tiistai 1. heinäkuuta 2014

Sitruuna- ja viidakkokurkut ym. yölämmityksessä


Ostettiin tosiaan tässä alkukesästä työmaavalaisimen näköinen infrapunalämmitin kasvihuoneeseen. Siinä on punertavanoranssi valo, joten illalla ja yöllä kasvari näyttää hohtavan kuin lämmin auringonlasku.


Lämmitin asennettiin keskelle kasvaria olevaan tukipaaluun. Oikeastaan muualle ei voinut laittaa, koska kasvihuonemuovi on seinillä heti takana. Lämmitin kääntyilee vaakatasossa eri suuntiin. Aivan koko huoneeseen se ei käänny vaan reunat jäävät ilman valoa. Mutta on tuo näyttänyt aika hyvin riittävän. Mielenkiintoista nähdä kesäkuun sähkölasku, paljonko tulee lisämaksua normaaliin verrattuna.Paprikoihin iski kirvat. Sumuttelin niihin pari kertaa Natriaa, joka on tuhohyönteisten torjuntaan tehty luomutuote. Nypin paprikoista alimpia lehtiä pois, että raakileet saavat valoa. Ja lähti siinä samalla osa kirvoistakin.

Punaista chiliä kypsymässä.

Näistä on tulossa punaisia porkkanapaprikoita - RMP 


Hommia piisaa.. 
Nämä veijarit taitavat olla vähän ylityöllistettyjä, kun pyörivät joskus niin vihaisena ympäriinsä. 

Ruukkutomaatti tai toiselta nimeltään sydäntomaatti Evita kasvaa pensasmaisesti. Korkeutta sille pitäisi tulla 50 cm. Tämä mietti tosi kauan ennenkuin lähti kasvamaan. Evita on Kauppilan fb-arpajaisista voittamiani tomskuja.


Aitokiivi Jenny on nyt päässyt vauhtiin. Se on lykännyt paljon uusia sivuverson alkuja.
En tiedä johtuuko siitä, kun leikkasin pois varastossa kasvaneita lehtiä. Ne muuttuivat ulkona lähes valkoisiksi. 

Oliivi on kasvattanut uudet lehdet.


Viidakkokurkku on uusi tuttavuus. Sen versot ovat ohkaisia ja taipuvaisia. Kurkku tarvitsee ehdottomasti tukikeppejä, mitä pitkin kiivetä ja tarttua kiinni. Parempi olisi tukiverkko, mutten ole saanut aikaiseksi tehdä.


Viidakkokurkunalut ovat pikkuriikkisiä. Jännä nähdä kuinka pieniksi ne jää. 
Luin Puutarhasi elämään kuvastosta, että 3 cm kokoisia pitäisi tulla. Maultaan ovat hapahkoja. Viidakkokurkkuja voi napostella sellaisenaan tai käyttää salaattiin ja pikkelsiin.Kasvihuoneen toinen puoli vapautui, kun vein sohvakaluston pergolaan. Nyt siihen mahtuu pienistä taimista esikasvattamani tomaatit ja muut. En vain ole onnistunut näitä tomaatin taimia kasvattamaan vankoiksi. Ja lehdet ovat vähän kippuraisia ja yhden varsi epämuodostunut ja paksu. Nämä ovat voineet saada kylmääkin, kun ovat olleet kasvihuoneen reunoilla.

Sitruunakurkku on toinen uutuuteni. Tässä ruukussa kasvaa yksi isompi ja kaksi pienempää sitruunakurkkua. Isomman ostin taimimyymälästä ja pienemmät kasvatin itse siemenistä. Laitoin pikkutaimet samaan ruukkuun, kun epäilin etteivät taida kasvaa. Mutta ovat nekin lähteneet ja nyt ruukussa on tungosta.


Tuossa suurimmassa taimessa on pari pyöreää karvaista sitruunakurkun alkua.2 pientä alkua on siemenistä kasvattamiani. Schetelig Oy lähetti kokeiluun nämä siemenet keväällä.
Sitruunakurkku kuulostaa jo nimensä vuoksi niin mielenkiintoiselta. Kuvassa kurkut ovat tosiaan sitruunaa muistuttavia keltaisia ja pyöreitä. Korjuukypsät kurkut ovat sitruunankeltaiset, malto valkoinen. Kurkun pitäisi voida syödä kuorineen. Maun sanotaan olevan miedon hedelmäinen ja hapahko.Pitkästä aikaa nyt tuntuu ilmat vähän lämpiävän. Viime yönä en laittanut lämmitintä päälle, kun puolen yön paikkeilla näytti vielä 13 astetta. Nyt aamulla, heinäkuun eka päivä muuten, aurinko paistaa :)


12 kommenttia:

 1. Rehevää ! Sulla on viidakkokurkut paljon rehevämpiä kuin mulla, mulla menee narua pitkin ja ovat itsekin aika naruja :D Viime vuonna sain tasan yhden kurkun, mutta minusta on niin hauska kasvi että yritän toistamiseen. Sitruunakurkku kuulostaa mielenkiintoiselta, jään seuraamaan mitä siitä pidät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viidakkokurkussa on pieniä alkuja jonkin verran, osa on varissut. Narut olisivatkin parempia kuin kepit. Sitruunakurkut alkavat nyt vähän kellertää.

   Poista
 2. Upealle näyttää. Mulla ovat kaikki surkeina ja jo toiset kurpitsan- ja kurkuntaimet menossa ensimmäisten palelluttua. En lämmitä kasvaria, enkä suojaa avomaalla, joten siinä syy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tämä Suomen suvi aika haastava hyötykasveille.

   Poista
 3. Voi mitä satoa oletkaan saamassa. Chilit, tomaatit ja paprikat jo noin upeassa kasvussa kuten tuo kiivikin. Lämmittimestä on varmaan tällaisena kesänä paljon hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chilit, paprikat ja isot tomaatit olivat jo niin hyvän kokoisia ostettaessa, että mikäs tässä jatkaa kasvatuksia. Luulenpa, että lämmitin on pitänyt kurkut ja muut terveinä.

   Poista
 4. Mahtava sato ja niin paljon erilaista sinulla on siellä kasvussa. Luin viime viikolla (muistaakseni) tuosta sinun hankkimastasi infrapunalampusta ja lähdin metsästämään samanlaista tai -tyyppistä. Kaikki infrapunasysteemit näyttivät menneen erinomaisesti kaupan ja löysin pakkasvahdin/lämmittimen, joka pitäisi piakkoin virittää kasvihuoneeeseen (ei maksanut paljoa). Nyt on kyllä luvattu huomattavasti lämpimämpää, mutta onhan vielä syksy edessä ja keväitä ja kesiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut muutkin liikkeellä. Onko ostamassasi lämmittimessä termostaatti ? Meidän pitäisi hommata vielä sellainen niin ei tarvitsisi itse laittaa joka ilta päälle.

   Poista
 5. Näyttää upealta. Meillä meinaa kaikki olla kituliasta, kun emme ole lasihuonetta lämmittäneet. Kurkkuja paleltui ulkona täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nyt lämpenee. Tämä päivä oli ainakin kesäinen täällä, aivan shortsikelit.

   Poista
 6. Mulla on kyllä niin kitukasvuista kasvihuoneessa ettei ole koskaan ollut! Ainoastaan paprikat ovat tykänneet tästä ilmastosta, niissä on runsaasti alkuja ja isojakin jo. Sulla on ihanan rehevää ja kyllä nuo omat tomaattisikin vahvistuvat, saat nähdä.

  VastaaPoista