keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Sitruunakurkun ja tomaattien kylvöjäKahden viimeisen viikon aikana ovat puutarhahommat päässeet täälläkin oikein kunnolla vauhtiin. Päärynä- ja omenapuut on leikattu, marja- ja koristepensaat siistitty, kukkapenkit ja nurmikot haravoitu. Olen pyörinyt pihalla kuin myyrä, sinne, tänne ja tuonne. Aloittelen tässä samalla blogiyhteityötä Schetelig Oy.n kanssa. Scheteligin sivuilta löytyy kotipuutarhureille suunnatut omat sivunsa nimellä Puutarhasielamaan.fi. 


Kokeilen tänä keväänä ensimmäistä kertaa Jiffyn turvepelletteja. Sain tämän Jiffy Ikkunalautakasvihuone 12 -pakkauksen ja tässä postauksessa olevat siemenet Schetelig Oy.ltä kokeiltavaksi. Paljon kiitoksia Schetelig Oy.lle ! Kolikon kokoisiksi puristetut turvekiekot paisuvat muutamassa minuutissa 3-4 cm korkeiksi valmiiksi istutusalustoiksi. Nämä ovat siitä käteviä, kun ei tarvitse mullan kanssa sotkea. Mietin tuossa aikaisemmin, pitäisikö hommata istutuspöytä sisälle. Sellainen malli, josta mullat eivät tipahtele laattialle. Aluksi täytin ruukkuja kodinhoitohuoneen tai suihkun laattialla, mutta se ei tee hyvää selälle. Nämä turvenapit ovat oiva vaihtoehto, jos näistä vielä siemenetkin pitävät. Sehän nähdään pian. 

Lippulaiva
Mietin miten saisin kaikkiin oman kyltin. Pätkin sitten pieniä tukikeppejä kolmeen osaan ja kirjoitin maalarinteippipaloihin nimet.
Kylvin tomaatteja ja chiliä kahteen sekä sitruunakurkkua ja -korianteria kolmeen turvepellettiin 3 siementä/ pelletti. Mahtuvat kaikki sitten kasvihuoneeseen kasvamaan. Loput siemenet jätin jemmaan ensi vuodeksi.


Nämä siemenet ovat kaikki minulle uutuuksia, joita en ole aikaisemmin kasvattanut.Nämä loput kuvat tässä postauksessa ovat Schetelig Oy.ltä saamiani;

Sitruunakurkku on mielenkiintoinen uutuus. Sen korjuukypsät hedelmät ovat 6-8 cm suuruisia ja sitruunankeltaisia. Maku miedon hedelmäinen ja hapahko. Kurkun voi syödä kuorineen.
Sitruunakurkun esikasvatusaika on maalis-huhtikuu, joten vielä ehtii.


Amppelitomaatti Firecracker F1 
esikasvatusaika on maalis- huhtikuun puoleenväliin asti.
Varkaita ei tarvitse poistaa.


Miniluumutomaatti Pink Baby Plum F1,
samoin maalis-huhtikuun puoleen väliin asti.
Pussissa on ohje istutuksesta; Yksi taimi halkaisijaltaan 35 cm ruukkuun tai taimiväliksi 45-60 cm.


Chilipaprika Ring o Fire, Cayenne-tyyppinen chili.
Aluksi vihreitä, kypsänä paloauton punaisia.
Taimikasvatus maalis-huhtikuussa, joten pitäisi hyvin ehtiä.
En ole ollut herkkävatsaisena oikein chilin ystävä, mutta poikamme heti innostui, "yes, chiliä !". Hän pitää tulisista mausteista.  Chilit ovat sitten pojan omia kasveja :)


Yksivuotinen Tarhakukonkannus Avatar
Taimikasvatus maalis-huhtikuussa. 
(Nämä on vielä kylvämättä, laitan ne ihan piakkoin maahan.)
50-60 cm korkea. Hyväntuoksuinen, houkuttelee mehiläisiä. Erinomainen leikkokukka.
Eilen sain vihdoin hiottua kasvihuoneen puuosat. Pölyistä hommaa, mutta onpahan nyt tehty. Tänään voisin pestä seinät uudelleen. Sitten voinkin vihdoin aloittaa kasvarin sisustuksen. Samalla eilen haravoin kuivat mansikkojen lehdet ja leikkasin rönsyt poikki. Ananasmansikat ovat aivan mahdottomia kasvattamaan piiiiiitkiä rönsyjä. Annoin niistä viime kesänä ison nipun veljen vaimolle istutettavaksi, mutta vieläkin rönsyjä oli paljon tuolla kahden neliön alalla. 
Puutarhahommat kutsuvat... mukavaa keskiviikkoa !16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Nämä viljelykset ovat oikein tiivistetyssä muodossa :)

   Poista
 2. Muutama kevät sitten etsin kaupasta noita turvepellettejä, mut tietenkään niitä ei silloin löytynyt kaupasta. Nyttemmin en ole edes etsinyt :) Mukava nähdä miten niisä taimikasvatus onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla Schetelig/ Puutarhasi elämään- sivulla on muuten jälleenmyyjä-haku, johon voi syöttää oman paikkakuntansa ja ohjelma ilmoittaa lähimmät myymälät, joissa tuotteita myydään. Itse olen nähnyt turvepellettejä ainakin Honkkarissa ja Plantiksessa. Pian nähdään, kuinka nämä itävät :)

   Poista
 3. Sitruunakurkku kuulostaa mielenkiintoiselta. Ei sulle sattumoisin jäänyt yhtään ylimääräisiä siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitruunakurkku on jännän näköinen pyöreä kurkku-uutuus. Laitan Katja sulle sähköpostia.

   Poista
 4. On sinulla hienot taimikasvatukset ,ihania tomatteja on siulla tulos Kauniita kuvia olet niistä laittanut :)

  VastaaPoista
 5. Olen kahtena kesänä kasvattunut sitruunakurkkua. Se on kuin omena, mukava välipala. :) Se vaan kasvattaa ihan mahdottomasti sivuhaaroja ja homehtuu herkästi.
  Jiffyjä testasin minäkin tänä vuonna. Aika käteviä. Ebayssa olivat edullisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sitruunakurkusta. Minkä makuisia ne on ? Muistuttaako tosiaan vähän omenaa ? Onko siinä kurkun vetisyyttä ?
   Täytyypä olla erityisen varovainen kastelun kanssa ettei kastele liikaa eikä klosota kurkun varrelle.

   Poista
 6. Ei vaan kädessä niin kuin omena :). Oikeastaan aivan kasvihuonekurkun makuinen. Kuori ehkä hiukan sitkeämpi. Kannattaa kokeilla. Lapset tykkäävät kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kannattaa olla tarkka kastelun kanssa eikä kannata istuttaa liian lähekkäin. Home on ikävä! Oon myös joutunut karsimaan kasvustoa kovasti.

   Poista
  2. Ok, uudet välipalavaihtoehdot ovat aina tervetulleita ;)
   Meillä on tuo muovikasvihuone vähän ongelmallinen, kun siellä tahtoo tavallisetkin kurkut homehtua sateisina/ kosteina kausina. Pitäisi tehostaa ilmanvaihtoa jotenkin, lisää tuuletusluukkuja, nyt niitä on 2 kpl. Tai voisin istuttaa kurkun oven viereen, missä ilma vaihtuu paremmin. Viime vuonna kurkku kasvoi peränurkassa.

   Poista
  3. Varmaan kannattaa lisätä luukkuja. Mulla on neljä ja kuuminpina päivinä ovikin auki. Onko sulla automaattiavaajat? Minä tosin viime vuonna ahnehdin kasvihuoneen liian täyteen. Se voi pahentaa enemmän tilannetta. :)

   Poista
  4. Ihan vain jotain puukalikkoja pitämässä luukkuja auki. En edes tiedä saisiko tuollaisiin itsetehtyihin muovi/puukasvareihin automaattiavaajia. Avoimiaovia pidän myös suurimman osan kesää.

   Poista
 7. Varmaan pystyy asentamaan luukkuihin ku luukkuihin. Omat oli n. 20e kpl. Helpottaa kovasti. Luukut saattaa aurinkoisella ilmalla nousta aivan auki jo aamusta.

  VastaaPoista