torstai 1. elokuuta 2013

Omppuja, mustikkoja, vattuja ja tihutöitä

 Pian saa tehdä ensimmäisen omenapuun ompuista soseita ihan urakalla. Tänä vuonna aion olla ajoissa asialla, koska joka vuosi Samon loput omput ovat ehtineet pilaantua. Omput ovat tänä kesänä terveitä. Vain 2 muumiotautista on pudonnut maahan. Laitan ne aina muovipussiin ja vien roskikseen ettei sieni-itiöt pääsisi leviämään. Rupisiakaan omppuja ei ole montaa näkynyt. Olen ottanut nekin heti pois puusta, kun huomaan. En kyllä tiedä leviääkö omenarupi hedelmästä toiseen mutta pitäähän niitä kuitenkin harventaakin.Sunnuntaina oli tehty naapurien lapsien toimesta ei-suunniteltu omppujen, vähän turhankin railakas, keräys. Olimme hetken pois kotoa ja kun tulimme takaisin, omppuja oli pitkin nurmikkoa. Muutamia lapsukaiset olivat maistelleet ja jostain kumman syystä heitelty paljon omppuja, ihan muuten vaan, pitkin nurmikkoa. Ja olihan oksiakin mennyt muutama poikki, kun olivat omppuja tohinassa repineet. Mustikkamaan ovi oli auki ja kypsät mustikat syöty. Maissejakin oli vähän pitänyt repiä. 

Tämä naapurintäti ei katso suopeasti moista toimintaa. Laitoin viestit parille äidille ja löytyihän sieltä reiluutta toisesta perheestä ja tunnustivat, että 5 vekaraa oli ollut asialla. Sama toistuu joka kesä. Sanoin äideille, että kun eivät näytä oppivan aikaisista vuosista mitään, olisi anteeksipyyntö paikallaan. Ehkä se jäisi edes vähän mieleen. Kaikki tulivat kerralla ovelle ja pyysivät anteeksi tihutöitänsä. En oikein ymmärrä tuollaisia kavereita, jotka edellispäivänä olivat meidän mukana minigolffaamassa ja uimassa ja seuraavana päivänä tullaan tekemään pahaa. Onhan lapset lapsia, mutta ottaisivat edes vain sen verran, mitä haluavat syödä. Eikä heitellä turhia omppuja pitkin nurmikkoa. Se menee mielestäni jo jonkin rajan yli. Miten te ojentaisitte naapurien lapsia, jos omassa puutarhassanne tehtäisiin tällaista ?Täälä on ollut koko alkuviikko sateista. Talon ränni ei ehdi vetämään kaikkea vettä jiirien kohdista ja vesi tulee solkenaan kulmakohdista rännin yli. Tuosta kohtaa saa saavin täyteen muutamassa minuutissa. Ja itse samalla kesäisen suihkun :DSateen jälkeen paistaa, edes hetken. Pensasmustikat kypsyvät kovalla tohinalla. En tahdo malttaa enkä uskaltaa odottaa, että ne kypsyisivät ihan kypsiksi. Tekisi mieli poimia ne heti, kun ovat sinisiä. Pelottaa, että ne häviävät sieltä jonkun muun suuhun. Pitäisi vissiin laittaa lukko oveen :o Aita on sentään 120 cm korkea, ettei sen yli aivan helpolla pääse.

Pitihin sitä taas eilen illalla väntää piirakka. Tämä on ehkä kesän herkullisin marjasaalis; keltaisia ja punaisia vadelmia, pensasmustikkoja, ananas- ja tavismansikkoja.

Herkullista elokuun alkua !

10 kommenttia:

 1. Mikä ihana piiras! Jaa-a. Kyytiä antaisin niin vanhemmille kuin muksuillekin! Hyvin teit. Jos vastaavaa jatkossa ilmenee, suosittelen pihan aitausta ja rottweilerin hankintaa... ;0)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisi kyllä mieli sanoa pari valittua sanaa vanhemmille, mutta tuntuu siltä ettei se asioita miksikään muuta :( Toisille tällaiset jutut ovat pienempiä ja toisille isompia. Saksanpaimenkoiran voisin ottaa, sellainen mulla oli edellisessä kodissa ;)

   Poista
  2. Ihana kuva pikkuisesta Sadusta :)

   Poista
 2. Hankala juttu, oon ilmoittanut (kun lapset olivat pienempiä) kepposista vanhemmille, ja suhtautuminen oli laidasta laitaan, joskus aika masentavaakin. Voisi ehkä myös puhua suoraan lapsille, kuinka tärkeitä nuo jutut sinulle ? Ihanaa satoa ja herkullisen näköinen piirakka !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä olenkin jutellut heille ja lapset ovat kiltisti, kun olemme kotona. He kysyvät lupaa saako ottaa syötävää puutarhasta. Ja toiset kyselevät kiinnostuneina, mikä tuo kasvi on. Mutta en tiedä, mikä saa kahden naapurien lapset tulemaan aina kerran kesässä pahantekoon. Ja ne on aina samat kahden talon vekarat. Muista kavereista esim. koulukavereista, en osaisi edes kuvitella, että he tekisivät tuollaista.

   Poista
 3. Aikamoista toimintaa... Luulisi jäävän mieleen, jos lapsille tiukasti sanoisit, kun sattuisivat jäämään rysän päältä kiinni. Ei tuollaista tarvitse suvaita keneltäkään, oli sitten minkä ikäistä porukkaa tahansa.

  Pensasmustikat näyttävät NIIIIN herkullisilta! NJAM!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se siinä onkin, kun tulevat aina silloin, kun me lähdetään johonkin. Pojan kavereita kun ovat, niin tietävät koska lähdetään ja koska tullaan. Toivottavasti nyt ottivat opiksi.

   Poista
 4. Tosi harmillista tuommonen! Minä kun meinasin siitä jo kimpaantua kun oma toisiks nuorimmainen veteli ruukkumansikasta raakoja menemään. Mutta hän on sentään vasta 2v, ettei ihan täysin ymmärrä vielä. Sun tarttee varmaan ens kerralla laittaa laskua perään vahingonkorvaukseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalle mäkin olen pitänyt pienestä asti niin kovan kurin, ettei kasveja saa vahingoittaa. Kun oma ja naapurien lapset olivat pieniä, olin mäkin välillä helisemässä heidän kanssaan. Toisille oppi on mennyt perille, paitsi näille kahdelle naapurille. Jos vielä sattuu samanlaista, käsken äiskät siivoomaan lastensa tekoset. Ja lasku perään tuhotuista ja kadonneista hedelmistä ja marjoista !

   Poista
 5. Kerta voisi mennä vielä hulluttelun piikkiin,mutta tuohan on jo toistuvaa. Saisin kyllä sellaiset raivarit,että veikkaanpa,että seuraavana kesänä eivät tasan tarkkaan enää uskaltaisi pihaani tulla .

  VastaaPoista