torstai 15. elokuuta 2013

Omput sai lommoja tiistain raekuurosta



 Sain keskiviikkona kaksi vierasta puutarhalehdestä. Ette tiedäkään, kuinka paljon jännitin vierailua. Mietin, että löytyykö meidän puutarhastamme tarpeeksi mielenkiintoista kuvattavaa. Kierrellessämme vierähti nopeasti pari tuntia ja kuvaajan kamera räpsyi siihen malliin, että kuvia kertyi. Kasveista tuli aivan varmasti paljon hyviä kuvia, mutta omat kuvat on toinen asia ;) En yhtään viihdy kameran toisella puolella, jännittää vielä nähdä omat kuvat. Ammattilaisten kanssa jutellessa sain tietoa esim. luumuissa ja päärynöissä näkyvistä tuholaisista. Sekä sain vinkkejä uusista maukkaista kirsikkaluumuista.  Kerron myöhemmin ajankohdan, kun juttu tulee lehteen. Ihana kokemus sinänsä :)


Talvettamani dahlia teki nyt ensimmäisen kukkansa. Se kasvoi todella hitaasti alkukesän. Pidin ruukkua kasvihuoneessa ja myöhemmin kasvimaalla, että muistaisin kastella sitä.  Kun lehdet kasvoivat enemmän tunnistin sen punavalkoiseksi dahliaksi. Istutin sen seinäamppeliin räystään alle suojaan suoralta vesisateelta. Siinä dahlia näyttää viihtyvän hyvin. Kukka on pyöreä kuin pallo.






Tässä on mieheni ostama runkoverenpisara. Hän ihastui kukkaan nähdessään niitä avoimien puutarhojen päivänä. Tykästyin siihen kyllä itsekin. Pitää muistaa viedä verenpisara varastoon ennen ensimmäisiä pakkasia. Istutin uuden kukan vaaleankeltaiseen aleruukkuun. Meidän terassi onkin ollut aika tyhjä tänä kesänä. En ole viitsinyt laittaa vesiputousta ollenkaan toimintaan ja ostin kukkia vähemmän tänä kesänä.


Verenpisaran kukat ovat kauniin värisiä, niissä on vähän violetin sävyä.



Toinen iskän ostos oli pasuunakukka. Itse en niin valtavasti tähän kukkaan ihastunut, mutten tietenkään vastaansanonut ;) On kivaa, kun toinen puoliskokin kiinnostuu kasveista enemmän ja enemmän. Pasuunaan tulee vaaleankeltainen torven mallinen kukka. Tämä oli ainut jäljelle jäänyt yksilö, vähän kallellaan, mutta eiköhän se siitä oikene. 


aleja...


Hupsista, karviaiset pääsivät vähän ylikypsiksi.  Muutamia sai heitellä pois, kun olivat jo pehmenneet. Keitin eilen näistä punaisista ja keltaisista karviaisista mehua omppujen ja punaisten viinimarjojen kanssa. Mehu maistuu aivan hyvältä mutta siinä on jännä haju. Poika sanoi mehun tuoksuvan kompostilta :D En mielestäni laittanut mehumaijaan pilaantuneita karviaisia ja huuhtelenkin marjat aina ennen keittämistä. En muista tuoksuuko karviaisista tehty mehu aina tuollaiselta ?  



Omput saivat lommoja, kun tiistaina tuli yhtäkkiä raju raekuuro. Isoja rakeita tuli paljon ja kovalla vauhdilla. Niitä jäi terassillekin valkoisena kerroksena. Lopuksi tuli vettä niin paljon, että tie näytti hetken joelta. En huomannut ottaa kuvia, kun koulukaverini oli juuri tuolloin kylässä ja nautimme kahvista ja mutakakusta (ja minä pelkäsin aivan päällä jytisevää ukkosta). 


Samo omppuihin ilmestyi heti keskiviikkona rakeiden tekemiä pieniä ruskeita painaumia. Toisen puun omppuihin ei tullut jälkiä. Samo on niin pehmeä omppu, että se on herkempi saamaan vaurioita.



Tänään torstaina poimin lisää raekuuron pahoinpitelemiä omppuja. Tummat kohdat olivat jo vähän syvempiä. Omput olisivat pilaantuneet äkkiä, jos en olisi poiminut niitä heti. Kuorin tummat täplät pois, muutenhan omput ovat terveitä.



Omppuhillossa on muuten miehen isän tekemä puukauha. Teksti 'hyvää joulua' on  himmennyt, koska käytän kauhaa kesät talvet :)


Tein tiistai-illalla mustikka-vadelma- ja  fetapinaattipiirakan. Mustikoiden keskellä kasvaneet US-pinaatit pääsivät käyttöön samoin omalta maalta valkosipuli ja kirsikkatomaatit. Laitan löytämäni ohjeen tähän, koska tätä voisi tehdä myöhemminkin.



FETAPINAATTIPIIRAKKA
Pohja:
100 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)
100 g voita tai margariinia (laktoositon)
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
150 g pinaattia
2 munaa
2 dl kerma-maitoa (laktoositon)
n. 2 valkosipulin kynttä
150-200 g fetaa (laktoositon)
+ mausteita esim. aromisuolaa
(laitoin myös mustapippuria ja suolaa)

Päälle:
kirsikkatomaatteja
juustoa (emmental-raaste)

POHJA: 
Sekoita tuorejuusto, pehmeä voi ja keskenään jo sekoitettu jauhoseos.
Levitä vuokaan ja pistele haarukalla reikiä.

TÄYTE:
Levitä pohjan päälle fetapalat.
Sekoita keskenään pinaatti, munat, kerma-maito, puristetut valkosipulit ja mausteet.
Kaada seos pohjalle ja laita pinnalle kirsikkatomaatteja ja juustoa.

Paista 225 asteessa 15-20 min.



Kaunis kiitos Konnadonnalle tunnustuksesta !


13 kommenttia:

  1. Ihania kukkia.. toivottavasti niistä saa nauttia pitkälle syksyyn. Makoisat piirakat olet leiponut, kunpa voisin maistaa, nam:)

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus. Hienot kuvat kauniista kukista ja hedelmistä.
    Vesi tuli kielelle niitä katsellessa.♥

    VastaaPoista
  3. Oi mitä herkkuja sinulla siellä on,ja niin kauniita kukkasi ,kauniin värinen on daalia.
    Tuleeko sinun haastattelu johkuun puutarha lehteen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi tulla johonkin ensi vuoden numeroon, eli ei aivan heti. Ilmoittelen sitten täälä blogissa, kun saan tietää ajankohdan :)

      Poista
  4. Wau! Kerrohan sitten, että missä lehdessä juttu ilmestyy, kunhan se ilmestyy :) Itsekin keräilin meidän pihan vähäiset karviaiset ja aion mehustaa ne yhdessä mansikan, vadelmien ja punaherukan kanssa. Piirakkaohje vaikuttaa myös kokeilemisen arvoiselta :)

    VastaaPoista
  5. Tosi mielenkiintoista tuo kuvaussessio, kiva nähdä sitten kuvat ja teksti. Vinkkaa kiitos ! Hyvänen aika noita omppuja, kaikkea sitä voi sattua ! Ammattiviljelijälle olisi varmasti katastrofi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En malttaisi itsekään odottaa, että näen jutun. Vinkkaan toki täälä, kun saan tietää julkaisuajankohdan. Se voi mennä aika pitkälle ensi vuoden puolelle.

      En tiedä kasvattavatko ammattiviljelijät kuinka paljon Samoa, mutta kiire tulisi jatkojalostuksen kanssa. Ompun pehmeyden vuoksi se on herkkä vaurioille. Sen vuoksi siihen tulee helposti muumiotautiakin. Tämä vuosi on onneksi poikkeus, kun omput ovat niin terveitä.

      Poista
  6. Voi,voi omenoita. Onpa jännittävää nähdä lehtijuttusi! On sinua mahtanut jännittää!Ihastuttava daalia!

    VastaaPoista
  7. Tuota pinaattipiirakkaa täytyykin kokeilla. Pakkasessa on itse kasvatettua pinaattia, jolle olen miettinyt käyttöä. Ja sitä lehtijuttua minäkin jännityksellä odotan.

    VastaaPoista
  8. Saakos sitten kysyä, mihin lehteen juttu tulee?

    VastaaPoista
  9. Jännittävä päivä! Hyvää satoa taas saat.

    VastaaPoista
  10. Kiva pinaattipiirakan ohje, kiitoksia :) Kokeilen ihan pikapuoliin..
    Kylläpä on hieno daalia, kukintaa kannattikin odottaa.

    VastaaPoista