perjantai 5. syyskuuta 2014

Elonkorjuuhaaste

http://pinuski.blogspot.fi/2014/08/villa-victorian-elonkorjuuhaaste.html

Pinuski Villa Victoria -blogista on laittanut liikkeelle elonkorjuuhaasteen, se tuli minulle Betweeniltä Rikkaruohoelämää blogista. Haaste kuuluu seuraavasti:

"Puutarhat ovat vielä täydessä kukassa ja hyötypuutarha tuottaa satoa. Miksi emme jakaisi tätä iloa ystäville, kavereille, työtovereille, naapureille, sukulaisille jne.? Haastan teidät bloggarit ja blogien lukijat ilahduttamaan ainakin yhtä henkilöä puutarhan sadolla.  Mukavinta olisi, jos jakaisit haastetta omassa blogissasi ja kertoisit, kuinka sinä olet muistanut jotakuta puutarhan antimilla. Haasteen voi napata kuka tahansa, vaikka sinua ei olisi nimeltä haastetukaan. Voit myös käyttää ylläolevaa kuvaa haasteessa."Tämä onkin kiva haaste, muistetaan blogistanian ulkopuolella olevia ystäviä. Puutarhan antimia olen tavannut tuikata sukulaisille mukaan. Tai itse mennessämme kyläilemään, otan mukaan, mitä kulloinkin löytyy kypsänä. Määräthän ei yleensä suuria ole, mutta tykkään viedä maistiaisia. Siitä saa itselle hyvän mielen, kun muutkin saavat maistella kasvatuksiani. Systeri tässä juuri poikkesikin ja haki Vaasan bloggarien järjestämältä kirpparilta ostamani Robinin kirjan. Ostin kirjan sukulaistytölle, innokas Robin-fani, kun on. Mukaan lähti myös omppupussi, Samot ovat nyt kypsiä. Vein myös naapurille omppumaistiaisia. Aikaisempina syksyinä olen vienyt luumuja ja omppuja työpaikalle, mutta tänä syksynä olen "vain" kotitöissä. Ei sen puoleen, täältä kotoa työt ei lopu koskaan. Satoa korjatessa ja säilöessä loppukesä menee hurjan nopeasti. Oikeastaan, jos olisin töissä, en varmasti jaksaisi kaikkea satoa kerätä ja säilöä. Sitten on niitä hommia, jotka aina jäävät tekemättä. Niinkuin varaston siivoaminen ennen syksyä, jota olen yrittänyt tehdä jo monena vuotena. Mutta, kun tavarat tuppaavat lisääntymään samaa tahtia, kun jotain laittaa pois. Nyt olen saanut valkattua tavaroita pari peräkärryllistä kaatopaikalle ja pari autolastillista lahjoituksiin. Vielä on kuitenkin järjestelyä jäljellä. Lähinnä sellaista, mitä voisi laittaa kirpparille myyntiin, kun vain viitsisi. Ajattelin kokeilla fb-kirpparia.Tänä syksynä varaston on oltava järjestyksessä ennenkuin vien sinne talvetettavat kasvit. Ajatus lähti nyt rönsyilemään, varaston siivous ei taida olla elonkorjuuta. Tai enpä tiedä, korjataanhan siinäkin elämän varrella kerääntynyttä, laitetaan kierrätykseen tai heitetään pois.Chilit ovat tänä syksynä olleet lasten suosiossa. Niitä on napsittu suoraan pensaasta ja kokeiltu, tuleeko liekit suusta. Olen varoitellut, ettei saa liikaa syödä vatsapurujen takia. Itsellä chilit närästää tosi helposti. Maidon juonti päälle on hyvä niksi, itse en vain pysty maitoa juomaan. Laitan usein lapsille koulun jälkeen välipalatarjoiluna paprikansiivuja, tomskuja, kurkkuviipaleita, porkkanaa, herneitä, marjoja, omppuja, luumuja, mitä sattuu kulloinkin löytymään. Kaikkien suosituin taitaa olla pensasmustikka, niitä ei paljoa pakastimeen asti riitä. Pääasia, että vitamiinit menee tuoreeltaan käyttöön.  


Siiri pyydysti sudenkorennon. Kärpäset ei meillä enää kauaa pörise, Siiri viilettää niiden perässä pitkin sohvia, pöytiä, verhoja. Välillä tuntuu, että tämä kissa osaa lentää. Ernergiaa löytyy vaikka muille jakaa.
Nyt on vain tullut jokin pissailukausi. Sänkyyn Siiriä ei voi päästää ollenkaan, muuten se lirauttaa sinne oitis. Sohva ja säkkituoli on päätynyt myös hiekkalaatikon korvikkeeksi. Siiri on käynyt tähän asti 2 kuukautta niin hienosti hiekkalaatikolla. Oliskohan nyt jo aika käydä eläinlääkärillä ?


10 kommenttia:

 1. Oletpa ollut huikean ahkera, "vain kotitöissä", totta kai varaston siivous on elokorjuuta tai olisiko elon korjuuta...Syksyn sadon antaminen, vaikka maistiaisiksi on mukavaa puuhaa, meillä töissä on rouvat sanoneet että he ovat luulleet että tomaatti on "vain tomaatti", ennekuin vein kasvarista kaikenlaisia tomaatteja, ja joskus sitten vähän muutakin. Kasvarissani on myös chiliä, sellainen hassu joka muuttaa kypsyysasteeltaan väriä ja on kai kypsä punaisena, ne on tyttärelle ja hänen avomiehelle, itse en välitä tulisesta, valkosipulin ponnekkuus riittää. Meillä oli yhtenä vuotena paprika (piti olla hyvin makean paprikan siemen) olikin tuhannen tulimmainen, no tytär siitä salaattia ja maistoi tehdessään, sai siitä kovat poltteet että soitin ensiapuun ja sitten myrkytyskeskukseen. Avuksi käskettiin ottamaan sitruunan mehua ja laittamaan sitä ihollekin, ja se auttoi, tosin pieni pistely oli muutaman päivän. Onpa Siiri suloisen näköinen pikkuneiti, jokohan hänet on leikattu?

  terveisin

  Kivipellon Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Siiriä vielä leikattu, oliskohan aika jo ? Ikää on nyt 5 kk.
   Hyvä tietää, että sitruunan mehu auttaa, jos chilit muuttuu liian tulisiksi. Tuo meidän chili ei ole tulisimmasta päästä, mutta kyllä silläkin yksi ruoka on mennyt piloille. Tai se oli vain mun mielestä liian tulista, kun olen tällainen herkkävatsa.

   Poista
 2. Juuso on pennusta asti ollut tosi siisti kissa. Ensimmäisen puolen vuoden aikana se pissasi ainoastaan tyttären säkkituoliin, joka olikin sitten hajun vuoksi heitettävä pois. Ei siitä saanut hajua millään lähtemään. Luulen, että pissaamisen syy oli se, että tytär jätti kissan liian pitkäksi aikaa yksin huoneeseensa. Juuso leikattiin 7 kk:n ikäisenä. Vielä ei varmaankaan ole mikään kiire Siirin leikkaamisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans säkkituoli terassilla tuulettumassa, taitaa päätyä kaatopaikkakuormaan. Se varmaankin tuntuu kisun tassujen alla vähän samanlaiselta kuin hiekkalaatikko.

   Poista
 3. Eikös naaraskissan voi leikkauttaa 6kk:n ikäisenä. Kannattaa googlata tai kysyä eläinlääkäristä. Meillä on molemmat kisut leikattu. Pysyvät paremmin kotipiirissä. Ihanat satokuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää soitella eläinlääkärille.
   Satoa saa korjata taas päivittäin, kun omput ja luumut on kypsiä.

   Poista
 4. Ihana Siiri! Inhoan varaston siivoamista. Varasto on aivan liian pieni ja ei siksi kestä järjestyksessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ja vaikka tilaa olis enemmänkin, silti paikat on aina täynnä. Yritän pyrkiä siihen, että olis vain tarvittava.

   Poista
 5. Hurmaava haaste on kantautunut jo minunkin korviini ja vastaan otettu!
  Täällä etelässä vai sato on hieman erilainen...mutta sitruunapuuni tuotta sen verran, että jakoon vaan naapureille!
  Lähetän vielä kottikärryllisen lämpöä sinne täältä auringon alta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lämpö tulikin perille, tänään on ollut t-paitakelit, ihania loppukesän päiviä !
   Aiai, saat kerätä sitruunasatoa ! Olen yrittänyt sitrusten kasvatus täällä pohjolassakin, mutta en ole vielä onnistunut.

   Poista