perjantai 15. marraskuuta 2013

Puutarhamultaa ja kuorikatetta


Mennäänpä taas ajassa taaksepäin. Viime toukokuussa puuhastelin katteiden vaihtoa sinikriikunalle, kirsikalle ja keltaluumulle. Niissä oli aluksi pientä n 3 cm.n kiveä katteena. Pikkukivistäkin tuli kuitenkin niin paljon painoa, että maa painui kuopalle. Toiseksi kivet olivat kamalia, kun niitä kieri nurmikolle. Voitte kuvitella miten kovan äänen ruohonleikkuri päästää kiven yli ajettaessa.


Ensin keräsin kivet sankoihin ja kiikutin ne odottelemaan muuta käyttöä. Sitten lisäsin uutta puutarhamultaa puiden juurelle niin, että juuristoalue oli taas pienenä kumpareena. Sinikriikunan juurelta nousee keväisin narsisseja. Istutan kukkineet narsissit sinne aina pääsiäisen jälkeen.


Sitten vielä kuorikatetta juuristolle. 

Keltaluumu


Tämä kohta vaatii aikamoista pujottelua ruohoa niittäessä. Aion kaivaa nurmikon pois puiden välistä jossain vaiheessa. Vielä en ole hommaan ryhtynyt, koska tuo alue vaatii jo enemmän katetta. Männynkuorikatteestakin pitäisi kysellä traktorikuormallisen hintoja. Haimme muutama vuosi sitten yhdeltä sahalta kuoriketta auton peräkärryllä. Ensinnäkin sielä oli jopa 0,5 metrin mittaisia kuorenpaloja. Ja toiseksi sen kuorikatteen levittämisen jälkeen talomme seinät olivat yhtäkkiä täynnä jotain mustia koppakuoriaisia. Onneksi eivät syöneet koko taloa. Että sinänsä pusseittain ostettu kate on tasalaatuista, hmmm... siinäpä taas miettimistä, rohkenisiko tilata isompaa satsia vai pysyisikö pussilinjalla ?


7 kommenttia:

 1. Minustakin kivikatteet ovat kauniita, mutta kuitenkin aika vaikeita pitää siistinä.
  Pussikatteelle tulee kovasti hintaa, ja yhdellä pussi ei kuitenkaan saa paljoa maata piiloon:) Kallistuisin varmaankin isoon satsiin.
  Ei ole aiemmin tullut vastaan koppakuoriasarmeijaa kuorikatteen mukana, kuutioittain tuli entisissä töissä sitä leviteltyä. Kerran työmaalle tuli kuusenkuorikatetta, sehän vasta melkoisen rumaa suikalerötkyä oli;) Mutta kuitenkin, sinne se tasaantui.
  Kerran ostin kotiin edullisinta pussitavaraa ja se taas oli aivan liian pientä silppua, maatuihin hirmu nopeasti.

  VastaaPoista
 2. Me ostettiin Salon puutarhalta (Kälviältä) kuorikatetta. Sieltä sai hakea itse peräryllä tai kunme tarvittiin tosi paljon,niin meille tuotiin kuorma-autollinen pihalle. Paljon sitä oli, mutta hyvin se tuonne pihalle lopulta hävisi, kun uutta pihaa tehtiin :)

  VastaaPoista
 3. Kuorikatetta on rautakaupassa myynnissä isoissakin säkeissä. Tuovat varmaan kotiin asti (johonkin hintaan). Jos lähistöllä tai tutulla on menossa puunkaatoa, niin oksat kannattaa kerätä silppuroitavaksi. Oksasilppureita on mielestäni myös mahdollista vuokrata. Itse suosi oksakatetta. Kaikki lähialueen metsät tulee koluttua ja onneksi veljeni on innokas pystykarsimaan, niin sieltä tulee kerättyä oksia:)

  VastaaPoista
 4. Kuorikatteella tulee kyllä siistin näköistä. Pussitavaralle tulee nopeasti hintaa, mutta tiedän että sahalta voi saada edullisesti isojakin määriä. Kannattaa kysellä :)

  VastaaPoista
 5. Itse olen käyttänyt niin pussitavaraa kuin itsetehtyä oksasilppua. Oksasilppu ei ehkä ole niin kaunista, mutta ei se kauheankaan näköistä ole. Tänä vuonna peitin kasvimaan käytävätkin oksasilpulla, jotta minulla olisi mahdollisimman vähän kitkemistä.

  VastaaPoista
 6. Jahka joskus rikastun, aion hankkia oksasilppurin. Tulee niin paljon noita oksia leikeltyä pensaista, että niillä kattaisi isot alat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin jo niitä isoja puita. Meillä ei ole kuin hedelmäpuita ja niiden oksia en viitsi silputa.

   Poista