tiistai 6. toukokuuta 2014

Postia Biolanilta


Tilasin Biolanin verkkokaupasta Kasvupenkkejä. Nämä ja muutkin parveketarhan tuotteet ovat Biolanin  juhlavuoden kampanjatuotteita, niitä myydään verkkokaupassa -50 % alennuksella. Toimitus omalle pihalle sisältyy hintaan. Biolan lähetti näistä minulle yhden kasvupenkin blogiyhteistyön merkeissä, samoin Luonnonlannoite kasvimaalle pakin sekä istutus- ja kasvupanos paketit. Suuret kiitokset Biolanille !  Pääsen pian kokeilemaan kasvimaalannoitetta, kunhan saan mullat ostettua uusiin kasvimaakehikoihin. Istutuspanoksia aion käyttää uusien hedelmäpuiden istuksessa, joista ostettuna on jo suklaakirsikka. Tilauksessa on mm. valkokirsikka Kauppilasta. Haluaisin myös uuden päärynäpuun Pepi- lajikkeesta. Marjoja on myös jotain hankintalistalla...
Näihin kasvupenkkeihin kuuluu vakiovarusteena kasteluallas, jonka vesivaraston luvataan riittävän satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään. Odotan suurella innolla, että pääsen tätä testailemaan. Tuntuu luksukselta, että tomaatteja ja muita tarvitsisi kastella vain kerran pari viikossa. Aikaisemmin en ole pystynyt olemaan lämpiminä kesäpäivinä pois kotoa puolta päivää pidempään, kun taimet ovat jo nyypähtäneet. Kastelualtaan päälle laitetaan kasvusäkki, ne ovat vielä hankkimatta. Kasvupenkit näyttävät siisteiltä kasvihuoneessa, niihin on myös kannet mukana. Ennen ja jälkeen kasvukauden penkit ovat käteviä pikkutasoja ja sisälle voi laittaa ruukkuja ja kasvihuoneen koristetavaraa säilytykseen.Ostin tänään orvokkeja ja ruusuja haudalle istutettavaksi. Sunnuntainahan on Äitienpäivä <3

 Viiniköynnökset ovat myös heränneet.


Nostin nämä kuukausimansikat maasta ja istutin ruukkuihin. Kasvatan niitä terassilla, josta muistaa paremmin napsaista kypsät mansikat suuhunsa. Mansikkamaalla ne tahtoivat unohtua ja usein ylikypsyä. Kuukausimansikat tekee satoa koko kesän ajan.


Biolanin bloggari- paketissa oli mukana myös muovisia nimikylttejä. Näissä pysyy kätevästi siemenpussit tallella. Kylvin eilen jo ensimmäisiä herneitä, kyssäkaalia ja porkkanaa kasvimaalle. Onhan nyt yöt vielä pakkasella. Mutta vanha kasvimaani on niin hiekkapitoista, että se on näyttänyt jo kauan lämpöiseltä ja valmiilta uuteen satokauteen.
Kasvarin Polana- ja Teivadelmilla on vauhti päällä, siellä näkyy jo kukan nuppujakin. Versoja on vaikea lämmittää ylhäältäpäin, kun olen sitonut ne kattopalkkeihin kiinni. Alhaaltapäin voisin laittaa pakkasharsoa lämmittämään, jos nämä kylmät yöt vielä jatkuvat.

Tänään kasvimaaprojekti meni taas eteenpäin, kun kävin ostamassa mustaa multaa 9 säkkiä. 
Ensimmäiseksi sekoitin säkit pohjamaahan. Olen kuulkaas tätä multa-asiaakin miettinyt paljon, että mikä multa olisi parasta kasvimaalle. Ensin ajattelin laittaa kokonaan mustaa multaa, mutta sitten aloin miettimään, onko se liian vahvaa pienille esikasvatetuille maisseille ja pavuille. Nyt suunnitelmissa olisi ostaa turvemultaa mustan mullan kaveriksi. Millä mullalla itse olet täyttänyt uudet kasvimaakehikot tai laatikot ?


16 kommenttia:

 1. Eikö ammattilaiset tee juuri noin, eli sekoittavat omat multansa eri lajeista? :-)

  Itse käytän mitä on saatavilla, enimmäkseen kompostia ja sitten lähinnä halpaa puutarhamultaa. Ulkona en ole niin tarkka kuin parvekkeella, jonne juuri haimme kesäkukkamultaa ja taimimultaa. Taimimullan ajattelin pistää lähimmäksi pikkutaimia, mustaa multaa tai kesäkukkamultaa alle ja kesäkukille sitten tuo niiden multa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä se taitaa olla, että sekoittelemalla erilaisia multia saa hyvän kasvualustan.

   Poista
 2. Mä täytin viljelylaatikot puutarhaturpeella eli lannoitetulla ja kalkitulla turpeella. Sekaan olisi tietysti voinut sekoittaa vaikka mustaa multaakin. Mutta hyvin kasvoi ja perunoista tuli tosi kauniita, ei yhtään rupea eikä muitakaan kauneusvirheitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kokeilla tuota pelkässä turpeessa kasvatustakin.

   Poista
 3. Mulla on menossa mietintä tuosta kasvimaamullasta. Mies teki uuden kehikon viime syksynä ja silloin kärräsin sinne lehtiä, mutta nyt kaipailee multaa. En ole vielä ratkaissut asiaa. Säkkimultaa menisi kyllä tosi paljon, joten voi olla että käännyt puutarhan puoleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säkkimullat tulee maksamaan satasen- pari (riippuen kehikkojen koosta ja määrästä), mutta säästyy ainakin rikkaruohojen nyppimiseltä.

   Poista
 4. Minä sekoittelen multaan tarpeen mukaan siitä, mitä on tarjolla. Omasta kompostista tulee aika mukavasti multaa. Isommat multaerät olen nyt parina keväänä tilannut suursäkeissä, yleensä puutarhamultaa. Täydennykseksi haen tarvittaessa kaupasta tuota mustaa multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, kun täälläpäin ei toimiteta suursäkeissä multaa. En ainakaan ole löytänyt toimittajaa. Kuorma-autokärryllisen kyllä saisi, mutta niissä tuli ainakin nurmikon perustamisvaiheessa tasainen rikkaruohokasvusto mukana.

   Poista
 5. Maissit tykkää voimakkaasta mullasta. Sekoitan itse aina kompostia ja hevosenlantaa omaan peltomultaan. Hyvin on kasvanut. Laitan muuten maissille kaveriksi kiipeäviä papuja. Ne kiipeilee maissin varsia pitkin ja tuo maahan maissin kaipaamaa typpeä. Toinen hyvä kaveri on kurpitsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin kiva vinkki, laittaa pavut ja maissit samaan laatikkoon. Salkopapuni ovat vain yhtä pitkiä maissien kans, ne kasvoivat parissa päivässä 10-20 cm. Laitan kyllä vielä lisää papuja kasvamaan, niistä voisi tulla hyviä kavereita maisseille.

   Poista
 6. On vanha intiaanien tapa kasvattaa maissia papujen ja kurpitsan kanssa. http://www.reneesgarden.com/articles/3sisters.html
  Itse korvasin kurpitsan kesäkurpitsalla.

  VastaaPoista
 7. Jossain telkkuohjelmassa juuri näinkin noita kasvupenkkejä. Varmasti oikein hyvä systeemi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla Huvila ja Huussissa, näin samaisen ohjelman.

   Poista
 8. Upeat kasvulaatikot kastelujärjestelmineen. Kerrohan kokemuksesi miten toimivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä tehdäkin postaus siitä seuraavaksi. Istutin juuri taimet kasvulaatikoihin.

   Poista