojaan. Täytyy katsoa syksyllä miten varret taipuvat, jos ne irrottaa. Tai sitten suojaan versot hallapeitteellä ja ruukun voisi nostaa turpeella täytettyyn saaviin. Eiköhän se lämmittäisi juuria ?


Zilgan minisato kasvaa, peräti 7 rypälettä.Porkkanoita ja sipulia hakiessa huomasin, että siellähän on pikkuriikkisiä vesimeloneja.Valkosipuli oli täysikasvuinen. Ne pitäisi nostaa kiireen vilkkaa maasta. Ensi viikolla minulla alkaa sadonkurjuut. Omppuja pitää keitellä, samoin punaisia viinimarjoja. Vadelmiakin vielä vähän tulee. Mustikkoja saa poimia muutaman päivän välein. Hillosipulit pitäisi tehdä. Sitten onkin jo mustat viinimarjat kypsiä. 


Nyt mustikat ovat saaneet kypsyä rauhassa.

Eikö olekin hieno linnoitus ? Nyt on verkkoa niin joka puolella, ettei räkätitkään pääse aidanraoista syömään. Iskä laittoi varjostusverkot reunoille ja äiskä kauniin muovisen hymynaamaliinan. Ja vielä 4 rapisevaa taimikassia sulkapalloverkon tappien päihin. Ei ole näkynyt linnunlintua sen jälkeen. On sen verran hirveät viritelmät :D 
 

Menneellä viikolla on ollut aleshoppailijan kulta-aikaa. Harmaa/peltiruukku euro ja risat, viimeisen sain itselleni. Lila asteri sopii siihen kuin nenä päähän.


Lämpimät päivät näyttävät jatkuvan ensi viikollakin. Se tietää poimimista, keittämistä, hilloamista, uimista ehkä vielä aleshoppailuja jossain välissä. Tänään kävimme avoimien puutarhojen merkeissä niin hienossa puutarhassa Vaasassa, että yöunet menivät. Siellä oli niin paljon meitä miellyttäviä perennoja ja kesäkukkia, rakennelmia, polkuja, vesiaiheita ettei mitään rajaa. Aivan uskomaton puutarha. Mieheni halusi ostaa pasuunakukan alun ja runkoverenpisaran. Hänkin on aivan puutarhaharrustuksen pauloissa.  

13 kommenttia:

 1. Kävimme samassa puutarhassa. Aivan ihana paikka. Kierrokselta kuvia: lapionpistoja.blogspot.fi

  Minulla linnut syövät joka vuosi nuo saskatoonit melkein raakoina. Hyviä marjoja tulee, mutta ei paljon ehdi maistelemaan, kun ne jo häviävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin blogissasi katsomassa kuvia. Suuret liljat ja kärhöt olivat Sundomissa suosikkejani. Otin itsekin kuvia sieltä. Jäin vain miettimään, että voinko laittaa omaan blogiin toisten kotipuutarhasta kuvia. Kun en huomannut kysyä lupaa heiltä.

   Saskatoonit ja mustikat on melkein pakko suojata jollain, muuten linnut syövät ne kaikki.

   Poista
 2. Luulin, että olin ainoa, jolla upean pihan näkeminen (tai siis upeiden pihojen) vei yöunet. En näköjään ollutkaan.

  Mikä noita isoja tomskuja vaivaa? Onko sinulla ihan tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli aivan pää pyörällä koko illan :o meillä alettiin suunnitella heti portteja ja käytäviä (lue mies suunnitteli), minä vielä sulattelin kaikkea ihanaa näkemääni.

   Kai nuo isot tomskut moittivat tuollaisen pienen kasvihuoneen nopeita lämmönvaihteluja (yöllä 10, aamupäivällä nousee äkkiä 40 asteeseen, jos ei heti 9.00 jälkeen käy avaamassa luukkuja). Ja kastelu on voinut olla joskus liian vähäistä tai ravinteita liian vähän tai puutos jostain ravinteesta yms. Pääasia, että jotain syötävää tulee :D

   Poista
 3. On sulla vielä säilömistä! Saat mahtavan sadon, Eija!

  VastaaPoista
 4. Onpa sulla kovasti satoa tulossa! Paprikat varsinki näyttää niin hyviltä! Tomaatit on vähä hankalia lämpimillä ilmoilla, jos kastelussa on vähääkään epätasaisuutta nii heti halkeaa...mun tomaatit on nyt tällä kertaa ihan terassilla ruukuissa ja niissä nyt ei näy halkeamia tai kuivumistakaan. Unohtui ne eilisestä postauksesta kokonaan pois :) Kirsikkatomaatit ei oo ehtiny edes tehdä raakileita vielä tuossa ulkona. Mut yleensä ne on aina onnistunu, vaan isot tomaatit ei...se tuo pieni huone ei tuuletu kunnolla ja pitäs melkein olla kastelujärjestelmä, että ne pysyis hyvinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen aina miten ihmiset saavat terasseilla tai ihan taivasalla kasvatettua tomaatteja. Kokeilin viime kesänä terassia niin tomskut olivat niin kovakuorisia, karheita ja halkeilivat ettei niitä ollut kiva syödä.

   Meillä on oven päällä pieni tuuletusluukku ja kasvihuoneen takaosassa seinällä toinen. Kuumina päivinä, kun lämpö nousee yli 30 asteen, pidän ovea raollaan tai sepposen selällään. Halkeileva tomaatti onkin lähimpänä ovea. Kyllä tuuletusluukut pitäisi olla katolla, mutta mies ajatteli että sitten tulee pian sadevedetkin sisälle. Jos ei saa tehtyä luukkua niin tiiviiksi.

   Poista
 5. Porkkanapaprikat näyttävät ja kuulostavat tosi kivalta, kelpais mullekin ! Niin kuin tuo muukin sato kyllä. Sinulla pitääkin nyt kiirettä säilömishommissa. Muistutit minua että Saskatoonia voisi käyttääkin, meillä on mennyt lintujen suihin, mutta olisihan se asiallista pistellä itsekin suuhunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saskatoonin marja on niin hyvänmakuinen, muistuttaa paljon mustikkaa, että kannattaa itsekin napostella.

   Poista
 6. Onpa mahtava sato tulossa ja niin monenlaista. Sinulla on varsinainen hyötypuutarhurin peukalo. Tai paremminkin koko käsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötykasveja tulee kuvattua koko ajan. Ensin kasvua, sitten alkuja, kypsymistä, satoa jne. Se on niin mielenkiintoista !! Pitäisi vain saada lisää tilaa, nykyiset viljelykset ovat niin pikkuriikkiset. Saisipa kunnon kokoisen kasvimaan paksulla mehevällä multakerroksella.

   Poista
 7. Aivan mahtavaa Eija! Kyllä sä vaan osaat panna hyötykasvit tuottamaan satoa.
  Minä en saa koskaan paprikoita kypsäksi asti,vaikka muutoin kasvavat kyllä hyvin.Sisällä kypsytetyt eivät ole niin hyviä kuin kasvihuoneessa kasvaneet.

  Minäkin jätän tämän kesän jälkeen runkotomaatit kasvattamatta,ainakin siksi aikaa,kun joskus saan kennomuovisen kasvihuoneen. Aion tyytyä pensastomaatteihin,joista tuntuu tänäkin vuonna tulevan se paras sato.

  VastaaPoista
 8. Upea sato tulossa! On sinulla syötävää:)

  VastaaPoista