tiistai 27. elokuuta 2013

Pinaattilätyt siniluumuhillon kera


US Pinaattia oli vielä jäljellä kasvimaalla, joten ajattelin kokeilla tehdä niistä lättyjä.   Laitanpa tähän taas ohjeen, niin sen löytää helposti myöhemminkin.
Huuhtelin aluksi pinaatinlehdet hyvin. Sitten keitin niitä hetken vedessä, valutin ne ja silppusin pieneksi.

Pinaattilätyt
5 dl laktoositonta maitoa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
n. 150 g pinaatin lehtiä
½ tl suolaa
(paistamiseen voita tai öljyä)
Vispaa kananmunien rakenne rikki ja lisää sekaan maito.
Lisää suola ja jauhot sekä pinaatti. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota ½ tuntia.

Paista pannulla voissa tai öljyssä letuiksi (nämä tein vohlupannulla).
Tarjoile esim. puolukkahillon kanssa. (Tein siniluumuista hilloa, kun ne ovat juuri nyt kypsiä).

Siniluumuhillon teen seuraavasti:

Ensin huuhtelen luumut haalealla/ kylmällä vedellä. Heitän pois luumut, joissa on pieni reikä kyljessä (toukka mennyt sisään), ylikypsät tai muuten pilaantuneet.
Sitten paloittelen luumut, jotta saan niistä kivet pois. 

Seuraavaksi laitan kattilaan pienen tilkan vettä ja hillo- tai tavallista sokeria.
Hillosokerilla tulee luonnollisesti kiinteämpää. Sitä hilloa käytämme esim. pinaatti- ja verilättyjen kanssa.
Tavallisella sokerilla tehtyä laitamme puuron päälle tai maustamattomaan jugurttiin.
Keittelen hilloa pienellä lämmöllä 15-20 minuuttia välillä sekoittaen.
Lopuksi kuorin vaahdon pois pinnalta. Jäähdyttelen hillokattilan tässäkin vaiheessa välillä sekoittaen. Sitten vain pieniin pakastusrasioihin ja hillot odottelemaan talven tuiskuja.