tiistai 7. lokakuuta 2014

Kastelualtaat talviteloille


Biolanin kastelualtaat ja kasvupenkit hoitivat hyvin hommansa kesän aikana kasvihuoneessa. Kastelurumba on taaksejäänyttä elämää ! Huh mikä helpotus verrattuna ruukuissa kasvaviin tomskuihin. Niitä piti kastella joka ikinen päivä, joskus kaksikin kertaa. Tänä kesänä oli vielä muutamassa ruukkussa kasveja näiden altaiden lisäksi, mutta ensi kesänä en enää ruukuissa kasvata. Voisin ostaa vielä pari allasta lisää. Nämä altaat, kun täytti sadevedellä, niin tomskut, kurkut ja paprikat kasvoivat tyytyväisinä viikon verran. Kurkuilla oli hellepäivinä niin kova jano, että ne tarvitsivat välitankkausta jo muutama päivä aikaisemmin.


Leikkasin kasvien varret poikki ja kiikutin ne kompostiin. 
Kastelualtaassa oli vettä jäljellä, joten kasvusäkit painoivat turhan paljon yksin kannettavaksi. Mutta enhän minä malttanut iltaan odottaa vaan raahasin ne kasvimaalle. 


Kastelualtaan putket on täytetty mullalla, jotta vesi on päässyt nousemaan kasvusäkkiin.
Tyhjäsin altaat viiniköynnöksen juurelle ja vein lopuksi kaikki osat pesuun nurmikolle.
Kasvulaatikot olivatkin vähän vajaita, niihin mahtui hyvin kasvusäkkien mullat.
Nyt niihin tuli vaaleampaakin turvetta, kun keväällä laitoin enimmäkseen mustaa multaa ja tavallista puutarhamultaa.


Noissa kahdessa viimeisemmässä kasvoi maisseja ja papuja. Niissä olikin hommaa, että sai laatikot ja verkot puhtaiksi. Maisseissa on niin iso juurakko, että ne piti kaivaa lapiolla pois. Laitan maissit ensi keväänä toiseen paikkaan. Ne eivät päässeet kunnolla kasvamaan verkon läpi. Ajattelin, että ne hienosti sujahtaa ruuduista, saavat tukea kehikosta ja jatkavat kasvuaan. Mutta maissien piti tehdä mutkia varteensa, verkko esti niitä vapaasti kasvamasta. Papujen varret oli taas niin sitkeitä, että niitä saikin oikein nyppimällä nyppiä verkosta irti. Ensi keväänä laitan verkon alle kasvamaan herneitä, paljon herneitä. Niitä meillä on joka vuosi liian vähän.


Multien rehaamisen jälkeen en enää jaksanut aloittaa pesuhommia, joten jätin likapyykin seuraavalle päivälle.
Yöllä satoikin vettä kaatamalla, joten luonto hoiti esipesun.


Seuraavana aamuna oli uutta energiaa ja astiaharja alkoi viuhumaan. Pesin kaikki osat yhdessä altaassa ja huuhtelin toisessa. Lopuksi huuhtelin vielä kaikki vesijohtovedellä ettei mitään pöpöjä jäisi.


Kyllä nyt kiiltää ! Ja aurinko kuivattaa.
Vien astiat takaisin kasvariin vasta, kun saan senkin siivottua. Siellä on vielä kiivi ruukussa. Ja vadelmat sekä viiniköynnökset lehdessä.


Huomasin, että altaissa on hyvät ohjeet käyttöönotosta.Ekasta kasvimaakehikosta nostin keväällä istuttamani Alaskanvatukan pois. Se ei ollutkaan hyvä paikka, kun vadelmiin tulee aina vattumatoja. Vadelmille pitää tehdä uusi istutuspaikka. Ja nyt saan lisää tilaa vihanneksille. Taidan laittaa maissit tähän laatikkoon.Keväältä oli jäänyt kalkkia, joten kaivoin sitä vähän jokaisen laatikon pohjalle.
Talvivalkosipulitkin pitävät kalkista, istutan ne pussin alla olevaan laatikoon. Kun vain tietäisi, koska talvi tänä vuonna alkaa. Vielä odottelen hetken. 

12 kommenttia:

 1. Minulla oli Biolanin kasteluallas kokeilussa tänä kesänä parvekkeella ja oli kyllä kesän pelastus. Oli niin ihanan huoletonta lähteä reissuun, kun tiesi, että tomaatit saavat vettä :)
  Mielenkiintoinen tuo alaskanvatukka. Minulle ihan uusi kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se Sari, voi olla muutaman päivän pois kotoa eikä tarvitse aina pyytää naapuria kastelemaan.
   Ihastuin alaskanvatukan kukkiin, jotka ovat kirkkaan aniliininpunaisia kerrottuja, kuin pieniä ruusuja. Ja tuleehan niihin oranssinpunaisia vattujakin.

   Poista
 2. Aika näppärä keksintö, täytyy ensi kesänä katsella jos panostaisi tuollaiseen. Kai yksi allas parvekkeellekin mahtuu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti mahtuu terassille. Ja kastelualtaan voi naamioida vaikka bambuverholla tai mitä niitä nyt on rullattavia ikkunaan tarkoitettuja. Olen nähnyt lehdissä kuvia ja se näytti kivalta.

   Poista
 3. Näppärältä tuo näyttää, jokapäiväinen kastelu rupeaa kyllä kesän kuluessa puuduttamaan. Mulla on Blumat-systeemit, tänä vuonna vaan jäi asentamatta ennen kuin kasvarissa olikin jo viidakko ja meni sitten kastelukannuhommaksi. Ei vielä ala talvi, eihän ,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli jo korvista jokapäiväinen kastelukannulla kantaminen, joten tämä tuntuu luksukselta. Haluan nimittäin kastella vain sadevedellä. Pitäähän näihinkin se kantaa, mutta se menee kertarysäyksellä kerran viikossa. Toimiiko Blumat-systeemi hyvin, kun se on ollut käytössä ?

   Poista
 4. Kasvusäkkejä käytän kasvihuoneessa, mutta en ole kokeillut kastelualtaita. Helpottaisi kastelun suhteen huomattavasti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelualtaat ovat tosi käteviä, kannattaa kokeilla.

   Poista