torstai 15. toukokuuta 2014

Uusia tulokkaita Kauppilasta


Kauppila Oy.n verkkokaupasta tilaamani kasvit tulivat. Pidän erityisesti Kauppilan nettisivuista, koska sieltä saa niin paljon tietoa kasveista. Ohje-sivuilta löytyy kasvien istutus, hoito, leikkaus ym. ohjeita. Esimerkkinä vaikka kärhöjen istus- ja kasvatusohjeet. Minulla onkin suuri ilo tehdä blogiyhteistyötä Kauppilan puutarhan kanssa.  Palataanpa tähän pakettiin. On se vain aina yhtä jännää, kun uusia kasveja tulee kotiin. Sormet syyhyten avasin sanomalehtikääröjä. Kasvit oli pakattu taas tuttuun Kauppilan tyyliin, niin tarkasti ja tiiviisti kuin vain voi. Ja ehjänä ja hyvinvoivana kaikki tulivatkin perille.


Puhuinkin jo viime syksynä Alaskanvatukasta ja nyt meillä on kaksi sellaista. Niihin on jo tulossa pinkinpunaisia nuppuja. Istutan alaskanvatut reunimmaiseen uusista kasvulaatikoista. Saan aina keväisin kasvihuoneelle kulkiessa ihailla pinkkejä kukkia.

Chandler pensasmustikkaan tykästyin tietysti sen vuoksi, kun mustikan luvataan olevan suurimarjaisin, mitä on saatavilla. Puutarhaan mahtuu aina pari uutta herkkumarjaa. ;)
Mustikat ovat vielä aikalailla talviunilla. Olen pitänyt niitä päivät ulkona ja yöt kasvihuoneella. Hallaöiksi olen heittänyt kaikkien päälle harson.


Valkokirsikka Lumikin piiskataimi


Valkokirsikka Prunus tomentosa Lumikki edusti Kauppilan kuvastossa myös niitä kasveja, jotka oli "pakko saada". En ollut koskaan kuullutkaan, että valkoisiakin kirsikkoja on olemassa. Tämä kirsikkapuu on kotoisin Pohjois-Kiinan alueelta, jossa talvisin voi olla yli -30 asteen pakkasia. Kauppilan sivuilla kerrotaan, että lajike on ollut koeviljelyssä Suomessa IV- vyöhykkeellä. Eli pitäisi menestyä täällä kolmosella hyvinkin. Kasvutavaltaan valkokirsikka on pensasmainen, n. 1,5 m korkea. Istutuspaikka on vielä mietinnässä.


Tilasin minä sentäs muutaman kukankin, ettei aivan mene hyötykasvijutuksi koko homma.
Meillä on ollut ja on edelleen suunnitelmissa jonkinlainen patio tai köynnösseinämä nurmikolle, jossa on valmis hiekka-alue. Siinä on ollut aikaisemmin uima-allas ja tramppa. Sillä kohtaa on myös norjanangervot sen verran matalia, että haluaisin korkeamman näkösuojan naapuriin päin. Projektin hidasteena on vain ollut kummankin selkävaivat ja muut. Mutta hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty.


Tätä köynnösseinämää silmällä pitäen tilasin 2 Köynnösruusua Perennial Blue. Lilahtavan roosat kukat sopisivat hyvin yhteen valkoisten alppikärhöjen kanssa.
Minulla ei ole kyllä mitään tietoa ennestään köynnösruusujen kasvatuksesta, joten saa nähdä osaanko pitää niitä hengissä edes kesän ja ensimmäisen talven yli. Kauppilan sivuilta löytyy onneksi hyvät ohjeet köynnösruusujenkin kasvatukseen, joten sieltä pitää käydä lueskelemassa tämän tästä mitäs nyt ja nyt... Kavereiksi köynnösruusuille ajattelin tarha-alppikärhöt Albina Plenat. Istuttaisin nämä eri säleikköihin. Tämän hetkinen suunnitelma (joka muuttuu koko ajan) olisi 3 graniitinharmaata säleikköä, joihin jäisi pienet raot. Näihin rakojen kohtiin istuttaisin vielä säleikköpäärynät. En tiedä meneekö liian ahtaaksi, mutta paperilla se ainakin näyttää hyvältä.


Kärhöissä on jo nuppajakin.Ison kiven juurelle tilasin kolme harmaakurjenpolvea Purple Pillow.Loppuviikolle lupailtiin vihdoinkin lämpenevää. Puhuttiin jopa ensimmäisistä hellelukemista.
Sitä odotellessa parantelen flunssaa postauksia kirjoitellen :)

16 kommenttia:

 1. Hauska paketti! Tuo valkokirsikka oli uusi tuttavuus, sellaiselle pitäisi löyty paikka! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei kovin isoa tilaa tarvitse, kasvaa pensasmaisesti.

   Poista
 2. Kiinnostavat ostokset. Olet taitava löytämään näitä uutuuksia, minä en ole ennen kuullutkaan valkokirsikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla harjaantunut tuo "uutuusbongauskatse", kun ne tarttuvat ensimmäisenä linssiin.

   Poista
 3. Valkokirsikka kuulostaa eksoottiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi jännä päästä maistamaan, miltä valkoiset kirsikat maistuu.

   Poista
 4. Sinulla riittääkin istutettavaa. Ihana tuo köynnösruusu. Onnea sen kasvatukseen. Minulla on myös tuo Albina Plena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istuttaminen onkin paljon aikaavievenpää, kuin tilaaminen ;)

   Poista
 5. Voi mitä ihanuuksia posti onkaan sinulle tuonut! En ole hetkeen uskaltautunut Kauppilan sivuille, ettei tulisi vain vahingossakaan klikkailtua tavaraa ostoskoriin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sieltähän löytyisi vaikka mitä, mutta pakko laittaa vähän jäitä hattuun että saa kaikki istutettuakin.

   Poista
 6. Sulla on kyllä ihan huikea kokoelma noita hyötykasveja ja paljon harvinaisuuksia. Todellista pioneerihommaa, kun hankit kokemuksia niiden kestävyydestä! Hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötykasvit ovat kyllä kietonu mut niin versoihinsa, ettei mitään rajaa. Se on niin mielenkiintoista kokeilla kasvattaa kaikenlaista ettei yhtään harmita vaikka joku joskus epäonnistuisikin. Sittenpä tietää ettei täällä menesty (ja ainahan voi yrittää vuoden parin päästä uudelleen).

   Poista
 7. Minäki oon jonku kerran tilannu kauppilasta, mut ei ne täällä meillä ainakaan oikein talvehdi. Monen taimen kohdalla menny rahat hukkaan, joten en viitsi enää.
  Mulla olis sulle haaste blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, kävin katsomassa haasteen. Täytyypä vastailla, kun ehtii.
   Onhan se vähän arpapeliä noiden eksoottisempien kasvien kanssa, mutta niin mielenkiintoista.

   Poista