sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Jalomaaraimia ja mesimarjoja kypsyy


Ollaan tässä viikon ajan muutamia punaisia herkkumarjoja jo maisteltukin, mutta nyt pääsin poimimaan jo pienen kipollisen jalomaaraimia ja mesimarjoja. Tein näistä marjoista kiisseliä vadelmien kanssa.  Ai että kiisseliin tuli hieno aromilisä näistä marjoista.  Ja kaikki tuosta kiposta ei suinkaan ehtinyt siihen kiisseliin vaan päätyi jo tuoreeltaan parempiin suihin ;P


Jalomaaraimet on tuossa kipossa suurimpia marjoja ja mesimarjat pieninpiä. Jalomaarain kasvattaa yleensä suurempia, mutta miedomman makuisia marjoja. Kyllä sen eron huomaakin, pikkuruisessa mesimarjassa on paljon enemmän makua kuin vadelman kokoisessa jalomaaraimessa. Kannat ovat tosi lujasti kiinni marjoissa. Pienimmät tahtoivat litistyä, kun yritin kantaa irrottaa. Luin, että marjat voisi pakastaa kantoineen ja sen jälkeen kantojen pitäisi irrota helposti. Täytyypä kokeilla sitäkin seuraavan satsin kanssa. 


2012 istuttamani 3 mesimarjaa ja 2013 lisäämäni 3 jalomaarainta peittävät nyt kasvualustan. Ne leviävät turveharkkoja pitkin käytävällekin.Vasemmas reunas kasvaa sitruunaköynnös. Siihen ei ole vielä koskaan tullut marjoja. Sen lehdet on vähän vaaleammat kuin muiden kasvien.
 

Mesimarjojen rönsyt levittäytyy kohti käytävää.
 

Satoa pitäisi tulla ainakin 5 vuotta samasta paikasta.


Vielä on kukkiakin. Nämä marjat ovatkin siitä hyviä, kun ne kypsyttävät satoa heinäkuusta aina syksyyn asti. Saa koko loppukesän nauttia niiden mausta.  

 
 


Marja-aika jatkuu. Mansikkoja kypsyy, vaikka sää on mitä on. Oikeastaan tänä vuonna on paras mansikkakesä aikoihin. Seuraavaksi taitaakin tulla mansikan makuisia terveisiä tältä marjoihin hullaantuneelta :D


17 kommenttia:

 1. Mesimarjojen kasvatus houkuttaisia minuakin! Millaisessa kasvualustassa ne viihtyvät?
  Muistan mesimarjojen herkullisen maun lapsuudesta, kun söimme marjoja mummon mökillä Kiiminkijoen rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mesimarjat kasvaa turveharkoista tehdyssä altaassa, jonka täytin puoliksi karkean hiekan ja puutarhamullan seoksella. Niiden sanotaan viihtyvän happamassa maassa, joten rodomulta pitäisi sopia myös hyvin. Istutusvaiheessa annoin peruslannoitteeksi vähän marjalannoitetta. Pariin seuraavaan vuoteen en mitään ja nyt kolmantena vuotena vähän marjalannoitetta keväällä.

   Poista
 2. Onpa mukavan näköisiä kuvia .... mukavassa blogissa :)

  - Ronja -

  VastaaPoista
 3. Onpa herkullisen näköisiä, nams! :P

  VastaaPoista
 4. Nyt tuli vesi kielelle. Mummolassa oli aikoinaan ojanpenkat täynnä mesimarjaa ja ahomansikoita. Penskana tuli muutamakin makoisa hetki ojanpenkalla vietettyä.
  Onneksi on edes kuukausimansikka nykyään, ja ahomansikkaa olen siirtänyt puutarhaan. Hyvin tuntuu molemmat viihtyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukausimansikka on kans kiva, kun niitä kypsyy pitkin kesää. Ahomansikkaa mulla ei muuten olekaan, hmm.. mistähän sitä löytäisi.

   Poista
 5. Ihania herkkumarjoja sinulla ihan käden ulottuvilla! Ihastelin jo edellistä lakkapostaustasi, kun kävimme itse tuolla reilun 20 km:n päässä suolla, ja saaliiksi tuli kokonaista puoli litraa lakkoja... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on matkaa tuohon puoleen litraankin, saas nähdä kuinka tulevina vuosina ...

   Poista
 6. Herkkuja. Täällä ei ainakaan mesimarjasta tule koskaan satoa. Mansikkakautta vielä odotetaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mesimarja ei tosiaan taida aivan koko maassa menestyä.

   Poista
 7. Voi että ovat herkullisen näköisiä! Ihan herahti vesi kielellle, kun makumuisti heräsi kuvista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sais vielä tuoksunkin välitettyä. Mesimarjojen ohi kulkiessa nuuhkin ilmaa, kun ne tuoksuvatkin niin makealle.

   Poista
 8. Hurjan hyviä vinkkejä täältä taas löytyy ja sitä uutta inspiraatiota!! Itsevolen istuttanut jalomaarainta pensasmustikoiden alle happamaan rhodomultaan, mutta onkohan paikka sittenkin liian kuiva ja kasvualusta liian vähäinen, hm?! Kukkivat kyllä, mutta marjoja vain nimeksi. Monta vuotta ovat jo paikallaan olleet ja vasta tänä vuonna mustikkakin on sateiden ansiosta kasvanut kovasti kokoa, marjoja muutama kourallinen. Taidampa tekaista myös tuollaisen kunnon kokoisen kohopenkin tulevaan hyötymetsäpuutarhaani :)

  VastaaPoista