perjantai 9. lokakuuta 2015

Kukat ennen pakkasöitä


Pari vuotta sitten äitienpäiväksi saamani hortensia availi kukkiaan vasta loppusyksystä. Sillä olisi nyt vasta ollut paras aika tulossa, mutta pakkasyöt päättivät toisin. Ensimmäiset kylmät yöt palelluttivat lehdet, vein kukan varastoon odottamaan ensi kevättä. Punalehtinen viherlilja innostui kasvattamaan uusia lehtiä koko varren täydeltä. Siitä on tulossa varsinainen puska. Vaihdoin sille kesällä suuremman ruukun. Vieressä oleva verenpisara oli vielä täydessä kukassa ennen pakkasia. Nämäkin muuttivat jo varaston lämpöön, sinne ei pakkanen pääse.
Dahliaan oli tulossa vielä kukkia. Nyt on vain ruskea mätäs jäljellä. Talvi tuli turhan äkkiä. Viikonloppuna pitää käydä ostamassa callunoita piristämään terassia.


Poimin pari päivää sitten viimoiset karhunvatut. Niitäkin jäi tänä vuonna paljon kypsymättä. 


Lainasin kirjastosta mielenkiintoisen kirjan Syötkö riskiruokaa ?, syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista. Siinä on kerrottu mm. eriväristen marjojen, hedelmien ja vihannesten terveysvaikutuksista. Sinisen värin antavat marjoille antosyaniinit ja fenolit. Kirjan mukaan antosyaniinit suojaavat syövältä ohjaamalla geneettiseltä perimältään vahingoittuneita soluja tuhoamaan itsensä.  Onpa mielenkiintoista, jos marjoissa on olemassa aineita, jotka voivat vaikuttaa vahingoittuneisiin soluihin. Viime viikkoina ollaankin syöty paljon sinisiä marjoja; mustikkoja, viinirypäleitä, luumuja, kriikunoita. 


Nyt on jätetty hyvästit tuoreille karhunvatuille ja muillekin marjoille. Pakastimen tyhjäysoperaatio alkaa samantien. Eiköhän se tyhjäksi popsita taas seuraavan puolen vuoden aikana. Aamupuuro ei maistu miltään ilman marjoja. 
Olkkarin pöydällä odottaa kasa mielenkiintoisia kirjoja, joita aion lueskella viikonlopun aikana. Suunnitelmissa olisi myös jatkaa oksien haketusta. Tein tänään 3 korillista, mutta nehän katosivat marjapuskien alle. Tarvitaan paljon lisää.

Kirpeää syksyistä viikonloppua !


7 kommenttia:

 1. Uskomattoman kaunista kukkaloistoa.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 2. Hienoja kukkia, harmi kun pakkaset tulivat, pakkaset tulivat kyllä tänä vuonna liiankin aikaisin mielestäni.

  Itsekin siirsin toissapäivänä daaliat ja verililjapuut pakkasista varastoon.
  Verilijapuut hankin viime keväänä ja nyt yritän talvettaa niitä, en tiedä vain riittääkö valo pienestä varaston ikkunasta niille. Miten sinä olet talvettanut verililjapuusi ja kuinka valoisassa?

  Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varastossa on kaksi tai kolme pientä ikkunaa pohjoiseen päin. Valo on riittänyt siellä. Kuivettuuhan osa viher/ verililjapuiden oksista, mutta hengissä pysyvät. Lämpöä siellä pidetään 8 asteessa.

   Poista
 3. Olen pitkään haaveillut karhunvatuista omaan puutarhaan, mutta ovat toistaiseksi jääneet hankkimatta. Näyttävät niin mehukkailta ja herkullisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden maku on aika mieto, mutta kiva lisä marjojen joukkoon.

   Poista
 4. Leviääkö karhunvatukka kovasti tai vaatiiko paljon tilaa ympärilleen? Hortensiat ovat ihania ja kiitollisia, jos sattuu omistamaan sopivan paikan talvettaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei karhunvatukka yhtä laajalle leviä kuin muut vadelmat. Se pysyy paremmin samalla alueella. Luulin kesällä että ananasmansikkamaa on täynnä karhunvatun alkuja, mutta ne olivatkin punaisten vattujen versoja. Karhunvatut täytyy tukea, kaatuilevat muuten ja terävät piikit raapivat ohi kulkiessa. Tuettuna menevät aika pieneen tilaan.

   Poista