perjantai 13. kesäkuuta 2014

Kukkia ja köynnöspergola-projektia puutarhassaRuusuorapihlajasta tuli kertaheitolla uusi suosikkipuuni ! Ihanat tummanroosanpunaiset kukat alkoivat avautua edellispäivänä, tykkään, tykkään ! Istutin puun viime kesänä lähes männyn juurelle syystä, että sillä kohtaa kaipasin näkösuojaa tielle päin. Ja männyn juuristo on tuolla kohtaa melkein metrin alempana kuin nurmikon pinta ettei sen pitäisi haitata. 
 
Kukat näyttävät tosiaan miniruusuilta.


 Alppiruusuista löytyi sitten tämän väriset pensaat, molemmat ovat tätä samaa.
Taimissa oli kolmet laput, kaikki eri värisiä. Kyllä tämä vaalealila meille sopii, mutta toinen olisi voinut olla kirkkaan aniliininpunainen.


 

Pionit availevat suuria, tuoksuvia kukkiaan.
Niinkuin näkyy tukeminen on jäänyt puolitiehen. Nuo tukisäleiköt eivät oikein toimi kivikkoisessa maaperässä. Käsivoimin niitä ei saa painettua maahan tarpeeksi syvälle, kun aina on kivi vastassa. Ja vasaralla ei oikein pysty ohkaisia putkia paukuttaa. Taidanpa siirtyä takaisin keppi-naru-systeemiin.
Särkynytsydän voi hyvin tänä kesänä.
Annoin muuten keväällä kaikille kukkiville perennoille luujauhetta, liekö osuutta runsaaseen kukintaan... 
Viimeisen viikon ajan olemme askarrelleet pergolan tapaista köynnöskasvien tueksi. Runko tehdään ruskeasta kyllästetystä puusta ja rimoitukset ja köynnöskehikot käsittelen vaalean harmaiksi. Harmaan sävyn ajattelin sopivan talon kanssa yhteen, on samat sävyt.


Mies on nikkaroinut tätä iltaisin, minä olen pitänyt laudan toisesta päästä kiinni.
En olisi keväällä uskonut, että meidän selillä pystytään tänä kesänä mitään rakentamaan. Mutta siihen se vain pikkuhiljaa nousee pystyyn. 

Kärhölle sai aika hyvin kuopan kaivettua, maassa ei ollut kovin paljoa kiviä tuolla kohtaa.
Täytin kuopat puutarhamullalla. 

Mutta sitten ruusujen kuopille täytyi tehdä argeologisia kaivauksia. Maassa oli niin isoja kiviä etten yrittänytkään nostaa niitä pois. Kaivoin ja rapsuttelin savista maata kivien välistä. Toisessa päädyssä, mihin kaivoin toiselle köynnösruusulle kuoppaa, rautakanki humahti melkein metrin syvyyteen kivien välistä. Maahan on jäänyt jonkinlaisia tyhjiökohtia. Eiköhän ruusujen juuret pääse luikertelemaan kivien välistä syvälle. Kivienhän luulisi lämmittävän ruusujen juuria. Ja taas selkä huusi, tauko, tauko !

 

Tämä ruusuorapihlaja on vajaa 2 metrinen pikkupuu. Kasvuvyöhykkeeksi on merkattu I-II, mutta näyttäis selviytyvän täällä kolmosellakin.
 
  

Ilma muuttui taas kalseaksi, vähän kuin perjantai 13 päivän tyyliin sopiikin.
Hyvä, kun en ottanut harsoja pois maissien ja muiden päältä. Nämä säät ovat niin vaihtelevia.
Seuraavalla hellejaksolla pitääkin mennä uimaan ettei kesä hurahda ohi. Siitä tulikin mieleeni, että Strömsössä rakennetaan ensi viikolla uusi sauna yhdessä päivässä. Pääseköhän sinne uimarit lämmittelemään ? Täytyypä käydä lukemassa juttua tarkemmin.
Mukavat viikonloput !


18 kommenttia:

 1. Ruusuorapihlaja on kyllä todella kaunis! Harmi, ettei menesty meidän korkeuksilla. Helmiorapihlajaa yritin, muttei pärjännyt sekään. Pergolasta tulee hieno:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ruusuorapihlaja kestää kylmänkin talven, viime talvi kun oli niin leuto.

   Poista
 2. Ruusuorapihlaja on kyllä todella kaunis puu! Se on hankintalistalla uudelle pihalle :) Mukavaa viikonloppua, kivoja nikkarointihetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina. Huomenna olis köynnöstukien maalausta tiedossa.

   Poista
 3. Ihana tuo ruusuorapihlaja! Hienon pergolan olette pystyttäneet. Siitä tulee todella kaunis, kun köynnökset kasvavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pergolaan tulee vielä köynnösristikot sivuille ja takaseinälle. Huomenna pääsenkin taas maalaushommiin.

   Poista
 4. Oih, ja voih! Saat pergolan. Minä olen mieheltä vinkunut jonkinmoista pergolaa pitkin kevättä. Ihana tuo ruusuorapihlaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se meilläkin kesti ja venyi. Köynnösruusut ja alppikärhöt on tuossa odottaneet toista kuukautta. Muut projektit meni edelle. Nyt alkaa olla :)

   Poista
 5. Todella kauniisti kukkiva ruusuorapihlaja. Tuollainen olisi ihana omallakin pihalla. Kiva pergola.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat aika pieniä, mutta lähempää katsottuna todella kauniita.

   Poista
 6. Rakastuin tuohon puuhun, kun näin niitä muutama vuosi sitten täydessä kukassa eteläisessä Ruotsissa, ja tokihan sellainen sitten muutti meidänkin pihalle. Nyt se on täydessä kukassa, enkä malttaisi tulla sisälle sitä ihailemasta<3

  VastaaPoista
 7. Minunkin pihalle ruusuorapihlaja!!! Harmi vaan ettei se taida menestyä näillä korkeuksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa kokeilla, jos löytyis joku suojainen paikka ;)

   Poista
 8. Kivan näköinen pergola teille tulossa. Tuo ruusuorapihlaja on kyllä kaunis! (Saisinkohan sellaisenkin meille jonnekkin latettua). Ihanasti kukassa myös pionit. Mulla ei taida pioni kukkia tänäkesänä. Keväällä äidin vanhan juurakon sain siirrettyä pihaani ja sehän hajosi... hengissä se näyttäisi olevan, mutten siinä ole kyllä nuppuja nähnyt. Onkin ehhkä parempi että lepäilee tämän kesän. Toivottavasti ensivuonna jo kukkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään taas maalasin lisää rimoja. Illalla saadaa aloittaa pystyrimojen laittaminen.
   Pioni voi tosiaan moittia siirtämistä, toivottavasti ensi kesänä kukkii.

   Poista
 9. Ruusuorapihlaja on minunkin suosikki. Minulla on kaksi tontin eripuolilla. Olen ihastunut sen kukintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukka on kyllä niin kaunis, miniruusu. Kuinka isoiksi teidän ruusuorapihlajat ovat kasvaneet ?

   Poista