sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Viikonlopun rakennuspuuhia ym.


Olenko mä tällaisia istuttanut viime vuonna ? Luultavasti luulin ostaneeni pinkkejä tai muuta punertavampaa, mutta meneehän nämäkin.

  


Lilat akileijat on vaikeita kuvattavia varjossa.

Viime kesänä istutetut kuunliljat lähtevät pikkuhiljaa kasvamaan.
Olen kantanut näillekin vettä useita kertoja, kun näytti alkukesän siltä ettei tapahdu mitään.
 


Tarkemmin katsottuna taitaa nämä alppiruusut olla eri lajiketta. Oikealla kukan terälehdet ovat pyöreämpiä ja pienen pieni sävyero. 


Pikkusuolla huomasin uusia kukkia, taitaapi karpalo kukkia.
Vein näillekin vettä, kun ei sitä taivaalta tule. Tai se vähä mitä viime viikolla satoi, haihtui samantien.

karpalo kukkiiPikkusuolla kukkii myös lakka (nupulla vielä), mesimarja ja pensasmustikat.

Pensasmustikkojen pienen pieniä raakileiden alkuja.
Pergolaoperaatio meni taas viikonloppuna eteenpäin. Perjantaina haettiin listoja köynnöskehikoita varten. Ja kaivoin yhden kuopan. Lauantaina saatiin maalattua listat kolmeen kertaan tai mies ne melkein maalas. Ja kaivoin taas yhden montun. Sunnuntaina ruuvailtiin listoja vaakatasoon, kunnes loppuivat. Ja taas mä kaivoin. Kuoppa/ päivä on hyvä tahti ettei selkä sano yhteistyösopimusta irti. Huomenna pitää hakea lisää listavärkkiä ja jotain muutakin puutavaraa ja maalipurkki. Tai oikeastaan tuo harmaa on öljyä, mihin sävytetään tuo väri. 


Istutuskuoppia on nyt kaivettuna 5. Päätyihin istutan köynnösruusut. Taustalle kärhön keskelle. Vasen ja oikea on vielä mietinnässä. Ajattelin kokeilla viinirypälettä tässä, sen paikka voisi olla oikeassa takareunassa. Jos se ei kuitenkaan kasva kovin nopeasti tai muuten menesty, ajatelin laittaa kumpaankin reunaan jotkut varmat, kuten säleikkö- tai imukärhivilliviinit. Ne saisivat olla peittävät ja nopeakasvuiset tuolla taustalla. Olisko ehdotuksia ? Laitoin kuoppiin 2 säkkiä puutarhamultaa kuhunkin. Ruusuille pitää varmaan hakea hevonkakkakompostisäkin ja sekoittaa sen pohjalle. 
 

Tykkään kyllä itse, että tuo ruskea-harmaa yhdistelmä sopii tähän meidän pihaan. Vaikka mies ei heti nähnyt harmaan sopivuutta ruskean kanssa, mutta tänään hänkin myhäili tyytyväisenä. Köynnösruusuihin pitäisi tulla tumman roosan sävyisiä, kärhöön valkoisia ja viiniköynnöksiin paljon vihreää niin eiköhän köynnöspergolasta aivan kiva tule. Istuimet katokseen on kans vielä harkinnassa. Olen ihastellut riippuvia polyrottinkituolia, mutta ne vievät paljon tilaa ja ovat kalliita. Kahdenistuttavat sohvat kumpaankin päähän voisi olla kivat. Keskelle pitäisi mahtua pieni pöytä. Täytyypä mennä ens viikolla katselemaan pihakalusteiden alennusmyyntejä. Olin näkeväni, että jossain nekin jo alkoivat.

13 kommenttia:

 1. Hieno Pergola tulossa. Hyvät suunnitelmat. Villiviini on on peittävä, mutta jos se alkaa tehdä kukkaa, saattaisi menestyä myös ihan viiniköynnöskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan sitä viiniköynnöstä on kokeilla, kun sen sanotaan menestyvän avomaallakin. Pitäis löytää joku hyvä lajike. Zilga vois olla, mutta haluaisin kokeilla jotain muuta, kun se meillä on kasvarissa.

   Poista
 2. Ihanaa kukkaloistoa...on tämä aika vuodesta vaan niin kivaa....) Tuosta perkolasta lulee ihana, kun köynnökset kiertävät siinä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kaivamani montut riittävät, kun ympäröivä maa on savista ja kivistä 20 cm.n jälkeen.

   Poista
 3. TERVETULOA uusille lukijoille ellu, Ulla ja muut :) !

  VastaaPoista
 4. Hieno pergola ja köynnökset vain kruunaavat kokonaisuuden. Selkävaivat ovat kyllä viheliäinen este puutarhahommille. Pitää aina muistaa olla varovainen, ettei mene kokonaan jumiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, pitää taottaa hommia tämän tästä. Mutta onneksi näyttäis menevän parempaan päin.

   Poista
 5. pergola on jo nyt tosi kaunis! Mäkin niin haluaisin pergolan tai edes ruusuportin. Mulla ei juuri ruusuja ole, mutta köynnösruusu jotenkin houkuttaisi. Tosi hyvää jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timpuri kiittää :)
   Toivottavasti saan köynnösruusut tarkenemaan talven, ne pitää muistaa peitellä.

   Poista
 6. Aiemmin tänään kyselin toiseen postaukseesi, että mahdatko tietää mistä johtuu pensasmustikoiden kukintojen kuihtuminen.. Mutta rupesin selailemaan muita postauksiasia aiheesta ja nuo tässä olevat ruskeahkot kukat näyttävät vähän samanlaisilta kuin omani..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasinkin kysymykseesi s-postilla. Nuo ruskeat taitavat olla ihan vain kukinnan jälkeen kuivettuneita kukkia.

   Poista