maanantai 22. syyskuuta 2014

Ensimmäisiä tyrnejä, sinivatukkoja, karpaloja

ensimmäiset tyrnimarjat


Mieheni halusi ostaa keväällä tyrnipensaaat, tytön ja pojan, lajikkeet hmm. olisiko ollut Raisa ja Rudolf ?
Siellä ne metsän reunassa aloittelevat yhteistä taivalta ;) Meillä on kasvanut papan mökillä aikaisemmin tyrnipensaita. Muistan vain niiden vitamiineja täynnä olevien marjojen ärsyttäneen masuja aika nopeasti. Eli minulle riittäisi hyvin tällainen muutaman kymmenen marjan sato. Saahan tyrnistä toki vaikka mitä herkkuja aikaan, oma suosikki on tyrni-appelsiinimehu tai kiisseli. Täytyykin käydä poimimassa loput pois, jos ensi yöksi ennustetut halla ja räntäsateet tulevat.  Sinivatukat tekivät nyt ensimmäisen kerran marjoja. Köynnöstävä piikkinen pensas kasvoi aikaisemmin vadelmapenkin päässä, mutta siirsin sen viime vuonna mustikkamaalle. Siinä se näyttää viihtyvän happamassa maassa. Linnut olivat ehtineet jo popsia suurimman osan vatuista. Marjojen maku oli tosi mieto ja vetinen. Mutta pääasia, että näytti minkälaisia sinivatut ovat. Tämä onkin kukkinut aina liian myöhään, menestymisvyöhyke on aika rajoilla.

Muutama mesimarjakin löytyi vielä.

Karpalo odottelee kylmiä öitä. 
Nämäkin ovat ensimmäisiä laatuaan. Istutin karpalon taimia edellis keväänä.


Sitruunaköynnös/ palsamiköynnös 'Schisandra chinensis' ei vielä kukkinut. Se on kellertävälehtinen pensasmustikoihin verrattuna. Istutin senkin viime kesänä mustikkamaalle sinivatukan viereen.


Punakaneli omppuja tuli aika vähän. Mutta mehukkaita ovat.Nyt kun yöpakkasia on lupailtu ensi yölle, nostin rosmariinin ja oreganon terassilaatikosta pesuun.
Huuhtelin juuripaakkua, että mahdolliset ötökät jäisivät ulos. Istutan pikkupuut uuteen multaan ja tuon ne sisälle talveksi.

rosmariini & oregano kylvyssä

syysvuokko


Nyt täytyy lähteä viinirypäleiden poimintaan. Kerään Zilgan tertut kasvihuoneesta ja katson paljonko niitä tulee. Sitten mietitään, josko kokeilisi viinin tekoa tai keitänkö vain mehua ?8 kommenttia:

 1. Tyrni onkin valtavan vitamiinipitoinen marja ja se saattaa toisinaan äkkiseltään saada aikaan vatsanpuruja. Minulla ei tullut tänä syksynä tyrneihin marjan marjaa. Minulla on kaksi Tyttiä ja Tarmo. No ensi vuonna sitten.... ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrniä riittääkin muutama marja päivässä. Toivotaan, että ensi kesänä tekee marjoja.

   Poista
 2. Mahtavasti sulla on noita erikoisia kasveja. Ja satoakin vielä. En usko että gojikaan kerkeää marjoihin saakka, kun vasta on kukat.. Ensi vuonna laitan sille suojan kasvihuoneen viereen, jossa se nyt kasvaa, vanhoista ikkunoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kans gojit vielä kukkii, niinkuin joka vuosi näin myöhään. Niihin ei taida meidän lämpö riittää. Onkohan kukaan saanut gojin marjoja ? Ei nyt äkkiseltään tule mieleen, että olisin missään blogissa niitä nähnyt.

   Poista
 3. Ihanat yrttipuut! Ja kaikkea muita ihanuuksia! Syöttekö kaiken itse? Mahtaa kellarisi pullistella purkkia ja purnukkaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pullistelee vain pakastin ja vatsat ;D Suurimman osan syömme itse ja vähän talkoisiin osallistuu sukulaiset ja tuttavatkin. Varsinkin luumu ja omena-aikaan, kaikkeen ei enää omat vatsat veny.

   Poista
 4. Mahtavasti rypäleitä! Toivottavasti meilläkin vielä joskus. Ainakin hyvät mahdollisuudet on satoakin vielä saada, kun seitsemän viiniköynnöstä on nyt kasvamassa.:) Sama juttu gojin kanssa. Kukkii aina niin myöhään, ettei ehdi marjat kehittyä. Ja niin piti jo seuraavana vuotena istutuksesta antaa satoakin. Ei oikein viitsisi alkaa sitä kasvihuoneessa kasvattamaan.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin odotettavissa suuret rypälesadot !
   Goji tosiaan kukkii meilläkin vasta nyt. Se kasvoi aluksi kasvihuoneessa, mutta sehän täyttäisi koko huoneen. Otin kuvan gojipensaasta ja se on n 3 m korkea, 2-3 m leveä. Voihan sitä leikata ja olen leikannutkin, mutta vie silti paljon tilaa. Se on kasvanut monta vuotta kasvihuoneen etelä seinustalla, mutta siinäkään ei lämpö riitä. Mietin justiin, että pitäisi siirtää se pois varjostamasta kasvihuonetta. Gojille pitäisi tehdä oma kasvihuone ainakin kevääksi niin se voisi alkaa kukkia aikaisemmin.

   Poista