torstai 15. elokuuta 2013

Omput sai lommoja tiistain raekuurosta



 Sain keskiviikkona kaksi vierasta puutarhalehdestä. Ette tiedäkään, kuinka paljon jännitin vierailua. Mietin, että löytyykö meidän puutarhastamme tarpeeksi mielenkiintoista kuvattavaa. Kierrellessämme vierähti nopeasti pari tuntia ja kuvaajan kamera räpsyi siihen malliin, että kuvia kertyi. Kasveista tuli aivan varmasti paljon hyviä kuvia, mutta omat kuvat on toinen asia ;) En yhtään viihdy kameran toisella puolella, jännittää vielä nähdä omat kuvat. Ammattilaisten kanssa jutellessa sain tietoa esim. luumuissa ja päärynöissä näkyvistä tuholaisista. Sekä sain vinkkejä uusista maukkaista kirsikkaluumuista.  Kerron myöhemmin ajankohdan, kun juttu tulee lehteen. Ihana kokemus sinänsä :)


Talvettamani dahlia teki nyt ensimmäisen kukkansa. Se kasvoi todella hitaasti alkukesän. Pidin ruukkua kasvihuoneessa ja myöhemmin kasvimaalla, että muistaisin kastella sitä.  Kun lehdet kasvoivat enemmän tunnistin sen punavalkoiseksi dahliaksi. Istutin sen seinäamppeliin räystään alle suojaan suoralta vesisateelta. Siinä dahlia näyttää viihtyvän hyvin. Kukka on pyöreä kuin pallo.






Tässä on mieheni ostama runkoverenpisara. Hän ihastui kukkaan nähdessään niitä avoimien puutarhojen päivänä. Tykästyin siihen kyllä itsekin. Pitää muistaa viedä verenpisara varastoon ennen ensimmäisiä pakkasia. Istutin uuden kukan vaaleankeltaiseen aleruukkuun. Meidän terassi onkin ollut aika tyhjä tänä kesänä. En ole viitsinyt laittaa vesiputousta ollenkaan toimintaan ja ostin kukkia vähemmän tänä kesänä.


Verenpisaran kukat ovat kauniin värisiä, niissä on vähän violetin sävyä.



Toinen iskän ostos oli pasuunakukka. Itse en niin valtavasti tähän kukkaan ihastunut, mutten tietenkään vastaansanonut ;) On kivaa, kun toinen puoliskokin kiinnostuu kasveista enemmän ja enemmän. Pasuunaan tulee vaaleankeltainen torven mallinen kukka. Tämä oli ainut jäljelle jäänyt yksilö, vähän kallellaan, mutta eiköhän se siitä oikene. 


aleja...


Hupsista, karviaiset pääsivät vähän ylikypsiksi.  Muutamia sai heitellä pois, kun olivat jo pehmenneet. Keitin eilen näistä punaisista ja keltaisista karviaisista mehua omppujen ja punaisten viinimarjojen kanssa. Mehu maistuu aivan hyvältä mutta siinä on jännä haju. Poika sanoi mehun tuoksuvan kompostilta :D En mielestäni laittanut mehumaijaan pilaantuneita karviaisia ja huuhtelenkin marjat aina ennen keittämistä. En muista tuoksuuko karviaisista tehty mehu aina tuollaiselta ?  



Omput saivat lommoja, kun tiistaina tuli yhtäkkiä raju raekuuro. Isoja rakeita tuli paljon ja kovalla vauhdilla. Niitä jäi terassillekin valkoisena kerroksena. Lopuksi tuli vettä niin paljon, että tie näytti hetken joelta. En huomannut ottaa kuvia, kun koulukaverini oli juuri tuolloin kylässä ja nautimme kahvista ja mutakakusta (ja minä pelkäsin aivan päällä jytisevää ukkosta). 


Samo omppuihin ilmestyi heti keskiviikkona rakeiden tekemiä pieniä ruskeita painaumia. Toisen puun omppuihin ei tullut jälkiä. Samo on niin pehmeä omppu, että se on herkempi saamaan vaurioita.



Tänään torstaina poimin lisää raekuuron pahoinpitelemiä omppuja. Tummat kohdat olivat jo vähän syvempiä. Omput olisivat pilaantuneet äkkiä, jos en olisi poiminut niitä heti. Kuorin tummat täplät pois, muutenhan omput ovat terveitä.



Omppuhillossa on muuten miehen isän tekemä puukauha. Teksti 'hyvää joulua' on  himmennyt, koska käytän kauhaa kesät talvet :)


Tein tiistai-illalla mustikka-vadelma- ja  fetapinaattipiirakan. Mustikoiden keskellä kasvaneet US-pinaatit pääsivät käyttöön samoin omalta maalta valkosipuli ja kirsikkatomaatit. Laitan löytämäni ohjeen tähän, koska tätä voisi tehdä myöhemminkin.



FETAPINAATTIPIIRAKKA
Pohja:
100 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)
100 g voita tai margariinia (laktoositon)
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
150 g pinaattia
2 munaa
2 dl kerma-maitoa (laktoositon)
n. 2 valkosipulin kynttä
150-200 g fetaa (laktoositon)
+ mausteita esim. aromisuolaa
(laitoin myös mustapippuria ja suolaa)

Päälle:
kirsikkatomaatteja
juustoa (emmental-raaste)

POHJA: 
Sekoita tuorejuusto, pehmeä voi ja keskenään jo sekoitettu jauhoseos.
Levitä vuokaan ja pistele haarukalla reikiä.

TÄYTE:
Levitä pohjan päälle fetapalat.
Sekoita keskenään pinaatti, munat, kerma-maito, puristetut valkosipulit ja mausteet.
Kaada seos pohjalle ja laita pinnalle kirsikkatomaatteja ja juustoa.

Paista 225 asteessa 15-20 min.



Kaunis kiitos Konnadonnalle tunnustuksesta !