keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Lakkoja ja mesimarjoja puutarhastaNyt saatiin jo useampia maistiaisia lakoista viime vuoden pariin marjaan verrattuna. Ne kypsyivät viime viikon aikana, samoihin aikoihin aikaisen Honeoye mansikan kanssa. Lakat on jo pistelty parempiin suihin, mansikkakausi alkaa vasta olla parhaimmillaan :PKultaisia marjoja :) 
Ensi kesänä toivotaan taas vähän suurempaa satoa.


Nyby lakkojen kasvusto on levinnyt pikkuhiljaa. Istutin hmm...olisko kolme vuotta sitten kolme pientä tainta. Lakat leviävät paljon hitaammin kuin vieressä kasvavat mesimarjat. Tein näille kasveille muutama vuosi sitten pienen minisuon pensasmustikoiden viereen. Laitoin kasvualustan niille turveharkoista, jotka täytin lakoille ja karpalolle lannoittamattomalla turpeella. Mesimarjoille laitoin muistaakseni puutarhamullan ja hiekan sekoitusta.Lakkojen juurella luikertelee myös pienilehtisiä karpaloiden rönsyjä.


Viime viikon loppupuolella kypsyivät myös ekat mesimarjat. Jos lakat on kultaisia marjoja, kyllä mesimarjat on timantteja. Namnam ja lurpsis, kyllä pienen pienestä mesimarjasta löytyy niin paljon makuhermoja hiveleviä aromeja ettei niitä voita mikään. Näitä maiskutellaankin hitaasti ja antaumuksella. 


Olen tässä miettinyt, että minkä pensaiden alustalle istuttaisi lisää mesimarjojen taimia. Olisi ihanaa, jos niitä joskus saisi niin paljon, että riittäisi mehujen ja hillojen joukkoon. Vaikka makua kyllä tulee kuulemma jo muutamasta marjasta. Sitä täytyykin kokeilla vaikka huomisessa kiisselissä. Olen tehnyt monena päivä vadelma/ mansikkakiisseliä aamupuuron kaveriksi. Kokeilenpa laittaa muutaman mesimarjan seuraavaan keitokseen. Heinäkuu on jo pitkällä. Lomaa on vietetty laiskottelun ja herkuttelun lisäksi välillä taloa maalaten ja terassia öljyämällä. Sitten on taas lähdetty ongelle. Siiri on tykästynyt ahveniin niin paljon, että tuli tässä ykspäivä syömään niitä suoraan kattilasta. Kattimatikainen on tosi ronkeli ruoan suhteen. Sille ei maistu kuin pari valmisruokaa raksujen lisäksi. Joten mehän ollaan ongittu sille ahvenia harva se päivä. 


Laitan tähän vielä linkin postaukseen, missä kerron lakka- ja mesimarjamaan tekemisestä. Siitä näyttää olevan 3 vuotta, eli aika nopeesti marjoja alkoi tulemaan. Viime vuonna eli toisena kesänä tuli ensimmäiset. Tästä voit käydä lukaisemassa; http://paarynapuunvarjossa.blogspot.fi/2012/06/lakka-ja-mesimarjamaan-tekeminen.html


12 kommenttia:

 1. Oi ihania! :) Minäki viime kesänä istuttelin mesimarjojen taimia, mutta meillä on vähän liian kuivaa niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on oikein kuiva alkukesä, kastelen mesimarjoja muutaman kerran. Se auttaa jo pitkälle :)

   Poista
 2. En tiedä kyllä ketään muuta joka olisi lakkoja omaan puutarhaan istuttanut. Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenko mä niin harvinainen tapaus... ;D Mulla on jonkinsortin intohimo noihin marjakasveihin.

   Poista
 3. Oih, onpä hyvän näköisiä. Olen pensasmustikoiden viereen suunnitellut mesimarjaa. En ole koskaan maistanut niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään tämän jutun loppuun linkin minisuon tekemisestä kirjoittamaani postaukseen. Jos sieltä löytyis vinkkiä mesimarjamaan tekemiseen. Itsellekin tuli aikaisemmin mieleen vain mesimarjalikööri, joka muistaakseni oli todella hyvää...

   Poista
 4. Lakkoja omasta puutarhasta olisi kyllä kiva saada! Kiva nähdä että se onistuuu. Olisi kiva kokeilla mutta
  meillä on aika kuiva metsätontti. Maistuuko ne muuten sama kuin ´villilakkoja´?
  :) /Malin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni aivan samalta maistuvat. Kuiva tontti ei haittaa, kun teet turveharkoista altaan. Jonka pohjalle muovi, jossa on reikiä. Sitten täytät altaan lannoittamattomalla turpeella ja avot, minisuo on valmis lakoille. Kannattaa kastella, jos kesä on kuiva. Laitan linkin tekstin loppuun, jossa kerron minisuon tekemisestä.

   Poista
 5. Olet sinä vain melkoinen marjatarhuri kun lakat ja mesimarjat saat menestymään kotipihalla! Mesimarja on varmasti maailman hienoaromisin marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen helpolla se onnistui :) Totta mesimarjan maku on omaa luokkaansa.

   Poista
 6. Voi että noita herkkuja, ne ovat niin kauniitakin, eihän noita voikaan syödä, maistella vain! Olet Sinä niin taitava kasvattaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä siinä onkin hassua, kun munkin mielestä marjoissa on jotain niin kaunista.

   Poista