perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vattumatojen torjuntaa !


Kasvihuoneessa kasvavan Teivadelman silmut ovat huomanneet kevätauringon lämmön. 
Näitä versoja ei ole kiva käsitellä, ovat niin piikkisiä. Piti etsiä toiset paksummat hansikkaat, kun sidoin rönsyjä kasvarin kattopalkkeihin.

Polanassa on silmut jo suurempia. Sieltähän näkyy pian lehdenalkuja.


 Taistelu kasvihuoneessa kasvavien vadelmien tuholaisten torjumiseksi alkaa. Vattuihin tuli siis viime syksynä uusien taimien istuttamisen myötä toukkia, jotka söivät lehtiä.  Yritin päästä tuholaisista nyppimällä kaikki lehdet pois, missä näkyi luikeroita. Olen myös kerännyt talven aikana kuivettuneet lehdet pois kasvarin laattialta. Haravoin hiekan ja rapsuttelin harjalla ja kihvelillä kaikki roskat pois. Löysinpä hiekan seasta kaksi isoa kovakuoriaistakin.

En tiedä mikä on kovakuoriaisen nimi ? Näyttäisi olevan aikamoiset leikkurit suupielessä.
Tämä yksilö oli vähän mennyt littiin..

Nyt keväällä aloitan oman hyökkäykseni luonnonmukaisilla Cooper-tuotteilla. Ensimmäiseksi käytän Cooper BIO Kevätruiskute r- valmistetta. Se on luonnonmukainen kasviöljypohjainen kevätruiskute, jonka tehoaineena on rapsiöljy. Pakkauksessa valmisteen kerrotaan auttavan lehtikirvojen, omenakempin ja hedelmäpuupunkin talvehtimisasteiden torjuntaan. Sain tämän kevätruiskutteen Berneriltä kokeiltavaksi, kiitos Berner Oy.lle ! Yöpakkasten mentyä sumuttelen tällä kevätruiskutteella myös hedelmäpuut (kemppejä ja kääriäisiä vastaan), ruusut ja pihajasmikkeet (kirvoja vastaan). Lämpötilan pitäisi pysyä vähintään 7 asteessa, etteivät silmut vahingoitu.


 Bernerin sivuilta löytyy hyvät ohjeet monenlaisten puutarhan tuholaisten torjuntaan, Pihan tuhoeläimet. Sen alta löytyy omat kohdat eri kasviryhmille, esim. - omenapuut, marjapensaat ja mansikka, jonka alta taas löytyy etsimäni vadelman suojaus. Siellä mainitaan vattukuoriainen ja -kärsäkäs, käsittely ensin Cooper Bio Kevätruiskute r.llä ja myöhemmin ennen kukintaa Cooper BIO-ruiskute s.llä. Sain myös tämän valmisteen kokeiltavakseni, käytän sitä myöhemmin keväällä. Näillä mennään nyt ärhäkkäästi tuholaisia vastaan !

vas.lla Teivadelma, oik.lla Polana.
Kasvarin katossa menee myös viiniköynnös Zilgan versoja poikkisuuntaan vadelmien versojen kans.
Toivotaan, että ensi kesänä saisi napsia vadelmia ja viinirypäleitä suuhunsa eikä tarvitsisi pelätä matojen tippuvan kahvikuppiin.


etualalla Teivadelman versoja, takana Polanan kippuraisempia versoja.


Viiniköynnöksissä ei vielä kevään merkkejä paljoa näy.
Yllä Himrod, alla Zilga
Aika talvisissa tunnelmissa on tämä viikko mennyt. 

Ei näistä aprikoosinoksista ota selvää, onko ne hengissä vai ei. Mielestäni silmut ovat näyttäneet samalta koko kevään. Tuossa kuvassa ei silmut nyt oikein erotukkaan. Yritänpä ottaa uuden kuvan, kun päivät vähän lämpenee. Ja silmuissa toivottavasti tapahtuukin jotain.

Siniluumun silmuja


SinikriikunaNäin talvista oli alkuviikosta.
Mukavaa viikonloppua !

14 kommenttia:

 1. Toivottavasti saat madot kukistettua! Jep, tiedän, mitä tuo tietokoneen kanssa taistelu on. En enää muista, miten sain sen facebook-kuvakkeen. Siitä on aikaa, kun laitoin sen. Oisko se löytynyt jostain asetuksista ja kuvakkeet..? Tuota blogin yläpalkkiakin eri sivuille etsin varmaan yli vuoden, miten se tehdään. Sen tein jotenkin bloggerin sivu-toiminnolla asetuksissa. Tässä on se ongelma, että surffaan niin monessa paikassa, että unohdan aina, miten noita juttuja teen. Monesti joudun etsimään uudelleen, kun yritän tehdä saman jutun toisen kerran. Monesti myös "nörttipoikani" on hyvänä apuna, jos olen ihan "pihalla"... Jos saan nämä kuviota paremmin palautettua päähäni, vinkkaan sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löydy sellaista kohtaa asetuksista kuin kuvakkeet. Mulla on sama juttu, kun menen sinne, tänne ja tuonnekin, en enää muista muutaman minuutin päästä missä olinkaan ja mitä teinkään :P

   Poista
 2. Ompas siellä viellä lunta!
  Toivotaan, että madot häviävät...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on taas lumet sulaneet, sataa vettä vaihteeksi.

   Poista
 3. Mahtaisikohan tuo Zilga-rypäle menestyä täällä kakkosvyöhykkeellä ihan "avomaalla"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kehutaan, että Zilga menestyis avomaallakin. Jos olis joku lämmin seinusta, mihin sen istuttais. Täälläkin miehen työkaveri saa kuulemma valtavat sadot kasvattaessaan zilgaa suojaisella sisäpihalla tiiliseinän vierellä pienen katoksen alla.

   Poista
  2. Mulla on zilga ollut 3 vuotta v- vyöhykkeellä avomaalla vasten kivistä maakellarin seinustaa. Lämmin eteläpuoli. Viime vuonna teki jo 4 terttua.

   Poista
  3. Katoppas, Zilga menestyy V-vyöhykkeelläkin avomaalla. Kiviseinä on paras kaveri köynnöksille, se kerää niin paljon lämpöä.

   Poista
 4. Mielenkiintoista. Pitääpä kokeilla tuota bioruiskute r: ää myöskin. S:llä olenkin suihkutellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BIO kevätruiskute r on oiva apu hyökätä jo ennakkoon tuholaisten kimppuun. Minä taas en ole aikaisemmin käyttänyt S.ää, oletko sumutellut vadelmia sillä? Onko auttanut ?

   Poista
  2. Viime vuonna ruiskutin kahteen kertaan bioruiskute s:llä ennen kukintaa. Selkeasti oli vähemmän vadelman toukkia. Toissa vuonna ei oikein toukatonta vadelmaa löytynyt. Meillä ehkä luontaisesti vadelman tuholaisia, kun lähettyvillä kasvaa luonnonvadelmaa.

   Poista
  3. Meilläkin on ulkona kasvavissa vadelmissa aina ollut paljon matoja. Kasvihuoneessa oli täysin puhtaita siihen asti, kunnes istutin sinne 2 uutta tainta. Madot tuli niiden mukana.

   Poista
 5. hei! Täältäpä löytyi ihana blogi! Lueskelin ihania kesäpostauksiasi; kiitos ihanasta matkasta puutarhaasi! Hienoa että löytyy uskaliaita pioneereja, jotka uskaltavat noinkin pohjoisessa kokeilla kaikenlaisia hyötykasveja! Ihanaa kevään odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura kauniista ja kannustavista sanoistasi ! Se on minulle puutarhaharrastuksen suola, kun saan kokeilla erilaisten kasvien menestymistä näillä leveyksillä.

   Poista