tiistai 23. syyskuuta 2014

Viinirypäleet, tomskut ym. suojaan pakkaselta


Nyt tuli kiirus ! Jo edellisyöksi lupailtiin hallaa, joten poimin kaikki kypsät viinirypäleet.  Eilen aamullakin oli vielä miinuksen puolella ja iltapäivästä alkoi raekuurot. 


Zilga rypäleitä tuli tosi hyvin tänä kesänä. Viiniköynnöksiä kannattaa leikata, niin niihin muodostuu enemmän terttuja. Nämä rypäleet kasvavat kasvihuoneessa. Ne on tuettu seiniin ja kattopalkkeihin.


   Osa oli vielä puolikypsiä, mutta poimin niistäkin suurimman osan. Muutamia rypäleitä jätin, katsotaan nyt kuinka kestävät kylmää.

Alareunassa on aitokiivi 'Jennyn' lehdistöä. Se pitäisi taas kantaa varastoon ennen kovia pakkasia. Astetta paria se ei vielä moittinut. Sillä on köynnöstuki, mutta siirto on aina hankala ettei katkoisi versoja.Nämä ovat toista lajiketta. Luulin niiden olevan vaaleaa rypälettä, mutta eipäs ollutkaan. En nyt sitten tiedä keitä nämä ovat ? Ripukat ovat punertavia, rypäleet vähän suurempia ja harvemmassa kuin Zilgassa. Makukin on hieman erilainen, täyteläisempi.


Melkein sangollinen tuli. 
Mietin viinintekoakin, mutta päädyin maijalla mehustamiseen. Olisi pitänyt lähteä ostamaan viinintekotarvikkeita, lasipulloja ym, laiskuus iski. Jospa ensi kesänä perehtyisi asiaan (tai talvi-iltoina). Luumuista tulisi kuulemma myös hyvää viiniä. Mutta rypälemehusta tuli myös hyvää, parasta mitä olen keitellyt. Nypin viinirypäleet irti ja laitoin sokeria kerroksittain maijaan. Näistä tippui 5 litraa tiivistettä, eli laimentamalla ainakin 15 litraa, nam !Poimin kasvihuoneesta kaikki muutkin pois, loput viidakkokurkut, tomskut, paprikat. Sydäntomaatit ovat pisaran mallisia. En oikein pitänyt niiden mausta, pikkasen kirpeitä.

Paprikatomaatti on hyvän makuinen.

Baby-porkkanat ja tavikset ehtivät kuivahtaa aamupäivän auringossa.
Keräsin maissitkin, mutta se sato meni pilalle. En ottanut edes kuvaa, kun otti niin päähän. Suurin osa jäi raaoiksi ja osaksi kypsyneissä oli jo ötököitä. Niin ja eri lajikkeita ei tosiaan kannata sekoittaa, tulipahan sekin kokeiltua.

Loput kriikunat poimin raekuurossa, näpit jäässä, hrrr. kun oli jo kylmä !

Pakkohan se oli jo punaluumujakin poimia, kun talvi tekee tuloaan. 
Ja kyllähän sieltä kypsiä löytyi yläoksilta. Nämä ovat kasvaneet suuriksi möllyköiksi, niissä on jo syötävääkin enemmän kuin yksi suupala. Makeutta ei ole yhtä paljoa kuin siniluumuissa. Hyvä niin, koska 'Sinikoista' tuntui jo tulevan sokerihumalaan. Makeat luumut nostattavat oikeasti sokeriarvoja ja sen kyllä huomasi. Suuta kuivasi ja janotti koko ajan. Tuleepahan juotua vettäkin enemmän.

Punakanelit odottavat rouskuttelijoita


Hauskaa viikkoa, räntä-, rae-, vesi- ja lumisateista huolimatta !
Ja pian on taas perjantai ja uusi Vain Elämää- jakso tulee ! Tykkään, tykkään, vaikka itkeä pitääkin :) 
Sitä odotellessa, voisi jatkaa kasvimaan ja kasvihuoneen siivousta. 


12 kommenttia:

 1. Onneksi ehdit sadonkorjuuseen. Varsin hyvä sato tuli sentään, vaikka menetyksiäkin tulee. Maisseista olen joskus lukenutkin, että tuulipölytteisiä maisseja ei kannata kasvatella toisen lajin kanssa lähekkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kans maisseista lukenut, mutta kaikkihan pitää kokeilla kantapään kautta ;D
   Mitenkäs se sanonta meneekään; "ei usko, ennenkuin itse näkee", pitää niin paikkansa :D

   Poista
 2. Huhhuijaa, ihan hengästyttää nämä sun satopäivitykset! Tosi hienosti oot saanut viinirypäleitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, hyvä kun ei väsytä, sen verran monta satopäivitystä on tullut ;)

   Poista
 3. Ai mahdoton, miten paljon kaikkea herkkua, ihmeellistä suorastaan:)

  VastaaPoista
 4. Onpa mahtavan näköisinä riippuvat rypäletertut, ihan kuin jossain huomattavasti paljon etelämpänä! Harmillisen aikaisin kyllä tuli näin kylmää. Jätin itse vielä kypsymättömät kasvihuoneeseen, mulla eivät rypäleet ole läheskään noin pikällä, ovatkin tänä vuonna harvinaisen myöhässä - ehkä se kesäkuun sää? Toivottavasti kylmyys pian hellittää.
  Mutta onneksi ihana Vain Elämää lämmittää mieltä täälläkin, mielestäni kaikkien aikojen paras porukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko meillä rypäleitä auttanut kesäkuulla öisin lämmittämä infrapunalamppu, kenties. Säätiedotuksis lupailtiin viikonloppuna uudestaan lämpenevää. Toivottavasti teilläkin rypäleet ehtivät kypsymään.
   Huomenna on jo perjantai !

   Poista
 5. Taas olivat kuvasi oikeasta herkkujen maailmasta! Ihan kuin jostain etelän maasta...Madeiralta...auringosta!

  Kivipellossa viinirypäleet jostain syystä kypsyivät hyvin varhain (Zilga), saimme niistä ämpärillisen ja laskimme mehuksi tuoremehutykillä (ennen lomamatkaa), tulipas aika hyvää! Tulimme viime yönä Madeiralta ja siellä saimme maistaa paikallisen mestarin punaviini-madeiranmakuista-omaviiniteosta, kaksi vuotta vanhaa, ja kuinkas ollakaan, Zilgan maku sieltä paistoi läpi, tulikohan tanniini Zilga-mehun ajossa siemenistä, niistä saisi kai aika hyvää viiniä ajan kanssa ilman neitosten rypäleen poljentaa (ja sikajuhlia). Ystäväpariskusta oli tehnyt Zilga-viiniä, ns, neitotekniikalla survoen, mutta sanoivat etteivät olleet saaneet siihen happamuutta kuitenkaan, eli koneella jos surruuttaa... Ämpärillisestä rypäleitä tuli noin kolme litraa mehua, vaahtoa vain vähän...sanoin herra Kivipellolle että on talvi aikaa perehtyä viiniasiaan ja harkita lisäsiipeä maakellariin!

  Aurinkoisin terveisin

  Ruskettunut kalpeanaama Kivipellosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kuulumisia Madeiran matkaltanne ! Voih, nyt kyllä tekisi hyvää lähteä etelän aurinkoon rentoutumaan. Ja että sielläkin viljellään Zilgaa, vaikka muutkin lajikkeet menestyvät. Ei sinänsä, että Zilga olisi muita huonompi, omaa tietämättömyyttä vain. Ensi talvena sitten perehdytään viinintekoon teillä ja meillä.

   Poista
 6. Wau, miten ihana viinirypäle. Minä viime kesänä ostin samaista lajiketta. Silloin kasvoi vielä. Mutta nyt on vain runko jäljellä, onkohan mennyttä kalua. Kasvupaikka on etelänpuoleisen seinän vierustalla, suojaisessa aurinkoisessa paikassa. Peitin turpeella talveksi, ei näköjään auttanut. Sinulla näyttää olevan taito hyppysissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko Zilgassa koko kesänä lehtiä ? Viiniköynnöksillä näyttää joskus kestävän pitkään ennenkuin lähtevät keväällä uuteen kasvuun. Mutta, jos koko kesänä ei näkynyt mitään, taisi talvi tehdä tuhojaan. Paikka kuulostaa hyvältä.

   Poista