keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Sitrukset siirtyivät varastoon talvehtimaan

21.9.2013

Pikkusitrukset kasvoivat kesän kasvihuoneessa. Nämä 3 kpl verigreipin taimia ja 2 kpl mandariinia olen kasvattanut siemenistä. 21.9. toin sitrukset terassille, jossa ne kävivät pikaisessa pesussa vesisaavissa. Ainakin yhdessä taimessa oli vähän hämähäkinverkon näköistä ja lehdet alkoivat tästä verigreipistä kellastua. Toin kasvit ensin olohuoneeseen, mutta siellä lehdet alkoivat tippumaan kovaa vauhtia. Sisällä oli ehkä liian lämmintä. Vein sitten kaikki sitrukset varastoon.  Pitäisi ostaa jotain tuholaispuikkoja, ettei ötökät leviä muihinkin taimiin.  


Laitanpa tähän kuvan viime kevättalvelta eli 10.3.2013. Vasemmalla on vielä itämätön appelsiinipurkki, josta on uusin kuva viimeisenä tässä postauksessa. Appelsiinit kasvoivat vajaan 10 cm.n mittaisiksi kesän aikana. Tyhjän ruukun vieressä on pieni mandariini. Pyöreässä vadissa on 3 verigreippiä ja 1 mandariini niiden takana. Kun vertaa uusimpaan kuvaan, joka on yläpuolella, ovat verigreipitkin saaneet pituutta n. 10 cm kesällä. Mandariinit kasvavat hitaimmin.

10.3.2013Vasemmalla on reilu vuosi sitten ostamani Calamondin sitruspuu. Tämä hyväkäs kuivettui viime syksynä ja talven aikana ja oli täysin lehdetön kesään asti. Sitten juuresta alkoi kasvamaan kiemuraista ja piikkistä versoa. Luulen, ettei tämä ole calamondin vaan jokin muu, johon se on vartettu. En malttanut heittää piikikistä puunalkua poiskaan, katsotaan nyt mitä siitä oikein kasvaa. Sain kyllä kesällä sormeeni reiän, kun tutkin sitä lähemmin. Teräviä ovat kuin mitkäkin. Leikkasin kuvan ottamisen jälkeen kuivat oksat pois.
"Appelsiinipensas"


Laitoin viime kevättalvella aika monta appelsiininsiementä itämään ;) Siirrän niitä ensi keväänä omiin ruukkuihinsa tai sitten koko mättään isompaan ruukkuun.

12 kommenttia:

 1. Hassun näköistä kiemuraversoa pukkaa tuo yksi. Sulla on koko joukko hyötypuolelta edustettuna, kun vielä sitruksiakin olet innostunut kasvattamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin pari vuotta sitten niin mielenkiintoista sitruskirjaa, että innostuin kokeilemaan näitäkin.

   Poista
 2. Onpa virkeän näköisiä taimia kaikki! Olen jotenkin aina ajatellut, että on pelkkää legendaa saada appelsiinin tai mandariinin siemenet itämään. Todistitpa tämän uskomukseni kertakaikkisen vääräksi. Millaisessa ajassa nämä itivät ja käsittelitkö siemenet jotenkin ennen kylvämistä?
  Nyt alkoi tosissaan kiinnostamaan tämä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käsitellyt siemeniä mitenkään. Luin yhdestä kirjasta, että ne itävät varmimmin, kun pääsevät heti maahan. Osa siemenistä kesti monta kuukautta itää. Olen kirjoittanut niistä postauksia aikaisemmin, täytyy käydä lukemassa itsekin muistinvirkistykseksi.

   Poista
 3. Mun äiti kasvatti joskus appelsiinipuun siemenestä. Siitä tuli aika iso, mutta ei me appelsiineja saatu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen kuullut monen sanoneen, ettei siemenestä kasvatettuun sitruspuuhun taida hedelmiä tulla. Tai se kestää ainakin 10- 20 vuotta. Mä postailen sitten mummona, että "appelsiinit tulloo" :D

   Poista
 4. Mielenkiintoista ! Kivaa seurata kasvun ihmettä. Todella kauniit ovat nuo kiemuraiset oksat ja lehdet, eihän tuota voisi hävittääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piikit vain ovat inhottavia. Jos se innostuu kasvamaan oikein isoksi ja piikkejä on joka suuntaan.

   Poista
 5. Hauskan näköiset nuo kiemuraiset versot. Lehdetkin näyttävät vähän erilaiselta, kuin muilla sitruksillasi. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on tuo kasvi, johon sitruspuu oli vartettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipas mieleen, että pitää etsiä nimilappu, joka oli alkuperäisessä Calamondiinis. Jospa siinä olisi mainittu. Tai voisi kysä Plantiksen puutarhureilta.

   Poista
 6. tuo on kolmisormiappelsiini lajike jota käytetään appelsiinien perusrunkoina toisinaan yksi terveimmistä ja erittäin kylmänkestävä appelsiinilajike talvehtii mm osassa ruotsia ulkonakin luin yhestä kirjasta joka käsitteli sitruksia että ruotsissa joku oli kasvattanut tätä kolmilehtiappelsiiniä ulkona maahan istutettuna se pudottaa talvella lehtensä ja talvehtii ei tosin kestä aivan valtaisia pakkasia mutta ehkä selviäisi suojaisassa paikassa suojattuna vähän vanhemmalla iällä. https://en.wikipedia.org/wiki/Trifoliate_orange tässä vikipedia artikkeli lajikeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tiedosta, että se oli kolmisormiappelsiini. Harmi kyllä olen heittänyt kasvin pois.

   Poista