sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Omppupuun leikkausta ja arvontamuistutus


Tänään oli hieno päivä parturoida omppupuita. Aurinkokin paisteli osan päivää. Samoon kasvoi viime kesänä paljon suoraan ylöspäin kasvavia versoja. Näitä vesiversoja napsin pois pitkävartisella leikkurilla. Tuo leikkuri on kyllä aivan ehdoton hedelmäpuiden hoidossa. Ei tarvitse keikkua tikkailla, kun maastakäsin ylettyy noin neljään metriin. 

 

Nuokin sisäänpäin sikinsokin kasvavat versot sai kyytiä. 


En tiedä mitä harjaterästä yksillä pienillä oksasaksilla on leikattu, kun ne ei katkaise edes puolen sentin kokoista oksaa. Hain sitten kasvihuoneelta suuremmat oksasakset, joilla katkeaa siististi niin suuret kuin pienetkin oksat. Eiköhän tuolta jo hattu lennä välistä. Omppupuun sanotaan olevan sopivan ilmava, kun hatun saa heitettyä oksien välistä. 


Huh, mikä ryteikkö Punakanelissa oli vastassa. Leikkasin sitä viime keväänä aika voimakkaasti, joten sehän innostui lykkäämään uutta oksaa oikein urakalla. Mutta se mulla oli tarkoituskin. Puu oli niin harva ja sato vähäisenlainen, että jotain piti tehdä. Nyt lyhentelin ja kiertelin puuta ja lisää lyhentelin sieltä sun täältä. Hommaa jäi huomisellekin, kun niskat jo väsyi ylöspäin tiiraillessa.

Saunan ikkunalta on hyvä tähystellä lintuja.

Siiri oli tänään tunnin karkuteillä. Tähän asti se on pysyny meidän ja naapurin tontilla karkuun päästyään. Se on aikamoinen viipeltäjä ulkona. Juoksee onnessaan, kun kerrankin saa olla vapaana. Saa nähdä mitenkä kesällä miukuu muiden perään. Me muut, kun ravataan edestakaisin sisälle ja ulos. Täytyisi tehdä sille jonkinlainen ulkoilupaikka. Eihän se nyt yksin sisällä viihdy, kun muut on ulkona. 


Päikkärit maistuu karkureissun jälkeen lempparipaikassa saunan lauteilla.
Laitoin saunan päälle, Siiri jäi sinne vielä hetkeksi lämmittelemään. Kun löylyä heitetään, kissaneiti siirtyy suihkun puolelle. Se ei pistä pahakseen pientä kylpyä.

Vielä on yksi pääsiäisen pyhä jäljellä. Sekin taidetaan viettää ulkoillen.

Muistakaahan osallistua Lahden Puutarhamessujen pääsylippujen arvontaan ! Arvon 2 kpl lippuja keskiviikkona 8.4. Arvonta edellisessä postauksessa, tästä pääset arvontaan.


9 kommenttia:

 1. Sama ongelma meidän Helmin kanssa! Saa nähdä, miten se kesällä suostuu pysymään kotosalla, eikä karkaile omille teilleen.

  VastaaPoista
 2. Siiristä on kasvanut aikuinen;) äsken heräsin kissojen tappeluun, kun naapurin katti ajoi toisen kisuistamme katolle. Ryminää ja maukumista, mutta lähti kattikin kotiinsa kun säntäsin pihalle ärjymään;) Mutikainen nuolee henkisiä haavojaan. Minunkin pitäisi leikata omenapuut. Kiitos hattu vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Pitäisi täälläkin tarttua saksiin ja leikata omppupuut. Se on homma, josta en yhtään tykkää. Tulee kamalasti roskia ja ei ole oikein paikkaa, minne saisi kaikki mahtumaan.

  VastaaPoista
 4. Teillä ei näy enää juurikaan lunta olevan. Vesiversoja pitäisi minunkin raksia punakanelista. Nakkasin sinua haasteella blogissani:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takatalvilumetkin suli jo, onneksi. Tulenpa kurkkaamaan blogiisi.

   Poista
 5. Minä olen siirtynyt leikkaamaan vesiversot loppukesästä ja isommat oksat maaliskuussa. Vesiversojen määrä on vähentynyt tämän systeemin myötä merkittävästi.
  Eihän Siiri tietenkään tykkää yksinään sisällä olla, jos muu väki ulkoilee pihalla. Juusolla on pihapuiden väliin pingotettu juoksulanka, jossa kissa pääsee liikkumaan 8 metrisen flexin avulla. Flexi on kiinni juoksulangassa jousihaalla, jonka saa näppärästi ja nopeasti pois ja kiinni juoksulankaan. Juuso saa ulkoilla, eikä sen karkaamista tarvitse kaiken aikaa pelätä. Pienenä se välillä sotkeutui pensaiden ympärille, mutta nykyisin enää aniharvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo juoksulanka onkin hyvä idea. Nyt Siirillä on vain muutaman metrin pituinen naru, missä ulkoilla. Se on toiminut tähän asti, kun itse ollaan sisällä. Mutta kesällä olisi kiva, kun pääsis vähän laajemmin liikkumaan.

   Poista
 6. Voi Siiri-ihanuutta! Sinulla onkin hienot saappaat! Vesiversoja riittää aina vanhoissakin puissa samoin meillä kirsikoiden ja luumujen juuriversoja! Kivaa kun pääsee taas kunnolla pihahommiin, ekat taimet jo istutettu :D

  VastaaPoista
 7. Meillä omenapuiden leikkaus oli taas kerran rusakoiden tekosien siistimistä. Rungonsuojat laitettiin kyllä syksyllä mutta ei laitettu verkkoja kun luultiin ettei talvella taaskaan tule lunta. Lunta tulikin sitten ihan kunnolla, ja rusakot juhli puutarhassa. Lavia menetettiin kokonaan (tämänhän voi tulkita kahdella tavalla) ja vanha kärsinyt Punakaneli kuorittiin myös ympäri niin että nyt se on pakko kaataa. Loppuja yritettiin suojata sitomalla paperisäkkejä puiden ympärille.

  VastaaPoista