lauantai 28. joulukuuta 2013

Palmu, oliivi, sitrukset ym. talvehtivat


Kuitupalmu 'Trachycarpus fortunei' talvehtii meidän varastossa nyt kolmatta talveaan. Olen kastellut sitä viikon-kahden välein, silloin kun olen muistanut. Kerään talvellakin kastelukannuihin sadevettä leutoina kausina ja niitähän on nyt riittänyt.


Viherliljapuut näyttävät viihtyvän hyvin. Muutamia kuivia alalehtiä nypin molemmista pois. Olen sumutellut muutamia kertoja merileväuutteella viherliljapuita, kuitupalmua ja murattia. Niissä ei ole onneksi ötökötä näkynytkään, mutta varmuuden vuoksi. Ja pitäisihän merileväuute vahvistaa muutenkin kasveja.

Muratti taitaa olla nyt 4 vuotias.Verigreippeihin, mandariineihin ja appelsiini"puskaan" tuli jo syksyllä kasvihuoneessa jotain tuholaista. Luulisin niiden olevan vihannespunkkeja, koska lehdissä oli seittiä. Samanlaista oli uusissa vadelmissa, jotka istutin viime keväänä kasvihuoneeseen. Yksi verigreippi pudotti kokonaan lehtensä, siinä oli eniten seittiä. Sumuttelin ja sumuttelen edelleen niitä merileväuutteella. Toisista ei ole kaikki lehdet varisseet, mutta onhan  sitrukset vähän kärsivän näköisiä. Kastelin kerran niitä liikaa ja vettä oli jäänyt seisomaan aluslautaselle moniksi päiviksi. Siitähän sitrukset eivät tykkää.

 Lehdetön ent. calamondin, juuresta kasvoi jokin muu kasvi. Pieni alku sen juurella on appelsiini. Aitokiivi 'Jennyn' versoja. Lehtien irtoamiskohtiin jäi aika suuret avonaiset pinnat. Nypinköhän liian aikaisin lehdet pois, tiedä häntä. Varret ovat kuitenkin elinvoimaisen näköisiä. Lurauttelen tällekin parin viikon välein vesitilkan.


Otin daalian näköisen kesäkukan juurakotkin varastoon. Annan juurakoillekin pienen tilkan vettä silloin tällöin. Muistelen lukeneeni sipulikukkakirjasta että juurakot eivät saisi aivan täysin kuivaa talven aikana.

Nämä varret pitäisi leikata pois, kun ne ovat nyt täysin kuivettuneet. Tämä taisi olla pinkki päivänkakkaran näköinen kesäkukka.

Gladioluksien varret saisi myös katkaista, kun ovat olleet jo "jonkin aikaa" lakastuneita.


 Runkoverenpisaran lehdissä oli kirvoja? marraskuussa. Nekin hävisivät sumuttelulla ja tietenkin sen mukana, kun lehdet tippuivat ja keräsin ne pois.


Oliivi on pysynyt tosi hyvänä. Varasto näyttää olevan sille sopiva talvettamispaikka. Oliivin jurella kurkistaa pieni pasuunakukka, joka on melkein kaikki lehtensä varistanut.

Vaikein kasvatettava näistä on ollut sitrukset. En ole löytänyt niille vielä paikkaa, jossa sitrukset viihtyisivät erinomaisesti. Kasvihuoneessa on kesällä liian kuumaa, joudun nostelemaan sitruksia ulos hellepäivinä. Sateisina ja viileinä kausina siellä on liian kosteaa. 

Nyt alkaakin olla tämä puutarhavuosi kröksötettynä (= puutarhatyöt tehtynä). Kolmen päivän päästä vaihtuu vuosi 2014. Pidän oikeastaan tästä talvikaudesta. Nyt saa muutaman kuukauden olla vaan ja melkein unohtaa puutarha hetkeksi. Kevättalvella on taas ihanaa lähteä uutta intoa puhkuen suunnittelemaan seuraavaa kasvukautta.


10 kommenttia:

 1. Talvettaminen onkin tosi haastavaa joidenkin kasvien kohdalla. Kastelun kanssa saa olla tosi tarkkana. Pitäisi osata pitää kosteus juuri oikeana. Sinulla näyttää hyvin onnistuvan varastointi. Minulla on noin kymmenasteinen autotalli, jossa talvetan daaliat, sinisarjat, pelargonit, runkoruusun ja sorvarinlaakeripuun. Pelargoniat ovat minulle kaikkein haasteellisimmat talvetettavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdinkin kuvata pelargonit, siellä on tuoksupelargonioita 2 kpl. Nyt vein ne ajoissa varastoon, ennen pakkasia. Vielä ovat aika vihreitä, pieniä kukkiakin muutama.

   Poista
 2. Sulla on paljon talvehtijoita. Mulla on myös autotallissa pasuunat, kiivi, värinokkonen, juurakoita paperipusseissa yms. Verililja talvehtii meidän makuuhuoneessa, mutta tiputtelee aikalailla alalehtiään.. Hengissä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kans, että verililjat voisi tuoda sisälle. Mutta epäilin, että sisällä olisi liian lämmin. Hyvä tietää, että sisälläkin pärjää.

   Poista
 3. Vautsi - varastosi on melkoinen aarre-aitta. Meilläkin on kokeiltu oliiveja ja sitruspuita, mutta tuo talvehtiminen ei ole luonnistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitrukset ovat kyllä tosi ronkeleita, ei mikään meinaa kelvata. Oliivi ainakin vielä on pysynyt hyvänä. Puolessa väliä talvea mennään, saas nähdä miltä näyttää huhtikuussa.

   Poista
 4. Melkoinen määrä sinulla onkin siellä talvehtijoita.
  Minulla talvehtivat risuverstaalla oliivipuu ja pelakuu, taitaa siellä porukoissa olla valkoinen laventelikin. Muratti pitäisi muistaa viedä myös sisätiloihin, hyvin on tähän asti pärjännyt pihalla. Risuverstaalla on lämmintä 7-10 asteen välillä ja minulla on siellä kasvilamppu ajastimella, hyvin ovat kasvit viihtyneet ja pelakuut jatkavat kukkintaansa edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvilamppu ajastimella olisikin hyvä, pitääpä harkita sellaisen hankintaa.
   Muratti on sitten tosi sitkeä, kun on näin pitkään pärjännyt pihalla.

   Poista
 5. Sulla on oivat talvetusolosuhteet kasveille. Mä yritän nyt talvettaa huoneenlämmössä verenpisaraa ja pelargoneja...aika hennolta näyttää. Eivä ole kuolleita,mutta lehdet pieniä ja vaaleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varasto on kyllä hyvä kasveille, kun siellä pidetään lämpö alle 10 asteessa. Vähän ahdasta siellä tuppaa olemaan.
   Kerroppa myöhemmin, kuinka kukkasi sisällä selvisivät talvesta.

   Poista