perjantai 22. elokuuta 2014

Pavut maissien kavereina


Salkopavut 'Blue Lake' ja 'Markant' ovat kasvaneet sitkeästi kuivana ja kuumana kesänä. Täytyihän niitä muutaman kerran kastella heinäkuun helteillä, kun lehdet alkoivat kellastumaan. Nyt vettä on tullut jo pitkän aikaa ja tulee melkein joka päivä. Pavut kasvoivatkin yhtäkkiä pituutta 20 cm.n asti. Olenkin keittänyt niitä ruuan lisukkeeksi. Seuraavat satsit aion pakastaa esikeitettyinä.


Pavut kasvavat kaareksi taivutetuissa teräsverkoissa maissien kaverina. Pavut kiertävät verkkoa ja kun se loppuu, matka jatkuu maissien vartta pitkin kohti korkeuksia. Pisimmät maissit ovat 3-4 metrin hujakoissa.


Sokerimaissit ovat 'Sweet Nugget' ja 'Northern extra sweet' lajiketta. Laskeskelin, että reilut 10 maissintähkää on tulossa. Syksyllä päästään taas grillailemaan.


Samo-omppuja tulee taas hyvin. 
Tämä on puutarhan tuottavin puu, se antaa joka vuosi runsaan sadon.
Pikkuhiljaa omput alkavat kypsymään. Olemme kyllä jo syöneet niitä reilun viikon verran, vaikka vähän ovat vielä kirpeitä.


Juu olen tehnyt raakileharvennusta, ehkä vähän enemmänkin olisi voinut.

Pyöreät pikkuporkkanat ovat hauskan näköisiä. Ja vaaditaan vähän sorminäppäryyttä kuorittaessa, meinaavat pomppia pitkin tiskipöytää. Siemenet sain muistaakseni Kerttulin blogiarpajaisista.

Keltaista paprikaa kypsyy kasvihuoneen seinustalla.

Punaiset chilit ovat myös kasvaneet helteistä asti kasvihuoneen ulkoseinustalla. Lämpöä on riittänyt siinäkin ja melkein kaikki chilit on jo käytetty kastikkeissa, wokeissa, paistoksissa.

Sitruunakurkkuja kypsyy pari/ viikko.

Sitruunakurkku kukkii keltaisin kukin ja kasvaa pitkin kasvihuoneen laattiaa.
Osan versoista nostin tukinarujen varaan.

Kiemurasitruunakurkku kasvaa ja kiemurtaa lisää ja lisää :D

Yksi kasvihuonekurkun taimi on pysynyt hengissä ja siitä saadaankin edelleen kurkkuja.

Viidakkokurkut eivät meinaa tuosta parista sentistä enempää kasvaa. Aika kirpakkoja ovat, niihin täytyy makunystyröiden pikkuhiljaa totutella ;)


Leikkasin satoa tuottaneet vadelmakasvustot pois kasvihuoneesta. En tiedä, pitäisikö siirtää kaikki vadelmat sieltä pois. Keväinen matotaistelu ei houkuta, toisaalta kesäinen vadelmasato oli hyvä. Pitäisi jaksaa kaivaa niille ulos uusi tarha, vanha on liian ahtaassa paikassa kasvihuoneen ja raja-aidan välissä. Kun vain tietäisi mihin ??


Yritin ottaa auton ikkunasta auringonlaskukuvia, mutta ei ne oikein liikkuvasta autosta onnistu. Kävimme kotikonnuilla synttäreillä. Lähtiessä aurinko hehkui punaisena laskiessaan viljapeltojen taakse.
14 kommenttia:

 1. Tuntuu että sulla on toi vihreäpeukku kohdillaan, kaikki kasvaa kohisten. Mulla ei tullut pavuista satoa ollenkaan, maissia kyllä tulee vallan neljä tähkää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa täällä vain olla suotuisat kasvuolosuhteet ;)

   Poista
 2. No on sulla herkkuja. Tuleeko noi kurkut kaikki itse syötyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne on itse popsittu, mitä nyt pari olen antanut siskolle maistiaisiksi. Ei ole kyllä tarvinnut kaupan vihannestiskillä poiketa pitkään aikaan.

   Poista
 3. Mahtavan maittava sato kasvamassa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva hakea omasta puutarhasta ruokaa pöytään :)

   Poista
 4. Saat hyvä maissisadon. Minä en kasvattanut maissia tänä vuonna ollenkaan. Kurkkuja saatiin peräti kolme kappaletta. Kuolivat yksinkertaisesti pystyyn hoidosta huolimatta. Mukavaa viikonloppua, Eija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan vain lämmin syksy jatkuu, että maissit ehtii kypsyä.
   Kurkut ovat niin herkkiä kaikille muutoksille.
   Samoin sulle Satu !

   Poista
 5. Upeat auringonlaskut sait kuvattua! Olet saanut kasvariisi aika viidakkomaisen tunnelman, kuinka saat vierekkäin eri maissilajit kasvamaan, kun ohjekirjaa neuvoo toista? Kivipellon kurkut kärsivät kuumuudesta kastelusta huolimatta, sato jäi vähänlaiseksi tänä vuonna, rittää kyllä talveksi kuitenkin.

  terveisin

  Kivipellon Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilen nyt miten eri lajikkeet kasvavat vierekkäin. Siellä on muuten vielä kolmattakin lajiketta, mitkä ostin valmiina esikasvatettuina. Yleensä olen laittanut yhtä lajiketta kerralla, mutta tänä keväänä oli ongelmia esikasvatuksessa.

   Poista