sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Viinirypäleen istutus & karaisua


Istutin tuossa ruukussa vuoden kasvaneen viinirypäle Himrodin kasvihuoneeseen.
Kaivoin sille ison kuopan kasvihuoneen seinustalle, josta rypäleen juuret pääsevät kasvamaan ulkopuolellekin. Näin sen juuret saavat vettä, kun ulkona sataa.
Täytin istutuskuopan rodomullalla. Kysyin Green Caren fb-sivuilla aina tiistaisin vastailevalta Minna -puutarhurilta, mikä multa Himrodille on parasta. Ja hän suositteli rodomultaa. Minna neuvoi myös, ettei tänä vuonna tarvitse lannoittaa.


Winterhard piti paikkansa ainakin ensimmäisenä talvena, pientä elämää näkyy silmuissa.Leikkausohjeet ovat kahden silmun takaa,
kukkii toukokuussa
kypsyy syyskuussa
leikkaus marras-helmikuussa
lannoitus maaliskuussaMeillä nuo silmujen välit ovat vähän pidemmät kuin etiketissä. Pari silmua mahtuu juuri ja juuri kuvaan ;)
Jätin kylläkin viime syksynä 3-5 silmua ja sitten leikkasin. Luin jostain, että kylmissä oloissa kannattaa jättää pidemmät versot. Osa kuitenkin kylmettyy talven aikana. Ja niinhän tässäkin on käynyt, päät näyttävät kuivilta. En tosin ole uskaltanut versoja keväällä katkaista, mitä nyt joku vahingossa napsahti poikki. Onneksi oli täysin kuivettunut ettei alkanut vuotamaan.


Siinä Himrod saa nyt kasvaa pitkin kasvihuoneen kattoa.


Ostin pienet rungolliset timjamin ja rosmariinin. Ne asustavat jo kasvarissa.


Kasvihuoneessa on ollut tosi lämpimiä päiviä pääsiäisestä lähtien.
Luukkuja täytyy availla ja sulkea.
Oliivi muutti varaston hämäristä kasvariin.Uudet gojimarjan alut ja aitoviikuna olivat muutaman päivän kasvarissa, mutta toin ne takaisin sisälle.


Tuoksupelargoni jäi pakkasöiksi kasvihuoneeseen ja sen uudet lehdet kylmettyivät heti.
Toivottavasti sieltä kasvaa uusia.


Kylvin ensimmäiset siemenet kasvarin multiin; tilliä ja hernettä.

 
Maissit ovat olleet myös muutamana päivänä kasvihuoneella.Tomaatit päivähoidossa.

 


16 kommenttia:

 1. Meilläpäs nyt menee samantahtisesti nämä hommat! Täällä vielä notkun koneella, kun äsken puoli 12 maissa maltoin tulla pihalta sisälle, kun ei siellä enää nähnyt ;) Päivä tuli lähinnä rakenneltua uutta laudoitusta mökkimme terassille - uusi puupinta näyttää aina niin upealta, ainakin vähän aikaa...
  Minulta on tulossa myös seuraavaksi viinirypälepostaus, varmaan parin päivän päästä. Se kertoo vähän vanhemmasta Zilgasta kasvihuoneessa! Hyviä öitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenia ja taas koneella ;) Olin kyllä jo kasvimaallakin möyrimässä.
   Nyt on taas kiva kukkua iltaisin myöhälle, kun on valoista niin kauan.
   Varmasti tulee hieno terassi teille.
   Zilgapostaustasi odotellen..

   Poista
  2. Pitipä vielä lisätä, että ihanan houkutteleva tuo kasvihuoneesi istuinryhmineen :) Jäi iltapöpperössä kirjoittamatta, vaikka ihailin kuvia!
   Zilga-juttu tulee olemaan sen sorttinen, että se on innostunut meillä kasvamaan vähän turhankin innokkaasti.. ;)

   Poista
 2. Kasvihuoneesi on niin kivan ja kesäisen näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on jo päivisin turhankin lämmintä, saa pitää oveakin auki.

   Poista
 3. Ihanan näköinen nurkkaus tulee, kun köynnös lähtee kunnolla kasvuun ja yltää kattoon asti! Keväisen näköistä kasvihuoneessasi jo on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvariin tulee kevät niin äkkiä, heti kun aurinko paistelee lämpö nousee hellelukemiin.

   Poista
 4. Tosi suloiset nuo pikku maustepuut! Mahtavaa istuskella kasvarissa ja katsoa kasvun ihmettä. Viinirypäleetkin tulevat melkein itsestään suuhun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään just siitä, että hedelmät melkeinpä tipahtelevat suuhun. Kulkee vain suu auki niin maha täyttyy, no joo :D

   Poista
 5. Tuollaisen kasvihuoneen tahtoisin minäkin....edellisessä kodissani oli kasvihuone, mutta jä sinne ja nyt ei ole lainkaan...vähän harmittaa, kun jätimme vanhan, mutta olisi ollut kova työ muuton tuoksinassa sitä alkaa purkamaan...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo meidän kasvari on itse tehty, puurunko ja kasvihuonemuovi päällä. Tuli aika halvaksi, puumateriaali oli tutun rakennustyömaalta, muistaakseni puretuista rakennustelineistä. Ja muovit ei montaa sataa maksanu.

   Poista
 6. Meidän kasvarissa on öisin ollut jopa -4 astetta, joten en ole sinne vienyt vielä mitään. Ajattein kokeilla kynttilöiden vaikutusta tässä lähipäivinä - tai siis -öinä. Viiniköynnös olisi mukava, joten seuraan sinun kokemuksiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei nyt muutamana yönä ole mennyt miinukselle. Mutta toin kans nuo pikkuiset takaisin sisälle, ne on vain käyny ulkoilemassa. Poltin viime syksynä paljon kynttilöitä ja ne kyllä lämmittivät pitkään.

   Poista
 7. Oi että miten kiva postaus. Nyt tekisi mieli saada kasvihuone ja sinne viinirypäle. Näyttääpä kivalle!

  VastaaPoista
 8. Voi kunpa olisikin niin iso kasvihuone,että sinne voisi edes yhden istuimen sijoittaa. Sinun kasvarissasi näyttää niin viihtyisältä.
  Nuo pienet maustepuut ovatkin nättejä :)

  VastaaPoista