keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Talvivalkosipulit maahan


Vihdoinkin löysin kotimaisia valkosipuleja, lajike on 'Aleksandra'. Olivat vielä tosi suuriakin. Tilasin niitä hyötykasviyhdistykseltä 300 g, nämä maksoi 13,50 + toim.kulut 10,40. Valkosipuleja oli 7 kpl, kynsiä niistä tuli reilu 30 kpl. Määrä oli just sopiva yhteen kasvimaakehikkoon. Istutin sinne 3 riviä. Mukana tuli hyvät ohjeet, A4.n molemmin puolin täynnä tekstiä. Sitä olen nyt ahkerasti opiskellut :)

Poistin ohjeiden mukaan viikkoa ennen istutusta ja kynsiin jakamista ylimääräiset kuorikerrokset. Tällä estetään homeiden pääsy juuriaiheen kautta kynnen sisälle.


Ennen istutusta poistin loput kuoret ja irrottelin kynnet. Jakamisvaiheessa kynsiä on käsiteltävä "silkkihansikkain". 
  

Ohjeissa neuvottiin tekemään lämpökäsittely;
joko liottamaan kynsiä tunti 40-asteisessa vedessä tai
vuorokausi 40 asteen lämmössä.
Lämpökäsittelyllä torjutaan naattihometta.
Tein ensiksi mainitun. Otin avuksi paistomittarin, ettei tule keitettyjä kynsiä. 
Lisäsin lämmintä vettä muutaman kerran, jotta lämpö pysyi siinä 40 asteen hujakoissa. 


Valmistelin kasvimaata jo aikaisemmin syksyllä kääntämällä kehikoiden pohjalle kalkkia. Mietin, että olisi kannattanut tehdä pH-testi ennen kalkin lisäämistä. Maa on uutta noissa kehikoissa, mullat on laitettu niihin keväällä. Joten ehkä kalkintarvetta ei olisi ollut, mutta laitoin nyt vähäsen varmuuden vuoksi. 


Keväältä oli vielä jäljellä Biolanin lähettämää Luonnonlannoitetta kasvimaalle. Ripottelin sitä vaon pohjalle ja sekoittelin rakeet multaan ennen kynsien istuttamista. 

Ohjeissa sanotaan, että palanut hevosenlantakomposti tai rakeinen luonnonmukainen kanankakkalannoite ovat välttämättömiä, jotta saadaan isoja sipuleita. Lannoite annetaan jaettuna eli ensimmäisen kerran ohut kerros vakoon multaan sekoitettuna istutuksen yhteydessä. Toisen kerran mullan pintaan sekoitettuna keväällä maan sulettua. Kolmannen kerran kesäkuun puolivälissä.
   

Sitten kynnet maahan, noin 5-7 cm syvyyteen. Toinen hyvä ohje on; kynnen päällä pitää olla maata sen korkeuden verran. Olen joskus istuttanut kynnet liian syvään, varmaan 15 cm.n syvyyteen. Niiden kasvuunlähtö viivästyi keväällä ja sipuleista tuli pieniä. Nyt oli niin hyvät ohjeet, että on kumma, jos ei sipulit kasva ;) 


Istutin kynnet n. 10 cm.n välein. 
Rivivälin olisi hyvä olla 35-50 cm, kehikossa rivit taisi tulla n. 30 cm välein.Katteeksi suositellaan reilun 10 cm kerrosta olki- tai koivunlehtikatetta. Meiltä löytyy vaahteran lehtiä, jotka voisi silputa ruohonleikkurilla. Kasvimaakehikkoon pitäisi vain tehdä korokelaita, että lehtikate pysyisi paikoillaan. 


Vaahterassa on ollut kauniit syysvärit. Sen hehku tulee sisällekin; ensin olohuoneeseen tulvii punaista lämpöä, myöhemmin keltaista aurinkoisten syyspäivien kuulautta.

.Viime yönä oli ensimmäinen kunnon pakkanen, aamullakin vielä -4. Puiden lehdet varisevat vauhdilla. Haravalla on töitä lähipäivät.


14 kommenttia:

 1. Oi että, on sinulle herkkuja tiedossa ensi keväänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että lähtevät keväällä kasvuun.

   Poista
 2. Ihana hehku vaahterassa! Aleksandra on hyvä lajike ja tekee isot sipulit, ne vain valmistuvat kovin aikaisin elokuulla. Nokkosvesikin on tehnyt hyvää kasvustolle ja ruohokate, Keväällä on kiva seurata kun valkkarin piipot nousevat maasta aikaisin.Lajike on täynnä puhtia jonka joskus unohdan ja herra suosittelee nukkumapaikakseni alakerran vierashuonetta...hyötykasviyhdistyksessä oli tehty valkosipulitahnaa latvasilmuista...kuinkahan se tehdään, latvasilmuja kyllä tulee paljon mutta ne voi kyllä kuivata ja laittaa ruuan sekaan talvella tai pureskella flunssan aikoessa...

  terveisin

  Kivipellon Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä muistaa olla elokuussa jo nostopuuhissa. Ja ruohokatetta keväällä juuristolle. Toivottavasti laatikossa maa pysyy kosteampana kuin hiekkapitoisessa kasvimaassani. Siellä valkosipulit ovat kuivaneet ennen aikojaan.
   Meillä onneksi herrakin syö valkosipulia että tuoksutaan oikein urakalla.
   Enpä tiedä tuosta valkosipulitahnasta. Ostan yleensä kalamarkkinoilta yms. valmisteita. Omat sipulit on syöty vielä tuoreeltaan leivän päällä tai pataruokien ym. joukossa.

   Poista
 3. Njamskis =) Todella elinvoimaisen oloisia valkosipuleja =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin suuria ja meheviä, että olisi tehnyt mieli pistellä poskeen ;P

   Poista
 4. Oman maan valkosipuleita ei voita mikään. En ole varsinaisesti istuttanut valkosipulia, mutta tökännyt kynsiä penkkiin ja osa niistä on kasvanut hevosenlannalla höystetyssä mullassa kasvulaatikoissa, niin että olen päässyt maistelemaan. Maku onkin ihan toista, kuin kaupasta ostetuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin olen tökännyt aikaisemmin kynsiä maahan enempää kasvatukseen perehtymättä. Mutta nyt sain sipulien mukana niin hyvät ohjeet, että toivossa on parempi sato.

   Poista
 5. Talvivalkosipulia kannattaa ehdottomasti kasvattaa, se on sen verran helppo tapaus. Eipä löydy oikein valkosipulista kiinnostuneita tuholaisiakaan.
  Ihanat omasta puutarhasta saatavat valkosipulit päihittävät mennen tullen kaupasta talvella saatavat kiinalaiset vesiot.
  Mahtavat värit vaahterassa, teillä on paistanut aurinkokin! Meillä sateli eilen melkein koko päivän hiljakseen pieniä lumihippuja. Eivät kuitenkaan jääneet vielä maahan, vaan taisivat sulaa pois saman tien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan kuivuus pahin ongelma valkosipulin kasvatuksessa ? Vai minkäköhän takia kotimaisia ei ole yleensä kaupoissa saatavilla ? Tänä syksynä olen löytänyt ensimmäisen kerran kotimaista citymarketista. Torimyyjä on ollut tähän asti se ainut pelastus, kun omat valkosipulit on syöty.
   Nyt on vaahtera jo paljas. Meinasin eilen ottaa vielä keltaisista lehdistä kuvan, mutta nehän olikin jo maassa.

   Poista
  2. Se on kyllä tosiaan hyvä kysymys, miksei Suomessa kasvateta enemmän valkosipulia. Yleensähän täällä pitkässä päivässämme kasveihin tulee vielä parhaat aromitkin.
   Voisikohan olla niin, että valkosipulin kasvattamiseen ja korjaamiseen liittyisi vähän enemmän käsityötä? Suomen korkea kustannustaso kun tuntuu nykyään olevan tärkein rajoittava tekijä, miksei mitään vähänkään käsityövaltaista voi täällä tehdä, vaan kaikki on ulkoistettu halpamaihin. Enpä tiedä, mahtaako tämä arveluni pitää paikkansa, mutta kurjaa jos näin on. Kyllä moni varmaan olisi valmis maksamaan kotimaisesta vähän enemmän.

   Poista
 6. Teit istutuksen hienosti ohjeiden mukaan! Minulla ei kärsivällisyys riittänyt kaikkiin Hyötykasviyhdistyksen ohjeiden kuvioihin, mutta kynnet ovat nyt maassa. Taisin istuttaa ne samana päivänä tällä viikolla niinkuin sinäkin. Kurkkaappa blogista: http://puutarhakamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin hyvät ohjeet mukana, että täytyi tehdä kaikki jipot :)
   Kävin kurkkaamassa blogissasi, eiköhän ensi kesänä saada maukkaat valkosipulisadot.

   Poista
 7. Tosi kiva kun täältä löysin määränkin minkä verran esim. 300 grammaa on kun mietiskelin, että minkähän verran nyt sitten tilaisin. Nyt on tilaus laitettu menemään. :)

  VastaaPoista