maanantai 28. syyskuuta 2015

Viinirypäleitä välipalaksi


Kasvarissa kasvaa kolme viiniköynnöstä. Kaksi niistä tuossa samassa paikassa. Toinen niistä on Zilga ja toinen ehkä Summer Sweet- Aitoviini. Aloin penkomaan vanhoja nimilappuja, jos löytäisin tuolle toiselle nimen. Löysin Vitis Supagan lapun, mutta siinähän on vihreäkeltainen rypäle. Se köynnös on tainnut kylmettyä alkuaikoina. Tähän on tullut nyt toisen kerran tummansinisiä rypäleitä. Melkein samanlaisia kuin Zilgaan, aavistuksen verran isompia. Vanhoissa kuvissa näkyy punainen nimilappu ja Summer sweetissä on sellainen.


Leikkaustyylini on varmaan aivan omantakeinen. Leikkaan tuoreita sivuversoja kesän aikana sieltä sun täältä. Karsin niitä sen verran, että kasvarissa mahtuu muutakin kasvamaan ja minäkin liikkumaan. Yleensä typistän sivuversot 3-4 lehden takaa tai rypäletertun jälkeen jätän pari-kolme lehteä.


Puutuneita varsia en ole leikannut muutamaan vuoteen. Kerran tein sen liian myöhään keväällä, Zilga meinasi vuotaa kuivaksi. Kevätleikkauksia en enää uskalla tehdä, leikkaan syksyllä tai talven aikana.


Tomaatteja on vieläkin kypsymässä ensimmäisissäkin tertuissa. Yhtäaikaa kypsyy siellä sun täällä ylempänäkin. Paljon niistä jää kypsymättä. Kurkkuihin iski jo harmaahome ja vein ne pois.


Viimoinen kurkku. Viimeiset kurkut eivät olleet enää niin hyvän makuisia. Kylmät ilmat muuttivat niiden makua vetisiksi. Ja taisivat ne kasvaa liian suuriksikin. Nyt pidän taas pienen tauon ennenkuin alan ostamaan kaupasta kurkkuja. Tuntuu, että niitä on syönyt vähän liikaakin koko kesän ajan. 

Summer sweet kypsymässä

Viinirypäleet ovat olleet syöntikypsinä muutaman viikon ajan. Nekin olemme popsineet kaikki tuoreeltaan. Napsaisen melkein päivittäin kasvarista muutaman pienen tertun mukaani ja laitan ne keittiön pöydälle tarjolle. Siitä ne katoaa parempiin suihin.  


Syöttekö te viinirypäleet siemenineen ?
Zilgassa on niin paljon siemeniä ettei niitä saa poiskaan. Pureskeltuna ne ovat vähän pahan makuisia. Luin sitten, että viinirypäleiden siemenet pitäisivät olla erittäin terveellisiä. Niiden kerrotaan laskevan verenpainetta, vaikuttavan edullisesti verisuonistoon, sisältävän antioksidantteja, C ja E-vitamiineja ja betakarotiinia. Olen yrittänyt etsiä tietoa juuri Zilgan siemenistä, mutta en löydä mitään. Oliskohan kaikissa viinirypäleiden siemenissä samoja hyödyllisiä vaikutuksia, ehkäpä ?  12 kommenttia:

 1. Minullakin Zilgaa ja niitä on naposteltu eilinen päivä :) Siemenet tosiaan vähän pahoja, muttei näyttänyt ainakaan meidän 2veetä haittaavan :D Siemenineen päivineen söin minäkin, toivottavasti on terveellisiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin muut popsivat tertun siemenineen eikä ne haittaa mitään, vain minä moitin makua. Ja kun tuo vatsani on niin pahuksen herkkä, että moittii melkein kaikkea :o

   Poista
 2. Runsas sato viinirypäleistä näemmä, toivottavasti minullakin joskus...
  Oletko suojannut viiniköynnöksiäsi mitenkään talvella?
  Viime talvena oman Zilgani suojasin tyvestä pienellä määrällä tavisuojaturvetta, koska se oli vasta keväällä istutettu, ajattelin kyllä laittaa vähän suojausta tänä talvenakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisinä vuosina taisi olla hallaharsoa suojana. Ei enää moniin vuosiin mitään. Kevättalvella olen lapioinut lunta juurelle, sulaa siitä pikkuhiljaa ettei pääse kuivamaan. Kevätaurinko lämmittää kasvarin niin aikaisin keväällä. Himrodin suojaan myös, mutta se kylmettyy silti joka talvi. Juuresta kasvaa uudet versot muttei pääse kukkimaan koskaan.

   Pergolan vieressä kasvavat suojasin hallaharsoilla ja havuilla. Ekana talvena maanpäälliset osat kuitenkin kylmettyivät. Turve on varmaan hyvä suoja.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Nyt alkaa olla vähissä, muutama terttu jäljellä.

   Poista
 4. Onpa paljon ja hyvän näköisiä viinirypäleitä! Sain kerran kotipuutarhurin viinirypäleitä ja niissä oli tosiaan isot siemenet, jotka vaikeuttivat syömistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienessä zilgassa on kolmekin siementä. Huomasin, että nyt kun rypäleet on todella kypsiä melkein jo ylikypsiä, siemenetkin maistuvat paremmilta. Tai ei maistu paljon miltään. Viikko sitten maistuivat paljon kirpeimmiltä.

   Poista
 5. Ihan vähän kade sun viinirypäleistä. Ne näyttää niin hyvälle! Ja satoakin noin paljon. Onko sulla yhtään taivasalla niitä? Mä olen näitä Zilgoja nähnyt taivasalla ja tänä kesänä päätin kokeilla itsekin. Saa nähdä miten pärjää, talvehtii ja kasvaa. Jos edes jonkun tertun joskus saisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zilgaa ei kasva mulla taivasalla. Pergolaan istutin viime kesänä Britan ja Fabelin. Ne on vasta alkutekijöissä. Olen kuullut monelta, että Zilgat pärjää hyvin ulkonakin. Toivottavasti saat pian ekoja maistiaisia.

   Poista