maanantai 21. syyskuuta 2015

Pensasmustikoita popsitaan


Pensasmustikat ovat siitä mukavia marjoja, kun ne kypsyvät pikkuhiljaa pitkin syksyä. Aino ja Alvari  ehtivät ensimmäisiksi. Niistä alkaa olla suurin osa jo syötynä. Nyt olen yrittänyt hillitä poimintaintoani ja antaa niiden kypsyä kypsiksi. Kuulemma noin 5 päivää pitäisi mustikka olla sinisenä, niin se on parhaimmillaan. Poimin suurimmat ja jätän pienimmät kypsymään ja kasvamaan,


Suurin osa on popsittu ihan tuoreeltaan. Ja sitten tietysti niitä piirakoita olen vääntänyt. Paras täyte tuli päärynä-kinuski rahkasta, johon lisäsin myös yhden munan ja ruokokidesokeria. Se piirakka ei kauaa pöydällä notkunut :P Tuorejuustotäyte ja vaniljarahka on myös tämän porukan suosikkeja. Muutamia rasioita olen pakastimeenkin asti saanut. 

Muutama mesimarja löytyi vielä piirakkaan antamaan lisäaromeja.
 

Pensasmustikkamaa on varsinainen verkkojen ja aitausten sekamelska. Verkkoaita täytyy antaa olla paikoillaan kesät talvet jänisten kiusaksi. Ja lintujen päänvaivaksi siihen vielä räkättiverkot päälle. Näillä virityksillä mustikat saavat kypsyä rauhassa.  


Pöllökin siellä huhuilee, mutta sillä ei taida olla suurtakaan pelotetta. Se nimittäin on nököttänyt koko vuoden samassa paikassa. Poimin mustikat tuolilla istuen, kun selkä väsyy niin äkkiä.


North Bluet kypsyvät seuraavaksi. Ne ovat paljon suurempia kuin Ainot ja Alvarit.
Arto mustikat antavat ensimmäisiä maistiaisia. Niiden maku on mielenkiintoinen, täyteläinen, vähän mausteinen. Aikalailla erilainen kuin Ainolla, Alvarilla tai North Bluella ja siis positiivisessa mielessä. Niitä on kiva makustella suoraan puskista ja löytää erilaisia makuelämyksiä. Artot tunnistaa kyllä poimittuinakin muista mustikoista, niissä on tuollaista pientä kohoraitaa kyljissä. 


Tein yhden piirakan mustikoista, kirsikoista ja Zilgoista. Rypäleistä ei kyllä saa siemeniä eroteltua, mutta meneehän ne siellä piirakan täytteenäkin. Luin viinirypäleiden siemenistä, että ne pitäisivät olla hyvinkin terveellisiä. En suoraan Zilgan siemenistä löytänyt tietoa, miten niiden laita on. Olisi mielenkiintoista tietää, vinkkaa jos olet kuullut niistä. Sinivatukkaan tuli taas muutamia tummia vattuja. Nämä ei kyllä maistu paljon miltään. Olen miettinyt kaivaisko sen pois. Ei tahdo kuitenkaan malttaa, kun se on nyt tuohon kotiutunut.


Kärhö Xerxes kukkii nyt vasta. Istutin sen tänä keväänä. Saas nähdä selviääkö nämä talvesta. Vieressä ollut tarha-alppikärhö Albina kylmettyi viime talvena.Pinkit Piilut kukkivat mustikkamaan verkkoaidassa. Siihen voisi istuttaa enemmänkin kärhöjä ensi keväänä. Näkyvät siitä suoraan olohuoneen ikkunasta sisällekin.

 


Kirpeän syksyistä alkuviikkoa !


10 kommenttia:

 1. Vau, mitä pensasmustikkasatoa. Sinulla taitaa kaikki mitä kasvatat onnistua tosi hyvin. Ihana Xerxes kärhö. Minulla Piilu kärhö on ollut nyt pari vuotta kokonaan nousematta maasta. Jollei se ensi kesänäkään ilmoita olemassaolostaan on pakko uskoa sen menehtyneen. Joskushan kärhö saattaa olla parikin vuotta ilmaantumatta lainkaan ja sitten kolmantena vuonna taas lähteä kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä epäonnistuneitakin kasvatuksia on, niistä ei vain paljoa tule kirjoiteltua.
   Annanpa alppikärhön sitten olla paikoillaan ja odottelen, josko ensi keväänä lähtis kasvuun. Voisin sen vierelle vain isuttaa toisen kaveriksi, ettei köynnösritilä tyhjänä loista toista kesää.

   Poista
 2. Ooh<3 Omat mustikka pensaani ovat antaneet vasta muutamia maistiaisia ja tänä vuonna ne kasvoivat hurjasti kokoa. Jospa niistäkin joskus saisi piirakan pyöräytettyä!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne muutaman vuoden kasvettuaan palkitsee hoitajansa maukkailla marjoilla.

   Poista
 3. Komeat kärhöt ja mustikkasato. Meillä tuli ehkä viisi mustikkaa... Huoks. Eikö lintuja tartu noihin verkkoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole tarttunut yhtäkään. Kesällä joku rastas oli eksynyt aitaverkoa raosta sisälle, mutta pääsi samaisista aukoista poiskin. Räkätit on tainnut pelästyä meidän Siiriä, kun ei niitä enää lentele tässä ;)

   Poista
 4. Onpa mahtisato mustikkaa! Ja vielä voi tuolilla istuen poimia ;) Pölytyksen kannalta onkin kuulemma hyvä, että on useita pensaita ja eri lajikkeita. Minulla on yksi Aino ja sekin joutunut liian varjoisaan paikkaan, joten ei toiveita marjoista. Ensi vuonna täytyy istuttaa viereen toinen ja raivata varjostavaa kasvillisuutta pois - jospa sitten joskus minullakin tulisi edes maistiaisia.

  Upeat kärhöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikka kyllä jonkin verran tykkää varjostavista kasveista, mutta ei varmaankaan liian varjoisasta paikasta. Meillä on toiminut hyvin rodomulta kasvualustana. Ja vähäinen lannoitus, kerran keväällä rodolannoitetta. Toivotaan maistiaisia jo ensi kesäksi.

   Poista
 5. Mahtava sato näyttää sinulla tulevan pensasmustikoista.
  Itselläni on parivuotiaat pensasmustikat Aino ja Alvar tuottaneet vasta muutamia mustikoita ja nekin menivät tänä kesänä lintujen suihin, pitääkin ensi kesänä suojata ne kunnolla linnuilta.
  Olen ajatellut hankkia noita North blue:ta pari kappaletta, saa nähdä jos vaikka syksyn alesta vielä löytyisi niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikat on niin lintujen herkkua, että ne kannattaa suojata. Joskus meillä on ollut hallaharsoa suojana. Siihen ei ainakaan tartu linnut kiinni. Omat Aino ja Alvar ovat jotain 6-7 vuotta sitten istutettuja. North blue on myös hyvä lajike. Kestänyt talvet hyvin.

   Poista