perjantai 21. helmikuuta 2014

Tuholaistorjuntamietteitä !


Piikkilude ??.


Nämä tuholaistorjuntajutut ovat haastavia. Niinkuin näistä kuvista näkyy, toinen ötökkä saa ravintonsa toisesta. Jotkut ovat hyödyllisiä toiset taas ei. Luteet ilmestyivät kasvimaalle samaan aikaan, kun ostin sinne reikäisen alennusmyynnissä olleen olkipussin. Ehkä niitä oli pussissa salamatkustajina. Aina ei kannattaisi säästää. 

Olen nyt aamupäivän pyöritellyt ja katsellut netistä ludekuvia ja lukenut tekstejä. Ylimmissä kuvissa kasvihuoneen sisällä oleva lude on mielestäni piikkilude. Sillä on olkapäiden kohdalla piikit. Sen sanotaan olevan hyödyllinen, koska se popsii kesän aikana melkoisen määrän toukkia.  Joten alimmissa karhunvadelmakuvissa on eri ludelaji,


Nämä vadelmien mukana tulleet madot ovat ehkä vattukärsäkkäitä. Näin päättelin, koska niiden sanotaan syövän vadelmien lehtiä. Ja nämähän popsivat alhaaltapäin teivadelmaa ja polanaa kovalla vauhdilla. Se ihmetyttää, kun vattukärsäkkäiden toukan pitäisi olla 3-4 mm mittaisia ja nämähän olivat 1-1,5 cm mittaisia ! Olisiko ne jotain ulkomaantuliaisia... ostin nämä vatut kansainvälisestä kaupasta. Joo-o, mitähän tästä pitäisi oppia ?? Ulkona kasvavissa vadelmissa ei ole koskaan ollut tällaisia jättiläismatoja. Ne ovat tavallisia pieniä muutaman millimetrin pituisia vattukuoriaisia tai-kärsäkkäitä. 


Tässä nyt sitten pähkäilen, miten voisin estää näiden jättimatojen villiintymisen kasvihuoneen vadelmissa. Lehdet olen kerännyt tarkasti jokaikisen pois ja muutenkin tiiraillut, ettei siellä näy ylimääräisiä asukkeja. Pelottaa suoraan sanoen, mitä kevät tuo tullessaan. En kuitenkaan malttaisi heittää teivadelmaa pihallekkaan, kun se kasvatti monta metriä uutta kasvustoa. Niistä voisi tulla ensimmäinen maukas sato jättivadelmia. Olisiko se niin, että jättivadelmissa on jättimadot ?
 

Ulkona karhunvadelmissa olevat luteet ovat erinäköisiä. Luulisin niiden olevan marjaluteita.
Marjaludetta pidetään tuholaisena, koska se levittää pahaa makua syömämarjoihin.

Lude mennä viipotti nopeasti marjasta marjaan, kun sihtailin sitä kamerra.

Kuvasta näkyy, mistä kohtaa marjalude on imenyt imukärsällään mehua. Karhunvadelma menee ryttyyn siltä kohtaa eli kuivaa. Jos marjaludetta häiritsee sen syödessä, lude erittää ruokailupaikkaansa pahanmakuista nestettä. Ei tehnyt mieli testata tätä, heitin metsään kaikki karhunvadelmat, missä ötökkä oli käynyt imeskelemässä kärsällään.
 

Näistä piikkilude voisi jatkaa asusteluaan puutarhassa ja syödä toukkia vatsansa täyteen.
Mutta marjaluteelle haluaisin antaa lähtöpassit, samoin vattukärsäkkäille ja/tai -kuoriaisille.
Mitenköhän niistä pääsisi mahdollisimman luonnonmukaisesti eroon?13 kommenttia:

 1. Jaa-a. Auttaisiko nokkosvesi, mutta nokkosten kasvuun on vielä aikaa. Tai tolu? Entäs mäntysuopa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vain sitä, jos toukat tulevat taas samoihin aikoihin kuin vadelmatkin, niin voiko kasvustoja sitten enää kastella mäntysuovalla ym. ? Meinaan, meneekö marjan raakileet pilalle ? Nokkosvesi haiseekin niin pahalle niin miltä se mahtaa maistua ? Ja onkohan tolulla ja mäntysuovalla jotain varoaikoja. Pitääpä googlettaa...

   Poista
  2. Löysin tietoa netistä;
   - tolun maahantuoja ei suosittele tolua (Aito tolu) kasvien käsittelyyn.

   Kasvinsuojelu luomutarhassa sivulla lukee mäntysuopaliuoksesta;
   - syötäviä kasveja ei tule käsitellä kuin noin viikko ennen sadonkorjuuta.

   Poista
 2. Ensi kesänä kaamea sotatila noita ötököita vastaan. Nokkosvettä on kovasti mainostettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkovedestä kerrotaan luonnomukaisen viljelyn sivuilla;
   - sitä voi suihkuttaa kasveille lehtikirvojen torjumiseksi
   - myös mansikan harmaahomeen, mansikkapunkin ja karviaishärmän torjuntaan.
   Varoajasta en löytänyt mainintaa.

   En tiedä auttaako nokkosvesi näille vadelman tuholaisille, kuten vattukärsäkkäille ?

   Luteet ovat niin kovakuorisia ettei niihin ehkä tehoa ?

   Mutta kaikkea mahdollista pitää kokeilla !!

   Poista
 3. Vattukärsäkkäät ovat sitten ärsyttäviä olioita. Edellisenä kesänä ihmettelin, miksi ruusunnuppuja lojui niin paljon maassa, kunnes näin kyseisen ötökän itse teossa. Grrr... Onneksi viime kesänä nuput saivat puhjeta kukkaan ihan rauhassa. Ehkä se auttoi kun keräsin kaikki maahan pudonneet nuput roskikseen, jottei niiden avulla päässyt uusi sukupolvi valloilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kans siitä, että vattukärsäkkäät viihtyvät ruusuissakin, ne purevat nupun poikki. Aikamoisia tuholaisia. Totta, oli varmasti hyvä, kun keräsit pudonneet nuput pois. Mäkin leikkasin teivadelman lehtiä pois sitä mukaa, kun niissä näkyi toukkia tai niiden syömiä reikiä.

   Poista
 4. Minä olen ruiskutellut muistaakseni bioruiskute S:llä vatut kahteen kertaan ennen kukintaa. Jonkin verran vatuissa oli matoja viime kesänä kuitenkin.. Ei kuitenkaan niin paljon kuin toissa vuonna. Luin jostain että kannattais syksyllä kääntää maa vadelmien ympäriltä. Yritin käännellä syksyllä. Saapa nähdä onko niitä ällötyksiä tänä keväänä niin paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bioruiskute S olisi varmaan tehokas aine vattumadoille. Luin siitä, että se on luonnonmukaiseen tuhohyönteistorjantaan. Kiitti vinkistä !

   Poista
 5. Tolun valmistaja ei voi suositella sitä kasvinsuojeluun koska Tolua ei ole siihen rekisteröity. Rekisteröinti taas maksaisi niin paljon että se ei taitaisi olla kannattavaa. Näin jää meidän kaikkien itse harkittavaksi käytämmekö sitä vai jotain torjunta-aineeksi rekisteröityä. Tosin hieman epäilen Tolun toimivuutta luteisiin, se taitaa toimia paremmin pehmeäkuorisiin ötököihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Heidi-Maaria tiedoista ! Sama taitaa olla mäntysuopaliuoksellakin, tehoaa vain pehmeäkuorisiin öttiäisiin.

   Poista
 6. Minä kävin eilen puutarhamartta -koulutuksessa. Siellä oli ihan uudenlaisia juttuja ötököiden torujuntaan. Suomessa on pari yritystä, mitkä toimittavat tuohoojahyönteisiä myös kuluttajien puutarhoihin. Yksi yritys on Tarhurin apu. Lisäksi Hyötykasviyhdistksellä on ohjeita millä voi kotikonstein torjua erilaisia öttiäisiä. Esim. pietaryrttikäytettä käytetään lehtipistiäisiä vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia Maarit vinkeistä ! Täytyypä etsiä netistä tietoa noista mainitsemistasi jutuista.

   Poista