tiistai 1. syyskuuta 2015

Poiminnan lomassa syyslannoituksia


Marjojen poimintaa, mehustamista, hilloamista, sitä on taas viime viikot touhuttu. Nyt poimin loput saskatoonit ja suklaakirsikat. Kirsikat olivat jo tosi pehmeitä.  Suklaakirsikat maistuvat vähän makeammilta kuin 'Sikkolan kuulasmarja', joka on aika kirpeä. Tänä vuonna Sikkolaan ei tullutkaan yhtään marjoja. Kevätmyrskyt taisivat viedä kukat mennessään.

Saskatoon Northline
Näitä marjoja poimin ja hillosin kolmessa erässä, ne kypsyvät niin eri tahtiin. Siltikin osa ehti pehmetä ja mennä ruppuisiksi. Niitä saa poimia samalla lailla kuin pensasmustikoita, melkein yksitellen nyppien. Samassa tertussa osa on kypsiä osa raakoja. Keitän saskatooneja muutaman minuutin kirsikoiden kanssa liemessä, jossa on tilkka vettä ja vähän hillosokeria. Laitan paljon vähemmän sokeria kuin ohjeissa on. Vain sen verran, että hillot maistuu aavistuksen makealta aamupuuron päällä.

Muutamia suklaakirsikoita 'Chocoladnaja' jäi vielä kypsymään.


Mielessä on ollut jo elokuun alkupuolelta lähtien, että syyslannoitteet pitäisi laittaa. Nyt sain ripeän apupojan tekemään rautakangella reikiä hedelmäpuiden juurille, niin tuli sekin homma hoidettua. Laitoin yhden Biolanin syyspanoksen/ puu, ohjeessa on kyllä 3 panosta/ hedelmäpuu.  Olen laittanut puille viime vuosina enemmän lannoitetta, ajattelin että nyt voisi pienempikin määrä riittää.

Vasemmassa reunassa olevaan siniluumuun tulee ensimmäisen kerran vain muutama luumu. Sillä on nyt välivuosi. Sen oksat on notkunut aikaisempina vuosina sinisenä. Siinä oli keväällä kukkia todella vähän.


Päärynäpuun sato meni tänä vuonna täysin pilalle. Kaikki päärynät oli aluksi rupisia, sitten ne muuttuivat mustiksi. Niiden pinnalla on kuin irtoavaa nokea. Leikkasin kaikki päärynät irti niin korkealle kuin yletyin. On tuossa Aunen päärynässä ollut aikaisemminkin samaa vaivaa, muttei näin pahana. Jokaikinen hedelmä on musta enemmän tai vähemmän. Se siitä päärynäsadosta.

Oikeassa reunassa olevaan punaluumuun sentään tulee jonkin verran hedelmiä. Kunhan vain lämpiä ilmoja riittäisi muutamaksi viikoksi, luumut on vielä aivan raakileita.


Gojimarja sai myös oman syyspanoksensa. Kaivoin tähän kuopan lapiolla, mutta totesin että rautakangella on kätevämpi tehdä reikä maahan. Ei tarvitse kaivaa niin isoa kuoppaa. Kaadoin vettä litran pari panoksen päälle ja peittelin sen. Gojipensas ei kukkinut tänä vuonna. Siirsin sen eri paikkaan viime syksynä.

Goji-pensas on 3 metriä korkea. Sillä on tukena harjateräksistä tehty tuki. Pensaan oksat ovat niin taipuisia etteivät ne pysyisi itsekseen pystyssä. 


Tämä kirsikkapuska kasvoi kaadetun puun juurivesoista. Saas nähdä tuleeko siihen joskus kirsikoita ? Tuolla puskan keskellä on Siirin lempipaikka. Siellä varjossa on kiva nukkua pitkät päikkärit.


Keltaluumu, Sikkolan kirsikka ja sinikriikuna saivat myös syysvoimaa. Keltaisia luumuja ja kriikunoita on kypsymässä jonkin verran.


Omenasato meni myös piloille. Samo-omput ovat melkein kaikki rupisia ja niihin iskee muumiotauti. Muutaman hassun ompun sieltä voi löytää, jonka pystyy syömään. Punakaneli näytti aluksi paremmalta, mutta kyllä niihinkin rupi iski. Olen kerännyt monta pussillista mätiä omppuja puusta ja maasta. Ei tarvi tänä syksynä vääntää soseita, eikä pääse tekemään tuoremehuja. Harmittaa ja toisaalta olen helpottunut, pääsenpä vähän helpommalla :o

 
Kultaisesta Kitajkasta löytyi yllättäen kaksi omppua, ne ovat ekat laatuaan. Luulin, että senkin kukat lensivät taivaan tuuliin. Saavat nyt hetken kypsyä ennenkuin pääsen maistelemaan. Jos ei nyt nekin pilaannu, pientä ruvenalkua niissäkin.


Olemme miettineet malttaisko päärynäpuun kaataa ? Se jäi noin vinoksi, kun sen toinen puolisko kaatui muutama vuosi sitten syysmyrskyssä. Toiseksi siinä on ollut melkein alusta lähtien muumiotautia/ mustaa rupea, jota on myös lehdissä ja oksissa. Kolmanneksi meillä on ajatus, josko tehtäisiin terassilta jonkinlainen silta yli tuon kukka-altaan suoraan pergolaan. Uusi päärynäpuu pitää ehdottomasti saada, muuten ei voi tätä blogiakaan pitää. Sille voisi olla paikka tuossa missä goji nyt kasvaa, muualle ei enää mahdu. Goji pitäisi taas siirtää, hmmm..Jihuu, ensimmäistä kertaa onnistuin saamaan munakoisoon hedelmiä. Kokeilin muutama vuosi sitten, mutta silloin ne jäi kukiksi. Annoin munakoisoille nestemäistä Biolanin Puutarhalannoitetta, että ehtisivät kasvattaa hedelmänsä syöntikelpoisiksi. Korkillinen lannoitetta 10 litraan vettä. Kastelin samalla kannullisella tomaatitkin ja melonin. Täytyy laittaa kasvihuoneeseen infrapunalämmitin päälle, kun tulee kylmiä öitä. Siellä olisi tulossa vielä paljon syötävää.


Poistin samalla munakoisossa olevat kukat, ettei sillä mene voimia niiden kasvattamiseen. 


Ei tainnut olla hunajameloni, ei näytä kovin keltaiselta mun silmääni.. ?Kirsikkatomskut ovat nyt vasta alkaneet kypsyä, kyllä kesti ! Punaisia, keltaisia ja ruskeita olisi tulossa, kunhan kesä jatkuisi. Tästä päivästä kyllä puhuttiin, että olisi kesän viimeisiä lämpöisiä päiviä, höh ! Laitanpa sen lämmittimen päälle jo ensi yöksi. Tänä aamunakin oli vain 9 astetta. 

Tässä postauksessa mainitut lannoitteet sain Biolanilta kokeiltaviksi.

11 kommenttia:

 1. Hyötytarhan kannalta ei ole ollut paras mahdollinen kesä. Omenoita tulisi, mutta kaikki saa kärrätä kompostiin pihlajanmarjakoin vuoksi. Mutta kuten sanoit, kaikessa on myös hyvät puolensa eli säästyypä omenoiden säilöimiseltä. Vaikka yksi loppukesän parhaita hetkiä minusta on kyllä noutaa oman omenapuun hedelmä aamutuimaan vaikka yöpaidan helmaan.
  Hyvä kun muistutit tuosta kasvarin lämmittämisestä. Viime yönä meidän alapihalla on ollut vain + 5 astetta eli ei ihme, jollei tomaatit kypsy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä täälläkin kaivataan tänä syksynä, ei saa napata tuoretta omppua suuhunsa.
   Yöt on tosi kylmiä.

   Poista
 2. Ihanasti sinulla valmistuu satoa, vaikka kaikki ei tänä vuonna onnistunutkaan. Nuo suklaakirsikat ovat todella hyvän näköisiä. Syötkö niitä myös raakana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä tuoreenakin syödään. Itse on uskalla paria enempää kerralla syödä, ettei tule mahanpuruja. Muut kyllä popsivat enemmänkin.

   Poista
  2. Suklaakirsikat pitäis varmaankin kypsyttää aivan tummiksi ? Nuo olivat jostain syystä jo niin pehmeitä, että ajattelin niiden menevän pian piloille. Kuva kyllä vähän hämää, näyttää niin kirkkaan punaisilta, oli ne tummanpunaisia. Pitää ens vuonna malttaa kypsyttää pidempään.

   Poista
 3. Olen lukenut, että saskatoon maistuu Amaretto-mantelilikööriltä. Oletko huomannut saman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän sen sanoit. Olenkin miettinyt, mitä saskatoonin maku muistuttaa. Siinä on jokin mausteinen vivahde. Voisi olla hyvinkin jotain Amarettoon viittaavaa. Siitä on vain jotain 20 v, kun olen sitä maistanut..

   Poista
 4. Upeita kasvatustuloksia, varsinkin munakoiso ja tuo meloni, joka ei todellakaan taida olla hunajameloni. Olisiko cantaloupe? ainakin kovasti siltä kuvassa näyttää ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cantaloupe hyvinkin voisi olla. Harmi, kun sen versoon on iskenyt home, ei taida kasvaa enää.

   Poista
 5. Mun munakoisot joutuivat kasvarista pihalle. On valtavasti alkuja, mutta voi olla, että kylmässä yössä niitten käy huonosti. No, sitten käy. Tulivat helteillä kasvarissa täyteen jotain öttiäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissakin näkyy kirvoja ja mikä se pieni vaalea ötökkä nyt olikaan...jauhiainen ehkä... Pyyhin niitä kostealla paperilla pois.

   Poista