tiistai 16. syyskuuta 2014

Omppujen poimintaa tänään, eilen, edellispäivänä, huomenna...


Nyt saa kiipeillä puissa mielin määrin, A-tikkailla nyt kuitenkin enimmäkseen.
Otin hedelmäpoimurilla loput päärynät yläoksilta, ne olivat jo kypsiä ja irtosivat helposti.
Samoja olen poiminut pari viikkoa harva se päivä. Nyt ne alkavat olla vähissä, huh mikä helpotus !
Ensimmäisiä punakaneli-omppuja pääsi myös sangon päälle maistiaisiksi. 


Kuvissa Samot vielä puussa. Satoa tuli taas hyvin. Olen leikellyt paljon tätä puuta ja ensi keväänä taas sakset viuhuu. Pystyoksia saa leikata kokonaan pois jonkin verran. Yleensä olen leikannut suoraan ylöspäin kasvaneita oksia 3 silmun takaa. Näin puuhun saa enemmän hedelmiä tuottavia oksia. Mutta nyt puu alkaa olla liian teheä. Täytyy karsia oksia keväällä, jotta ilma pääsee kiertämään latvustossa.Omppupiirakat on menny kaikki niin nopsasti etten ole huomannut kuvan kuvaa napsaista.

Pohjataikina:
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Kokeilin yhdistellä paria hyvää reseptiä ja lopputulos oli mehevä. 
Keitin ompunpaloja n. 10 min liemessä  (n. 12-15 kpl kotimaisia omppuja), mihin laitettiin margariinia 50 g, ruokosokeria 1,2 dl, kanelia 1 tl, vaniljasokeria, puoliskan sitruunan mehu ja lopuksi 2 rkl perunajauhoa. Siitä tuli mehevä täyte piirakkaan. Omput eivät ole kuivia niinkuin piirakassa, jossa ne ladotaan suoraan pohjan päälle. 

Yhteen piirakkaa säästin pohjataikinasta osan, jotta sain muruseoksen pinnalle. Lisäsin pieneen määrään pohjataikinaa 1 dl kaurahiutaleita, 1/2 dl sokeria, 1/2 tl kardemummaa. 


Hilloja on keitelty taas hikipäässä. Tein erilaisia variaatioita;
- Samoista yksistään, kuorineen ja kuorittuna
- Samoista, päärynöistä ja siniluumuista
- ja edelliseen vielä Punakanelia lisättynä

4-5 litran kattilallinen hilloa valmistuu suurinpiirtein reseptillä;
tilkka vettä
puoliskan sitruunan mehu
vajaa 1/2 kg hillosokeria (en tee yhtä makeaa kuin "oikeissa" ohjeissa)
paloiteltuja omppuja niin paljon, että kattilaan jää muutaman sentin kiehumisvara

Omput paloitellaan liemeen ja keitellään pienellä lämmöllä sen aikaa, kunnes pehmenevät.
Aikaa en ole tainnut kertaakaan katsoa, mutta eiköhän 20 minuutissa ole valmista.
Jäähtymisen aikana sekoittelen hilloja muutaman kerran.Luumuja keitettäessä kannattaa olla tarkkana, ettei pala pohjaan. Ensimmäisen omena-luumuhillon kanssa meinasi käydä köpelösti. Tein samalla ruokaa ja unohdin hillon sekoittamisen liian pitkäksi aikaa. Luumut tarttuivat pohjaan ja hilloon tuli vähintään paahdettu maku. Lämpö kannattaa pitää ihan pienellä ja sekoittaa usein.


Nyt on mehustamisen vuoro. Paloittelin omppuja maijaan ja ripottelin väliin sokeria. Yhdestä maijallisesta samoja tuli n 3 litraa mehua. Omppumehua menisi talven aikana paljonkin, mutta pakastimeen ei enää mahdu. Ensivuodeksi on mietinnässä mehulingon hankinta ja toinen pakastin. Omppuja, kun tulee joka vuosi lisää ja lisää.  Mehustaminen maijalla on turhan työlästä. Mehulinkoon saisi lykätä omput kokonaisina. 
Siiri kävi välillä ihmettelemässä rännistä tulevaa vettä. Se tykkää leikkiä vedellä. Siiristä saa seuraa käsienpesuun, suihkuun, kukkien kasteluun. Ostin sille oman pesuvadin, missä saa räpätä. Se haluaa terassille sateellakin ja juoksee suoraan rännille kauhomaan vettä.
Tänään voisi niittää nurmikon ja aloitella kasvarin tyhjäystä. 
Omppu ja muutama luumu suuhun ja menoksi.. palaillaan taas :)