maanantai 23. kesäkuuta 2014

Salaattivärkit lautaselle

 

Tämä on kesän parasta aikaa, kun puutarhasta saa hakea salaattivärkit lounaslautaselle. 
Keräsin tämän päivän annokseen eri värisiä lehtisalaatteja, basilikaa, tilliä, retiisejä ja sipulin. Luulin, että kasvimaalla kasvavat sipulit ovat talvivalkosipuleja, mutta tämä ainakin oli suureksi kasvanut hillosipuli tai vihersipuli. Ne ovat viime kesän peruja, lähtivät kasvamaan varhain keväällä lumien sulettua.


Retiiseistä tulee äidin kasvimaa mieleen, siellä oli aina näitä. Pieniä retiisit vielä ovat, mutta harvennan niitä syömällä. Retiisien kanssa kasvaa samassa laatikossa lehti- ja punakaalia. Siellä lepattelee kymmeniä pienen pieniä perhosia, vaikka harso oli kasvien päällä. 


Ja eikun mutustelemaan :P Kasvihuoneessa alkaa ensimmäiset Polana-vadelmat kypsyä.

Viinirypäleet tulevat lujaa perässä.

Sulassa sovussa Zilgan rypäleet & kurkku.

Ekat jalomaaraimet punertaa. 


Mies ruuvasi tänään valokatteen pergolaan.
Aika hyvä sattuma, kun rautakaupassa on 2,5 metrin katteita just 5 kappaletta jäljellä, mitä tarvitsimmekin. Aika kalliita katteet  ovat, ruuveista puhumattakaan. Ruuvit maksoivat melkein puolet katteen hinnasta, vajaat 90,-. Huh.huh, mutta pakko tuohon tarkoitukseen tehtyjä ruuveja on käyttää. Katteilla on muuten pitkä takuu, peräti 15 v. Toivottavasti nyt kestävät lumenpainot, tuulet ja raekuurot. 


Jihuu, nyt saadaan sateellakin istuskella puutarhassa.
Suunnittelin, jos kokeilisinkin erilaisia viinirypälelajikkeita pergolassa enkä laittaisi ollenkaan villiviinejä. Ruusut ja kärhöt toki istutan. Kysyin GreenCaren puutarhuri Minnalta, mitkä lajikkeet täällä menestyisivät. Hän vinkkasi, että erittäin lämpimässä paikassa pitäisi menestyä kolmosella Hasanski Sladki, Zilga ja Fabel. Lisäksi itse katselin netistä, että myös Sukrible voisi menestyä täällä. Täytyy tässä lähipäivinä kierrellä puutarhamyymälöissä. Samalla voisi ostaa kesäkukkia, jos kesä vaikka taas tulisi.


6 kommenttia:

 1. Sulla tuota satoa pukkaa. Meillä on kai surkein vuosi koskaan. Tomaatit ja kurkut ovat kamalassa jamassa, osa chileistä on lähinnä vitsejä. Viinirypäle Zilga heräsi lopulta kasvarissa henkiin, kun äkäpäissäni leikkasin sen alas. Olin jo keväällä leikannut sen oksia, muttei antanut mitään elonmerkkejä. Päätinkin siirtää sen kasvarista ulos uuden paviljongin pylvästä vasten kasvamaan. Jos sinne kupsahtaa, niin sitten ei ollut mun juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kävi samoin Himrod-rypäleen kanssa. Juhannuksena leikkasin sen alas, kun ei mitään tapahtunut. Jätin puolen metrin tapin ja heti sieltä alkas vihreetä pukkaamaan. Olis pitänyt jättää pidemmät tapit, ehkä ylempääkin olisi vielä lähtenyt. Eka talvi kait koittelee viiniköynnöstä ja on sen takia niin hidas.

   Poista
 2. varmasti maistuvat oman maan tuotokset paljon paremmilta, kuin kaupasta ostetut. Minulla ei kasva tällä hetkellä mitään suuhunpantavaa, kun kasvilavakin on purkutyön alla vielä. Joten ihan pikkasen käyp katteeks:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistuu kyllä hyvältä ja mikä parasta ei tarvi kauppaan lähteä.
   Ensi kesänä ehkä sielläkin sitten kasvaa herkkuja ruokapöytään :)

   Poista
 3. On se juhlaa hakea syötävää omasta maasta. Maistuvat paremmalta kuin kaupan tuotteet konsanaan. Ja ksvihuoneessasikin on jo vaikka mitä. Meillä näyttää tämä ensimmäinen kasvihuonekesä menevän aika lailla harjoitteluksi. Tomaatit aloittivat vasta nyt kukinnan ja kurkut kyllä kukkivat, mutta valmista ei näy tulevan.
  Tuo teidän pergola on upea. Kyllä siihen kannattaa vähän investoidakin, koska iloakin riittää pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista